קארן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: בעיות לשון ותרגום (למשל: שוּטרה, כוּתרה); אי בהירות כללית לגבי הערך אם מדובר בתופעה סוציולוגית או אוסף אזכורים הכולל דוגמאות טפלות..
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: בעיות לשון ותרגום (למשל: שוּטרה, כוּתרה); אי בהירות כללית לגבי הערך אם מדובר בתופעה סוציולוגית או אוסף אזכורים הכולל דוגמאות טפלות..
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

קארןאנגלית: Karen) הוא כינוי גנאי שמקורו בארצות הברית[1] והוא נפוץ גם במדינות נוספות דוברות אנגלית אך לא רק; המונח בא לתאר אישה שדורשת מעבר למה שאפשר. סטריאוטיפ נפוץ הוא של אישה שאוהבת לריב, ממורמרת.

בתרבות הפופולרית, "קארן" מתוארת כאישה שדורשת "לדבר עם המנהל", אישה גזענית, עם תסרוקת חלקה או שיער קצוץ. החל מ-2020 המונח משמש בעיקר נשים לבנות בגיל המעבר שאוהבות לנזוף בנותני שירות[2]. השימוש במונח ברשת מדגיש את הפערים התרבותיים והאחרים הקיימים בארצות הברית[3].

מקור

המקורות המדויקים של המונח אינם ידועים. מקורו של המונח בטוויטר השחור הוא מם (Meme) המשמש לתיאור נשים לבנות אשר "מתלבטות על דוכני לימונדה של ילדים שחורים". חוקרת התקשורת מאוניברסיטת וירג'יניה, מרדית קלארק, אמרה כי הרעיון שאישה לבנה שנמצאת בסביבה של שחורים, השחורים צריכים להיזהר מכיוון שהיא לא תהסס להשתמש ב"פריווילגיה" שלה על חשבון אחרים. המונח היה שם תמיד; אבל לא היה שם ספציפי. קארן עברה שמות שונים. בתחילת שנות התשעים, כ"התינוק חזר" (אנ'), ו"בקי" (אנ').

קארן גריגסבי בייטס מסכימה ואומרת, "'קארן'" היא חלק משושלת של נשים לבנות שחוזרות מאות שנים במדינה הזאת| ו"'קארן' היא חלק מרצף ... לפני שהיו 'קרן' ו'בקי', הייתה מיס אן' (אנ')". לדברי קלארק, מיס אן הייתה קבוצה קטנה בקהילה השחורה בעידן הג’ים קרואו שהשתמשה בפריווילגיה שנשק נגד אנשים לבנים.

שימוש אחר במונח כ-Meme באינטרנט מתואר למשתמש Reddit אנונימי, נקרא "Fuck_You_Karen", שפרסם פוסטים מכפישים את גרושתו, קארן, שלטענתו לקחה את ילדיו ואת ביתו במהלך הליכי גירושין. הפוסטים הובילו ב-2017 ליצירת subreddit r/FuckYouKaren, כדי לחבר נרטיב ולשתף ממים על הפוסטים. מאז Fuck_You_Karen מחק את חשבונו, ה-subreddit התמקד מחדש בממים על הסטריאוטיפ באופן כללי ולא על אישה ספציפית.

שימושים נוספים ב"קארן" כבדיחה כוללים את המערכון של דיין קוק משנת 2005 "החבר שאף אחד לא אוהב" באלבומו "נקמה", וmeme אינטרנטי משנת 2016 בנוגע לאישה לפרסומת לקונסולת הנינטנדו סוויץ' שמפגינה התנהגות א-חברתית וזוכה לכינוי "קארן האנטי-חברתית."

דוגמאות

הסופה הטרופית קארן שנוצרה באמצע 2019 באגן ההוריקן באוקיינוס האטלנטי הובילה לממים שמשווים את הסערה לסטריאוטיפ.[4]

במהלך מגפת ה-COVID-19, המונח שימש לתיאור נשים שמתעללות בעובדי בריאות אסייתים-אמריקאים בשל מוצאו של הנגיף בסין,[5] אלו שאגרו ציוד חיוני כמו נייר טואלט, וגם אלה ששוטרו על התנהגות אחרים כדי לאכוף את הסגר ואלה שהביעו מחאה על המשך ההגבלות משום שמנעו מהם לבקר במספרות, וכן על שנאלצו ללבוש מסכות פנים בתוך החנויות, מה שגרם למבקר אחד לשאול אם המונח התגלגל למונח של אי הסכמה או ביקורת לכל נשים לבנות בגיל העמידה. השימוש במונח גדל מ-100,000 אזכורים ברשתות החברתיות בינואר 2020 ל-2.7 מיליון במאי 2020.

במאי 2020, כריסטיאן קופר, שכתב על אירוע הצפרות בסנטרל פארק, אמר כי "קארן הפנימית של איימי קופר הגיחה לחלוטין ולקחה תפנית חשוכה" כשהחל להקליט את המפגש. הוא הקליט אותה קוראת למשטרה ואומרת להם ש"גבר אפרו-אמריקני מאיים עליה ועל כלבה".

ביולי 2020 "קארן וויטפיש" נעצרה לאחר שסרטון שלה, ללא מסיכה, הראה אותה משתעלת בכוונה בפניהם של אנשים לאחר שהתבקשה ללבוש מסכה. "קרוגר קארן" עמדה מול מכונית של אישה שחורה כדי למנוע ממנה לצאת מחניון מכולת בדטרויט בזמן שהיא התקשרה למשטרה כדי לדווח שבנה של האישה עמד על מדף כדי להוריד פריט גבוה מכדי שהילד יוכל להגיע אליו.

ביוני 2020 אישה שכונתה "סן פרנסיסקו קארן" קראה למשטרה לדווח על גבר פיליפיני שכתב "black lives matter" על קיר תמך ברכושו.

חקיקה

ביוני 2020, חבר אספת מדינת קליפורניה, רוב בונטה, הציג את הצעת החוק AB 1550, שתסווג שיחות 911 כהונאה ומפלה גזעית כפשעי שנאה. על פי הצעת החוק, מישהו שמבצע שיחה כזו יכול להיות נתבע בסכום של עד 10,000 דולר.

ביולי 2020, המפקח בסן פרנסיסקו, שאמן וולטון, הציג את חוק הזהירות נגד CAREN. זה ישנה את קוד משטרת סן פרנסיסקו כדי לאסור ייצור דוחות חירום מוטים גזעית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "What exactly is a 'Karen' and where did the meme come from?". BBC News (באנגלית בריטית). 2020-07-30. נבדק ב-2022-10-18.
  2. ^ איך הפך קארן לכינוי הגנאי של השנה?, באתר mako, ‏2020-06-11
  3. ^ סרטוני ה"קארן" הם ביטוי לעומק השבר באמריקה | מוסף כלכליסט, באתר newmedia.calcalist.co.il
  4. ^ Sanya Mansoor, Tropical Storm Karen Has the Internet Saying the Storm 'Wants to Speak to a Manager', News, ‏22 בספטמבר 2019
  5. ^ Josh K Elliott, ‘Go to China!’: ‘Nurses’ hailed for blocking anti-quarantine ‘Karen’ at coronavirus protest, Global News, ‏20 באפריל 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34941403קארן