צרידות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. צרידות היא מצב שבו הקול לא במיטבו, נשמע מחוספס, שיש בו מרכיב רועד של טונים נמוכים. אצל בני אדם הצרידות נגרמת על ידי סיבות שנות כגון התכווצות, דלקת או שיתוק במיתרי הקול או מגידול פוליפים עליהם, משימוש לרעה בקול, מלחץ נפשי, עישון, דלקת גרון נגיפית, מחלה זיהומית או אלרגיה. הרמת קול פתאומית מזיקה במיוחד למערכות הקול. צרידות הנמשכת זמן רב נחשבת לאחד מסימני האזהרה לסרטן ומחייבת בדיקה רפואית. צרידות קבועה, הנגרמת כתוצאה מעבודה, עשויה לזכות את הנפגע באחוזי נכות, על פי תקנות הביטוח הלאומי.

ריפוי צרידות

כשמדובר בשימוש לרעה בקול, כמו בהרמת קול ממושכת או פתאומית, הטיפול בבעיה יכלול מנוחה של מערכת הקול לזמן עד לשיפור. דיבור בלחישה אינו מסייע לרפוי הצרידות.

הרמב"ם כותב: "אכילת הצנון או הכרוב מסירה צרידות הקול"[1] כתרופת סבתא, ידוע הדבש כמסייע בריפוי צרידות. שיטת אלכסנדר מיועדת בין היתר לריפוי הצרידות. ספר התרופות הסיריאק מהמאה החמישית מציין את הפלפל (או אולי את הפלפל הארוך) כתרופה למחלות רבות ושונות ובהן צרידות. פרופ' ישראל נגריס פיתח תרופה נגד צרידות, אשר נרשמה כפטנט על שמו ב-1989. התרופה התקבלה על ידי ה-FDA ב-1991.

צרידות בכלי נגינה

המונח צרידות מתייחס גם לקול שאינו קול אנושי. כך, למשל, כותב הרמב"ם: "היה קולו עבה או דק או צרוד - כשר, שכל הקולות כשרין בשופר"[2]. קיימים כלי נגינה שידועים בצליל צרוד כגון אבוב ציד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כתבי רפואה לרמב"ם, "פרקי משה" פרק ט
  2. ^ יד החזקה, הלכות שופר

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37550432צרידות