צבע עיניים
צבע עיניים היא תכונה המושפעת בעיקר מכמות וסוג הפיגמנט בקשתית העין. לתכונה זו יש מגוון פנוטיפים אצל חיות ובבני אדם. בבני אדם שינויים אלו נגרמים בעיקר משוני בכמות המלנין "אומלנין" שנוצרת בקשתית על ידי המלנוציטים. כמות המלנין שנוצרת נקבעת מכמה גורמים, כגון גנים המשפיעים על כך. בנוסף, ככל הנראה חשיפה לשמש גורמת לייצור מלנין בעין (כמו בעור).
תורשה של עיניים
צבע העיניים היא תכונה תורשתית המושפעת מיותר מגן אחד וכיום ידועים בבני אדם שלושה גנים המשפיעים על צבע העיניים: EYCL2,EYCL1 וEYCL3.
במחקר שהשתתפו בו 3,839 אנשים נמצא כי 74% מהגוונים נוצרו כתוצאה משינוי במספר זוגות נוקלאוטידים ליד הגן OCA2. גן זה היה ידוע לפני המחקר כקשור ללבקנות.
סיווג צבעים
צבע עיניים של אדם יכול להיות מידע בעל חשיבות רבה, ולכן חשוב לסווג את צבעי העיניים. סיווגים שונים נעים בין הבחנה בין "בהיר" ל"כהה" עד לפרטים מפורטים.
בעקבות חיפוש אחר סיווג אובייקטיבי של צבע העיניים סדון ואחרים (Seddon et. al) הגדירו סיווג לפי כמות הפיגמנט צהוב וחום בעין. בעוד שבעיניים חומות יש הרבה חום, בירוקות יש רוב צהוב ובאפורות אין כמעט פגמנט בכלל.
בבני אדם עיניים חומות הן הנפוצות ביותר, כחולות נדירות יותר (8%) ועיניים ירוקות הן הנדירות ביותר (2%).
חום
עיניים חומות מכילות כמות רבה של מלנין שמשמש לקליטת אור, זהו צבע העיניים הנפוץ בעולם.
אִלְסַר (Hazel)
צבע זה נוצר כתוצאה מפיזור ריילי וכמות מסוימת של מלנין הנמצא בחלקו הקידמי של הקשתית. עיניים מצבע זה נפוצות יחסית באירופה ובאמריקה, ומאוד נדירות במזרח התיכון.
ענבר
גוון הענבר הוא צבע צהוב חזק, שככל הנראה נוצר מפגמנט צהוב הנקרא "ליפוכרום" (שנמצא גם בעיניים ירוקות).
ירוק
עיניים ירוקות נוצרות כתוצאה מכמות קטנה של מלנין בעין. הן נפוצות יחסית אצל אנשים שמוצאם מצפון ומזרח אירופה, וכן קיימות אצל בני דרום ומרכז אירופה ובחלקים של דרום אסיה. זהו צבע העיניים הנדיר ביותר ורק ל-2% מאוכלוסיית העולם יש עיניים בצבע זה.[1][2]
כחול
עיניים בצבע זה מכילות כמות קטנה של מלנין. צבע עיניים זה מועבר באופן רצסיבי. צבע כחול נפוץ יחסית ברחבי אירופה ואצל אנשים שהגרו מאירופה, וכן קיים (אם כי נדיר) גם במקומות אחרים כגון אסיה ו אפריקה.
מכיוון שבשנותיו הראשונות של התינוק כמות המלנין בעינו עדיין לא גדולה, הוא מתאפיין בעין כחולה ברוב המקרים. אחרי זמן מה עיניהם של התינוקות מתכהות.
אפור
אפור נחשב לגוון של ירוק, עיניים אפורות מכילות כמות זעירה של פיגמנט חום וצהוב.
סגול
צבע נדיר הנוצר מגוון בהיר במיוחד של כחול, שמשתקף בו הצבע האדום של כלי הדם בעיניים[דרוש מקור].
השפעת צבעי העיניים
במחקרים רבים שנערכו גילו[דרוש מקור], שצבע העיניים משפיע רבות גם על תכונות הנפש והאישיות וגם על המצב הבריאותי[דרושה הבהרה]. וכן בספר הזוהר (פרשת יתרו) מוסבר באריכות על משמעות המבנה וצבע העיניים והשפעותיו על האדם.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] צבע עיניים25986830