ביגוד
בגדים הם כיסוי גוף אשר בניגוד לכיסוי גוף טבעי, כפרווה או נוצות, מיוצרים באופן מלאכותי.
בהתאם להגדרה של חוקרות הלבוש היגינס ואייכר [1] לבוש הוא אוסף של מודיפיקציות של גוף האדם ותוספות לגוף. (כגון: משקפיים).
בגדים משמשים לכיסוי חלקי הגוף, להגנה מפני קור וחום וכן לנוי.
ביגוד כאמצעי זיהוי
במהלך ההיסטוריה הייתה לביגוד השפעה הולכת וגוברת על תדמית הלובש. במשך השנים שימש כאינדיקטור של מעמד חברתי, לפיו ניתן לקבוע את מצבו הכלכלי והחברתי של אדם על פי בגדיו. פעם היו משתמשים בבדים מיוחדים, או בצבעים קשים להשגה על מנת לסמן עושר, כיום נפוץ השימוש במותגים כסמל סטטוס. כמו כן לבגדים יש קשר חזק לתרבות, לכל תרבות יש ביגודים מסורתיים, ופעם אפשר היה לזהות את מקורו של כל אדם על פי לבושו. כיום בהיווצרות הכפר הגלובלי קשה יותר לדעת את מקורו ואת תרבותו של אדם על פי ביגודו, עם זאת ישנם מקומות (לדוגמה אזורים רחבים באפריקה) בהם עוד לובשים את הביגוד המסורתי.
הלבוש מבדיל גם בין דתות שונות. למשל הנשים המוסלמיות לבושות בצורה שונה מאד מהנוצריות וגם ליהודים דתיים יש לבוש הייחודי להם. בנוסף להשפעת פריט הלבוש כמאפיין המבדיל בין הדתות השונות, תפקידו אף להגדיר מעמד ומוצא בתוך הקהילה הדתית עצמה. בעם היהודי, למשל, אפשר לזהות הבדלים אלה בהשוואת המגזר החרדי לחילוני על ידי צפייה בנתוניהם החיצוניים בלבד.
גם בתוך קבוצה חברתית אחת ישנם הבדלי לבוש למשל בין גברים ונשים, חלוקה שהפרה שלה יכולה להיחשב קרוס-דרסינג. כמו כן קיימת קטגוריה נפרדת לבגדי ילדים.
היסטוריה
ביגוד כאמצעי הגנה
ביגוד תרמי
ביגוד תרמי נועד לווסת את טמפרטורת הגוף. מטרתו להשאיר את הספורטאי יבש, לא לתת לקור לחדור אך לאפשר לחום להתנדף.
תלבושת אחידה
- ערך מורחב – מדים
מדים הם מערכת של פריטי לבוש הנלבשים על ידי חברי ארגון בזמן השתתפות בפעילות של הארגון.
בספורט
נהוג מאד להבדיל בין קבוצות שונות בספורט תחרותי על ידי תלבושות שונות. החל ממספרים המודבקים על גבי הבגדים, ועד תלבושות בצבע וצורה שונים לחלוטין.
בכוחות הביטחון
מדי צבא מבדילים בין חייל ואזרח, על פי אמנות ז'נבה כל אדם הלובש מדים הוא חייל (אם כי לא בהכרח לוחם) וצריך להתייחס אליו ככזה, לעומת זאת כל אדם שאינו לובש מדים אינו חייל אלא אזרח. לכן אם ייתפס אדם בגבולות מדינה עוינת, זכויותיו שונות מאד בתלות בבגדיו.
בבתי-ספר
בבתי ספר רבים ישנה תלבושת אחידה שאותה צריכים ללבוש כל התלמידים. תלבושות אלו מזהות את התלמיד עם בית ספרו. בארגונים נותני שירות נהוגה לעיתים תלבושת אחידה, כדי לאפשר זיהוי קל של העובדים, וליצור אצלם תחושת גאווה והזדהות.
לבוש מסורתי
- ערכים מורחבים – לבוש מסורתי, לבוש חרדי, לבוש מסורתי ביישוב הישן
הלבוש החרדי היא צורת לבוש של יהודים חרדים המשויכים לזרם האורתודוקסי ביהדות. הלבוש החרדי הוא כמעיין סמן הבדל מכל מיני קבוצות הנמנות עם היהדות החרדית. נהוג להבדיל ולשייך אדם חרדי/חסידי כבר מראייה חיצונית של לבושו. ישנם אף חסידויות ביהדות החרדית שניתן לזהות אדם אם הוא נשוי או רווק על פי גריבת גרביונים שחורים או לבנים ובקבוצות אחרות ניתן לזהות זאת לפי חבישת השטריימל.
הלבוש החסידי ירושלמי הוא צורת לבוש יוצאת דופן מן צורת הלבוש החרדית הכללית. צורה זו מתאפיינת באפיון ייחודי הנשמר אך ורק לה, כמו כן חסידויות וקבוצות חרדיות מעטות משתמשות בצורת לבוש זו כדרך הביגוד שלהם. כמו לגברים כך ניתן לזהות נשים וילדים לקבוצות חרדיות ע"פ לבושם ומראם החיצוני.
גלריית תמונות
-
חנות שבה מוכרים בגדים.
-
מעיל גשם. נהוג ללבוש בחורף מעיל מעל לבגדים הרגילים כשנמצאים מחוץ למבנה מחומם, כדי לקבל הגנה נוספת מפני קור ורטיבות.
-
יהודיים חסידיים בלבוש שבת וחג.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: בֶּגֶד |
ערך מילוני בוויקימילון: בגד |
ערך מילוני בוויקימילון: תלבשת |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ביגוד |
הערות שוליים
- ^ ROACH-HIGGINS, M.E. AND J.B. EICHER, הגדרת לבוש, באתר ROACH-HIGGINS, M.E. AND J.B. EICHER, 1995
ביגוד23644987