פקרודין עלי אחמד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פקרודין עלי אחמד
फ़ख़रुद्दीन अली अहमद
תמונה של פקרודין על בול מכתב
תמונה של פקרודין על בול מכתב
תמונה של פקרודין על בול מכתב
לידה 13 במאי 1905
דלהי, הראג' הבריטי הראג' הבריטיהראג' הבריטי
פטירה 11 בפברואר 1977 (בגיל 71)
ניו דלהי, הודו הודוהודו
השכלה אוניברסיטת קיימברידג'
אינר טמפל
עיסוק עורך דין, פוליטיקאי
מפלגה הקונגרס ההודי הלאומי
דת אסלאם סוני
בת זוג בגום אבידה אחמד
נשיא הודו החמישי
24 באוגוסט 197411 בפברואר 1977
(שנתיים ו־24 שבועות)
תחת ראשת ממשלת הודו אינדירה גנדי
חבר הלוק סבהה
24 בינואר 196611 בפברואר 1977
(11 שנים)

פָקְרוּדִין עָלִי אַחְמֶדהינדי: फ़ख़रुद्दीन अली अहमद, באסאמית: ফখৰুদ্দিন আলী আহমেদ;‏ 13 במאי 190511 בפברואר 1977) היה מדינאי ועורך דין הודי, אשר שירת בתפקיד נשיא הודו החמישי בין השנים 1974–1977. פקרודין היה הנשיא המוסלמי השני של הודו והנשיא השני שנפטר בעודו בתפקיד.

ביוגרפיה

פקרודין נולד בדלהי, הראג' הבריטי, בשנת 1905, בנו של דוקטור לרפואה שהיגר עם משפחתו מאזור אסאם (צפון-מזרח הודו). בשביל לימודים גבוהים עבר פקרודין לממלכה המאוחדת ולמד היסטוריה ומשפטים באוניברסיטת קיימברידג'. בשנת 1927 שב להודו לאחר הכשרה בעריכת דין. בשנת 1935 קישוריו הביאו להיבחרו להיות חבר ברשות המחוקקת האזורית של אסאם. בשנת 1938 מונה בנוסף לכך להיות שר האוצר של הרשות המחוזית של אסאם.

בעודו בתפקיד הוא ביצע סדרת שינויים בחלוקת המיסים והביא למערכת איסוף מס אמינה יותר מזאת אשר קדמה לה. פקרודין היה חבר במפלגת הקונגרס הלאומי ההודי, אשר קראה להקים מדינה הודית ריבונית ומאוחדת. כאשר החלה מלחמת העולם השנייה התנגדו במפלגה להשתתפות הודו במאבק, מה שהביא להתנגשות עם צורכי האימפריה הבריטית והממשל הבריטי בהודו. בתגובה אסר הממשל מספר חברים במפלגה, בהם גם פקרודין, ששוחרר שנה מאוחר יותר.

לאחר ששוחרר הוא נאסר פעם נוספת למשך שלוש וחצי שנים עד אפריל 1945, לקראת סוף המלחמה. בשנת 1946 הוא מונה לנציג הכללי של אסאם, תפקיד שהחזיק בו במשך שש שנים, גם לאחר עצמאות הודו מידי האימפריה הבריטית וחלוקת הודו. לאחר קדנציה בפוליטיקה הלאומית הוא שב לפוליטיקה המחוזית של אסאם. זאת עד אשר ראשת ממשלת הודו, אינדירה גנדי, קראה לו להצטרף לקבינט הראשון שלה בינואר 1966. במסגרת פועלו בממשלה פעל לשפר את החינוך, התעשייה והחקלאות.

פקרודין מונה לנשיא הודו בשנת 1974, הנשיא המוסלמי השני לאחר זקיר חוסיין. לבקשתה של ראשת הממשלה גנדי הכריז פקרודין על מצב חירום במדינה אשר נמשך למשך יותר משנה וחצי עקב "הפרעה פנימית" (ראו מצב החירום בהודו). הדבר נבע עקב סדרת משברים, כגון משבר האנרגיה העולמי ושנת בצורת קשה אשר פגעה באוכלוסייה החקלאית של הודו. מצב חירום זה העניק סמכויות נוספות לממשל ההודי ופקרודין במסגרתו קיבל סמכות עליונה על הכוחות המזוינים של הודו. פקרודין נותר נשיא עד מותו בפברואר 1977, עקב התקף לב.

נילאם סנג'יווה רדי מונה לנשיא החדש.

ראו גם

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פקרודין עלי אחמד בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30644576פקרודין עלי אחמד