החג של החגים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

החג של החגיםערבית: مهرجان عيد الأعياد, בתעתיק מדויק: מהרג'אן עיד אלאעיאד, מילולית: "פסטיבל חג החגים") הוא פסטיבל הנערך בעיר חיפה מדי שנה, במהלך חודש דצמבר. הוא נועד לבטא את אופייה של חיפה כעיר בעלת אוכלוסייה מעורבת.

שמו של הפסטיבל מבטא את כוונתו לציין את החגים הדתיים החלים בחודש דצמבר ובסמוך לו – חג החנוכה היהודי, ולהבדיל חג המולד הנוצרי (החלים בסמוך זה לזה), חודש הרמדאן ועיד אל-פיטר או חג הקורבן האסלאמיים (החלים במועדים משתנים על פני השנה האזרחית ויכולים לחול בחודש דצמבר, על פי הלוח המוסלמי).

היסטוריה ואירועים

פעילויות הפסטיבל נערכות בסופי השבוע (ימי שישי ושבת) של חודש דצמבר. הן מתקיימות באתרים שונים בעיר, אך מרביתן נערכות בשכונת ואדי ניסנאס ובשכונת המושבה הגרמנית הסמוכה אליה. בימי הפסטיבל פתוחים מוזיאוני העיר בחינם לכל המבקרים.

הפעילויות כוללות מופעי במות, תהלוכות, הצגות, קונצרטים של מוזיקה מתקופות[1] הבארוק והרנסאנס, תערוכות אמנות ומיצגי רחוב, סיורים וכנסים, ירידים ושווקים ופעילויות מיוחדות לילדים.

בשנת 2010 במרכז המושבה הגרמנית הוצג לראשונה מיצג של עץ חג המולד. העץ נבנה על ידי המעצבת התעשייתית הדס איצקוביץ במשך חודש ימים. גובהו של עץ הבקבוקים היה 12 מטרים, והוא היה עשוי מ-5,480 בקבוקי פלסטיק משומשים, שהושלכו על ידי תושבים ברחבי העיר למכולות האיסוף הקבועות למיחזור בקבוקים. מאז התחילה מסורת הצגת עץ חג המולד כל שנה מחדש כחודש ימים בתאריכים הפסטיבל. במשך 3 השנים הראשונות הוצג ברציפות עץ הבקבוקים המקורי ולאחר מכן על אותה תשתית של העץ מציגים עיצובים שונים כל שנה מחדש.

את הפסטיבל מארגנים עיריית חיפה, המרכז היהודי-ערבי "בית הגפן" וועד תושבי ואדי ניסנאס. את הקונצרטים הליטורגיים מארגן ה"חוג למוזיקה קאמרית"[1] בראשותו של פרופסור עמוס לניר. הפסטיבל נערך מדי שנה מאז שנת 1993.

בדצמבר 2021 הרחיבה עיריית חיפה את האירועים לשני מוקדים עיקריים. מוקד במושבה הגרמנית במסגרתו הואר כל קטע רחוב שדרות הציונות מכיכר המגינים ועד כיכר אונסקו לסובלנות ושלום בכניסה לגנים הבהאיים בפנסי אורות תלויים לרוחב האורות, כולל חנוכיות ואלמנטים קישוטיים אחרים. בכיכר בפינת המגינים ושדרות הציונות הוצבו 3 פסלים מוארים" עץ חג המולד, חנוכיה וסמל מוסלמי עם סהר מעליו. בכיכר הסובלנות שמו 3 פסלים מוארים של חנוכייה, כוכב בית לחם וסמל של סהר.

מוקד נוסף הוא בטיילת לואי שם יתקיימו במשך 4 ימים בין ה-25 ל-28 בדצמבר פסטיבל הכולל 3 מופעים כל ערב, מופעי רחוב וממכר ושוק של אוכל.[2]

מספר רבנים, ובראשם הרב אביגדר נבנצל, קבעו כי ישנו איסור הלכתי להשתתף בפסטיבל, עקב התערובת בין חנוכה, שהוא חג יהודי, לבין חגים של דתות אחרות, המוגדרים כעבודה זרה.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא החג של החגים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 החוג למוסיקה קאמרית בחיפה
  2. ^ עיריית חיפה, לראשונה בחיפה: יריד חג החגים "במרפסת של המדינה", באתר עיריית חיפה, ‏23 בדצמבר 2021
  3. ^ אביטל טרקיאלטאוב, ‏הרב נבנצל: פסטיבל "החג של החגים" הוא עבודה זרה, באתר כיפה, כ"ו בכסלו ה'תשע"ז.
    הרב ברוך אפרתי, ‏"איסור גמור להשתתף ב'חג של החגים'", באתר "סרוגים", מדור שו"ת, כ"ד בכסלו ה'תשע"ד
ערך זה הוא קצרמר בנושא תרבות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

החג של החגים37025424Q6765317