סקלר (פיזיקה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פסאודו סקלר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בפיזיקה, סְקַלַר הוא גודל פיזיקלי חד־ממדי, כלומר כזה שניתן לתארו על־ידי מספר ממשי יחיד. לסקלר אין כיוון, אלא גודל בלבד: למשל, טמפרטורה ומסה הן סקלרים.

סקלר (בניגוד לווקטור) אינו משתנה תחת סיבובים. לגדלים סקלריים יש חשיבות רבה בפיזיקה, כיוון שמדידה שלהם במערכות צירים שונות, תתן אותה תוצאה.

ניתן להתייחס לסקלרים כמקרה פרטי של טנזור שדרגתו 0 משום שלא נדרשים אינדקסים כדי לתארו. טנזורים מדרגות גבוהות יותר, כמו וקטור (דרגה 1), או תבנית בילינארית (כלומר, מטריצה; דרגה 2), מושפעים מסיבוב הקואורדינטות ומסתובבים יחד איתן. למשל: מהירות (velocity) ותאוצה הן וקטורים, ואורכו של וקטור הוא סקלר. לעומת זאת, ההטל של וקטור על אחד הצירים איננו סקלר, למרות היותו מספר בודד, משום שהוא משתנה עם סיבוב הקואורדינטות.

באופן כללי יותר, סקלר הוא גודל פיזיקלי שאינו משתנה תחת טרנספורציות מחבורת טרנספורמציות כלשהי. לדוגמא:

  • סקלר רגיל אינו משתנה תחת טרנספורמציות סיבוב (חבורת הסיבובים).
  • באנליזה טנזורית, סקלר הוא גודל מממד 1 שנשאר אותו הדבר כאשר משנים קואורדינטות. כך למשל, הגודל הוא סקלר, כאשר הוא וקטור ההעתק, והנקודה מסמנת מכפלה סקלרית. עובדה זו נבעת מכך שהגודל הוא ריבוע אורכו של וקטור ההעתק, גודל שאינו תלוי במערכת הצירים.
  • סקלר לורנץ הוא גודל שאינו משתנה תחת טרנספורמציות לורנץ (חבורת לורנץ/פואנקרה).
  • סקלר כללי הוא גודל שאינו משתנה תחת טרנספורמציה כללית כלשהי (לדוגמא, מהירות האור או ).

אנרגיה היא סקלר רגיל – היא אינה משתנה כאשר מסובבים את המערכת; אך היא אינה סקלר לורנץ – היא משתנה במעבר למערכת יחוס אחרת. לעומת זאת מסה, מטען חשמלי או ספין של חלקיק הם סקלר לורנץ.

פסאודו־סקלר

פסאודו־סקלר הוא גודל שאינו משתנה תחת טרנספורמצית סיבוב אך מחליף סימן תחת שיקוף.

לדוגמא, המכפלה בין השדה המגנטי לשדה החשמלי (משום שהשדה החשמלי הוא וקטור בעוד שהשדה המגנטי הוא פסאודו־וקטור). דוגמא נוספת היא כאשר הוא תנע זוויתי.

ראו גם

  • סקלר, לפירושים נוספים של המושג בהקשרים אחרים.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0