חומצה פלמיטית
(הופנה מהדף פלמיטט)
חומצה פלמיטית, CH3(CH2)14COOH או חומצה הקסאדקנואית, היא אחת מחומצות השומן הרוויות הנפוצות בגופם של בעלי חיים וצמחים. כפי ששמה מעיד עליה, חומצה פלמיטית מהווה מרכיב מרכזי בשמן דקלים (פאלם הוא שמו של עץ הדקל בשפות רבות), אך היא קיימת גם בחמאה, חלב ובשר. התגלתה על ידי אדמונד פרמי (Edmond Frémy) בשנת 1840.
חומר הבערה הצבאי נפלם הוא שילוב של חומצה פלמיטית וחומצה נפתנית.
מולקולת חומצה פלמיטית | |
מולקולת חומצה פלמיטית | |
שם סיסטמטי | hexadecanoic acid |
---|---|
שמות נוספים | C16:0 |
מסה מולרית | 256.42 גרם/מול |
מראה | מוצק שעוותי |
מספר CAS | 57-10-3 |
צפיפות | 0.853 גרם/סמ"ק |
מצב צבירה | מוצק |
מסיסות | אינו מסיס במים, מסיס באתנול חם, דיאתיל אתר וכלורופורם |
טמפרטורת היתוך |
62.9 °C 336.05 K |
טמפרטורת רתיחה |
351-352 °C 272.15 K |
חומצה פלמיטית היא חומצת השומן הראשונה המיוצרת בתהליך הסינתזה של חומצות שומן (ליפוגנזה) וממנה מיוצרות חומצות השומן הארוכות יותר. רמה גבוהה של חומצה פלמיטית בתאים אדומים קשורה בתזונה עשירה בפחמימות (עודף פחמימות הופך בכבד לשומן), בתסמונת המטבולית ובסוכרת סוג 2[1][2].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Brittanie M. Volk, Laura J. Kunces, Daniel J. Freidenreich, Brian R. Kupchak, Effects of Step-Wise Increases in Dietary Carbohydrate on Circulating Saturated Fatty Acids and Palmitoleic Acid in Adults with Metabolic Syndrome, PLoS ONE 9, 2014-11-21 doi: 10.1371/journal.pone.0113605
- ^ Akiko Nanri, Tetsuya Mizoue, Kayo Kurotani, Atsushi Goto, Low-Carbohydrate Diet and Type 2 Diabetes Risk in Japanese Men and Women: The Japan Public Health Center-Based Prospective Study, PLoS ONE 10, 2015-02-19 doi: 10.1371/journal.pone.0118377
{