פליפר זירו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פליפר זירו

פליפר זירואנגלית: Flipper Zero) הוא מכשיר רב-תכליתי נייד דמוי טמגוצ'י[1] שפותח לאינטראקציה עם מערכות בקרת גישה. ההתקן מסוגל לקרוא, להעתיק ולחקות תגי תדר רדיו (RFID), שלטי רדיו, iButton ומקשי גישה דיגיטליים, יחד עם ממשק GPIO. הוא הוכרז לראשונה באוגוסט 2020 באמצעות קמפיין מימון ההמונים קיקסטארטר, שגייס 4.8M דולר. הראשונים נמסרו לתומכים 18 חודשים לאחר השלמת קמפיין מימון ההמונים. ממשק המשתמש של המכשיר מגלם חיית מחמד וירטואלית של דולפין פיקסל-ארט. האינטראקציה עם חיית המחמד הווירטואלית היא מכניקת המשחק המרכזית של המכשיר. השימוש בפונקציות המכשיר מגדיר את המראה והרגשות של חיית המחמד.

רקע

פליפר זירו מיועד לאינטראקציה עם סוגים שונים של מערכות בקרת גישה, פרוטוקולי רדיו, RFID, תקשורת שדה קרוב (NFC) ואותות אינפרא אדום. כדי להפעיל את המכשיר, אין צורך במחשב או בסמארטפון - ניתן לשלוט בו באמצעות D-pad בעל 5 מצבים ולחצן חזרה נפרד. לפליפר זירו יש מסך LCD כתום מונוכרומטי עם תאורה אחורית ברזולוציה של 128x64 פיקסלים. לחיבור עם מודולים חיצוניים, להתקן יש חורי קלט/פלט לשימוש כללי (GPIO) בצד העליון. נתוני משתמש ועדכוני קושחה מאוחסנים בכרטיס Micro SD. פעולות מסוימות, כגון עדכון קושחה או נתוני משתמש, דורשות חיבור למחשב או לטלפון חכם שבו מותקנת תוכנת המפתח.

מפרט טכני

הסכמות האלקטרוניות והקושחה של פרויקט Flipper Zero הן קוד פתוח תחת הרישיון הציבורי הכללי של גנו. יחד עם זאת, המכשיר אינו מתאים לקטגוריית חומרת הקוד הפתוח מכיוון שהמעגלים המודפסים אינם בעלי קוד פתוח, מה שאינו מאפשר לחובבים ליצור עותקים משלהם של המכשיר ללא ידע בסיסי בהנדסת חשמל.

חומרה

פליפר זירו מבוסס על מיקרו-בקר STM32WB55 בעל ליבה כפולה של ארכיטקטורת ARM, הכולל 256 Kb של זיכרון RAM ו-1 MB של אחסון Flash. הליבה הראשונה היא 64 MHz Cortex-M4 מפעיל הקושחה הראשית. הליבה השנייה היא 32 MHz Cortex-M0 מפעילה קושחה קניינית STMicroelectronics המיישמת פרוטוקול Bluetooth Low Energy. עבור שידור וקליטה של רדיו בתחום תדרי רדיו של 300-900 מגה-הרץ, נעשה שימוש בשבב CC1101 של טקסס אינסטרומנטס, התומך באפנון מקשי הזזת משרעת (ASK) ומפתחות הזזת תדר (FSK). שלא כמו רדיו המוגדר על-ידי תוכנה, שבב CC1101 אינו יכול ללכוד אותות רדיו גולמיים. מגבלה זו מחייבת את המשתמש להגדיר מראש את פרמטרי האפנון לפני קבלת אות רדיו, אחרת האות יתקבל באופן שגוי.

קושחה

קושחת פליפר זירו מבוססת על מערכת ההפעלה FreeRTOS, עם הפשטת תוכנה משלה מעל שכבת החומרה. הקושחה כתובה בעיקר בשפת התכנות C, עם שימוש מזדמן ב- C++ במודולים של צד שלישי. המערכת משתמשת בריבוי משימות בשילוב עם ארכיטקטורה מונחית אירועים כדי לארגן את האינטראקציה של יישומים ושירותים המבוצעים במרחב כתובות יחיד ומתקשרים באמצעות מערכת של תורים ואירועים. ניתן להפעיל את המערכת הן מזיכרון גישה אקראית (RAM) והן מזיכרון לקריאה בלבד (ROM). ביצוע מ- RAM משמש כדי לספק עדכוני קושחה דרך האוויר (OTA).

הקושחה מורכבת מהרכיבים הבאים:

  • FuriCore – מספק ממשק תוכנה לאינטראקציה עם המתזמן וריבוי הליכי משנה. FuriCore מופשט ומרחיב את הפונקציונליות של מתזמן FreeRTOS ומוסיף פרימיטיבים נוספים במערכת.
  • FuriHal – מספק ממשק תוכנה לאינטראקציה עם חומרה.
  • שירותים ויישומים – הפונקציונליות העיקרית של המכשיר. תת-GHz, אינפרא אדום, RFID, NFC וכו 'הם יישומים לאינטראקציה עם המשתמש. ממשק משתמש גרפי (GUI), ממשק שורת פקודה (CLI), הודעה, אחסון וכו' הם ממשקי תוכנה נוספים לפיתוח יישומים.
  • קבוצה של ספריות ומנהלי התקנים - מכסה פרוטוקולי תקשורת שונים, מנהלי התקנים, מנהלי התקנים של מערכת קבצים וכלי פיתוח.

נתוני המשתמש והמערכת מאוחסנים בזיכרון הבזק מובנה, המבוסס על ספריית LittleFS. אינטראקציה עם מערכת הקבצים בכרטיס SD מיושמת באמצעות ספריית FatFs.

מערכת הבנייה מבוססת על הכלי SCons עם כלים נוספים שנכתבו בפייתון. לצורך הידור, המערכת משתמשת בצרור כלים פתוח משלה המבוסס על אוסף המהדרים של גנו.

יישומים

  • גרסה של משחק הווידאו Doom הועברה לפליפר זירו

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פליפר זירו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Flipper Zero turns hacking into a Tamagotchi-style game, Engadget (באנגלית אמריקאית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37591534פליפר זירו