פילר (מדיה)
בתקשורת ההמונים, המונח פילר (מאנגלית: Filler, "ממלא מקום". קטע מילואים ע"פ האקדמיה ללשון העברית[1]) מתאר פריט מדיה, לרוב פריט חסר חשיבות או מאיכות נמוכה, המיועד ל"מילוי מקום" פנוי בשידור טלוויזיה, ברדיו, בעיתון או באלבום מוזיקה.
בטלוויזיה
בראשית ימי הטלוויזיה, רוב התוכן ששודר היה תוכן ששודר בשידור חי. כיוון ששעות השידור היו מוגבלות, שידורי הטלוויזיה נקטעו פעמים רבות ובמקומם הוצגה תבנית בדיקה על המסך. על מנת להימנע מכך, החלו רשתות שידור שונות למלא את החלל שנותר בקטעי וידאו מוכנים מראש מאיכות נמוכה, על מנת להנעים במעט את זמן ההמתנה של הצופים בין תוכנית לתוכנית הבאה אחריה.
עם הזמן, המונח החל לתאר גם קטעים בסדרות טלוויזיה שנועדו למלא את זמן המסך שמוקצה לכל פרק, שאינם קשורים לעלילה הראשית של הסדרה ואינם תורמים דבר בקידומה.
גם באנימה קיים המונח במשמעות דומה. באנימות המבוססות על מאנגה או על מדיה כתובה אחרת, המונח "פילר" מתייחס לקטעי עלילה (אשר יכולים להסתכם בפרקים שלמים, או קשתות סיפור שלמות) שאינם מבוססים על המאנגה המקורית, אינם עוקבים אחר עלילתה ואינם תורמים דבר בקידומה. הדבר נפוץ בעיקר במאנגות אשר נכתבות באופן פעיל במקביל לריצת האנימה המבוססת עליהן (בניגוד לאנימות המבוססות על מאנגות שהסתיימה כתיבתן) ואחת הסיבות לכך היא לאפשר לכותבי המאנגה "להדביק את הפער" שעשוי להיווצר כתוצאה מקצב שידור מהיר של פרקי האנימה, או להעניק להן זמן לקדם את עלילת המאנגה לפני שתעובד לטלוויזיה[2]. דוגמאות לאנימות אשר מאופיינות בריבוי קטעי פילר הן נארוטו ובליץ'.
במוזיקה
המונח "פילר" עשוי להתייחס גם לקטעים בתוך אלבום מוזיקה, לרוב קצרים באורכם ובעלי איכות הקלטה ירודה יחסית, ש"ממלאים את החלל" בין השירים באלבום. גם גרסאות כיסוי, הקלטות חיות, רמיקסים וגרסאות דמו של שירים קיימים באלבום ומצורפים אליו, עשויים להחשב לעיתים כקטעי פילר.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ קטע מילואים, באתר האקדמיה ללשון העברית
- ^ נורת'רופ דייוויס, Manga and Anime Go to Hollywood, מתוך מילון המונחים שבעמ' 350, הוצאת בלומסברי 2015
פילר (מדיה)34576732Q1358248