פיליפ ברוניה-פוקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה.

פיליפ ברוניה-פוקס, ברישום מאת י. רוס
פיליפ ברוניה פוקס מימין, לצד יוסף רוס ובנימין פונדויאנו כתלמידים בתיכון-הפנימיה של יאשי, 1915

פיליפ ברוניה פוקסרומנית: Filip Brunea-Fox) היה שם- העט של פיליפ בראונר, (18 בינואר 1898 רומאן - 12 ביוני 1977 בוקרשט), פובליציסט ומתרגם רומני, יהודי. יחד עם ג'או בוגזה, נחשב בין שתי מלחמות העולם מייסד של ז'אנר הרפורטז'ה הספרותית ברומנית. בגלל כישרונו והאיפוק המעודן שבכתיבתו, בוגזה כינה אותו "נסיך הרפורטז'ות".

קורות חיים

פיליפ ברוניה-פוקס נולד בשנת 1898 תחת השם פיליפ בראונר במשפחה יהודית בעיר רומאן בחבל מולדובה שברומניה. בימי מלחמת העולם הראשונה עברה המשפחה לגור ביאשי, שם למד בראונר בתיכון- הפנימיה היוקרתי והתיידד שם עם חבריו בנימין פונדויאנו, ויוסיף רוס ואלכסנדרו פיליפידה. בתום מלחמת העולם הראשונה התיישב בבוקרשט.

תחילת פעילותו כמשורר אוונגרדיסט

ללא השכלה אקדמית, אבל בעל תרבות רחבה, ביקש ברוניה פוקס בנעוריו להיות משורר, ואכן לאור קרבתו לזרם האוונגרדיסטי הרומני פרסם את שיריו בעיתונים וכתבי עת ביאשי שייצגו זרם זה: „Versuri şi Proză” ("שירים ופרוזה", בניהולו של ז'אן הפטר), „Absolution” (של י. לודו),„Zări senine ("אופקים בהירים"). פרסם אחר כך גם בבוקרשט בכתבי העת "75 H.P, ‏ "Punct" ("נקודה"), "Puntea de Fildeș" ("גשר השנהב"), "unu" ("אחד"), "Contimporanul" (בן זמננו).

ב-1925 היה, לצד יון קלוגרו, מקס הרמן מקסי ואילאריה וורנוקה עורך כתב העת האוונגרדי "אינטגרל", שהיה מגדיר את עצמו "ביטאון התנועה המודרנית בארץ ובחוץ לארץ". הוא כתב בו תחת שמות עט שונים:Fox, Mac, Pab, Potomac, F.Br, F.Br.Fx.,fx. כתב העת הפסיק להופיע בשנת 1928, תאריך שציין גם סיום התקופה האוונגרדיסטית בחייו.

"נסיך הרפורטאז'ה"

בהמשך כתב ברוניה-פוקס רפורטז'ות ספרותיות רבות, כתבות בסגנון ה grand reportage הצרפתי משנות ה-30 של המאה ה-20 תוך התמקדות בהיבטים חברתיים. לצורך כתבותיו תר ברוניה את רומניה לאורכה ולרוחבה, בנסיעות ברכבת במחלקות עממיות, באוניות, צלל, טס לראשונה במטוס דו-כנפי "פרמן" שהוטס על ידי הטייס והמלחין יונל פרניק. פעילותו העיתונאית כללה תחקירים, ראיונות, מאמרי מערכת, פיליטונים, ומדורי עיתון אחרים.

ג'או בוגזה תיאר אותו:

"גבוה ובלונדיני, כאילו צאצא של הוויקינגים, מסיבי ובנוי כמו פסל, כמו בני אואשמרשים ומקסים בל יתואר,..רומנטי וסנטימנטלי,..לב זהב, מוח גדוש דמיון..."

(ג'או בוגזה, "קונטמפוראנול", 19 בינואר 1973,ציטוט על ידי מריוס מירקו, 1998).

את צעדיו הראשונים ככתב עשה ברונר תחת שם העט פ. ברוניה-פוקס, בעיתון הדמוקרטי דימיניאצה (1937-1925) תחת הדרכת מנהלו האגדי, קונסטנטין מילה, אחר כך גם בעיתון השני של אותה ההוצאה לאור, "אדוורול" (1937-1932). כמו כן בשנים 1933–1936 כתב גם בכתב העת השמאלי Cuvântul liber. (קוונטול ליבר = הדיבור החופשי). כתב גם בעיתונים "Lupta " (המאבק), Jurnalul (העיתון). Reporter (רפורטר), Izbânda (הניצחון), ובעיתונים היהודים "אדם", Mântuirea (מנטואיריה - הגאולה), Puntea de Fildeș (גשר השנהב), Curierul Israelit (קוריירול ישראליט). אחרי שנאסרו "אדוורול" ו"דימיניאצה" על ידי ממשלת הימין הקיצוני של אוקטביאן גוגה ואלכסנדרו ק. קוזה, הפחית ברוניה-פוקס את פעילותו.

אחרי פרעות הלגיונרים ביהודי בוקרשט בינואר 1941 כתב ברוניה-פוקס את הספר "עיר ההריגה", שפורסם בשנת 1944. ברוניה פוקס פרסם עם ברמן צילומים רבים מחיי היהודים ברומניה. אחרי הפיכת 23 באוגוסט 1944 ובשנים הראשונות אחרי המלחמה עבד ברוניה-פוקס בביטאון „Îndrumătorul cultural” ("המדריך לתרבות"), ופרסם בעיתונים "אדוורול" ו"ז'ורנאלול דה דימיניאצה", ב"רומניה ליברה" (רומניה החופשית), "סקינטייה" (הניצוץ - ביטאון המפלגה הקומוניסטית), "פלאקרה" (הלהבה), Răspântia (הצומת) של י. לודו, "ויאציה מיליטארה" (חיי הצבא),La Roumanie d'aujourd'hui” (רומניה היום - בצרפתית), Veac nou (מאה חדשה).

נודע גם בתרגומיו מהספרות העולמית, בין השאר "אי המטמון" מאת רוברט לואיס סטיבנסון.

ברוניה-פוקס היה נשוי לליזט דניאל-ברוניה, איתה ערך חלק מתרגומיו מהספרות הזרה. הוא נפטר בבוקרשט בגיל 79 והובא לקבורה בבית העלמין היהודי-ספרדי בבוקרשט, קרוב לקבר ידידו, ההקריקטוריסט יוסף רוס.

כתיבתו

כתבותיו המפורסמות ביותר פורסמו במיוחד ב"אדוורול" (האמת) ו"דימיניאצה" (הבוקר). הן התלוו כמעט תמיד בתמונות מצולמות של ידי הצלם יוסיף ברמן, שעבד לפרק זמן בשרות בית המלוכה. ברוניה-פוקס כתב בין השאר על סיפור "האיש שראה את אלוקים" - האיכר 'פטראקה לופו ו"הנס במגלוויט" שהסעיר את רומניה בשנת 1935, על היריד המסורתי של ה"מוש" (Moşi) בבוקרשט, על מלצרית בכפר טרנסילבני נידח שכל חלומה היה להגיע פעם לעיר הכי הקרובה, אוראדיה, על חיי חוטבי העצים, על האי אדה קאלה, שריד של מושבה טורקית בדנובה והמיליונר עלי קאדרי שהשתלט על חיי תושביו וכו'. ידועות גם הכתבות הספרותיות שלו על "היבטי החיים בפרובינציה" (Aspectele vieţii de provincie), "יאש, עיר הצללים" Iaşul, cetatea umbrelor, לילות בוקרשט" - Nopţi bucureştene, Trenul fantomă רכבת הרפאים, המצורעים ("השאול בלרג'אנקה"), "איפה אלד?". כתב גם על המהומות נגד היהודים בבורשה, סיגט ואוראדיה, על יהודי מרמורש (בכתב העת "אדם"). כמו כן השאיר ברוניה פוקס כתבות על אישים מן הפוליטיקה הרומנית, כגון המרשל אלכסנדרו אוורסקו, יון גאורגה דוקה, ד"ר ניקולאיה לופו, קונסטנטין ארג'טויאנו, אלכסנדרו ואידה-וויבוד.

ספרים

  • Nopți bucureștene 1927 (לילות בוקרשט)
  • Cinci zile printre leproși 1928 (חמשה ימים בין המצורעים)
  • Pericolul stupefiantelor 1929 (סכנת הסמים)
  • 1944 עיר ההריגהOrașul măcelului. Jurnalul rebeliunii și al crimelor legionare, . Reeditare la Editura Hasefer, București, 1997 עם מבוא מאת זיגו אורניה
  • Hârca piratului. Peisaje dunărene, Editura Tineretului, București, 1957 (גלגולת שודד הים. נופים לאורך הדנובה)
  • Porturi dunărene 1957 (ערי נמל בדנובה)
  • Viața exploratorului arctic Constantin Dumbrăveanu (חיי חוקר הקוטב קונסטנטין דומברביאנו)
  • Reportajele mele. 1927-1938, Editura Eminescu, București, 1979 (הרפורטאז'ות שלי)
  • Memoria reportajului, Editura Eminescu, București, 1985 (זיכרון הרפורטאז'ה)

תרגומים לרומנית

לקריאה נוספת

מקורות

  • א"ב יפה - בשדות זרים - סופרים יהודים ברומניה 1880–1940, מרכז גורן-גולדשטיין לתולדות היהודים ברומניה, המכון לחקר התפוצות, אוניברסיטת תל אביב 1996
  • Liliana Nicolae - Brunea-Fox:Lucruri neştiute Dilema veche, nr.383, 16-22.06.2011

(ליליאנה ניקולאיה - "ברוניה-פוקס:דברים לא ידועים" בכתב העת הרומני "דילמה וקה" 2011)

  • Marius Mircu O meserie cum nu mai e alta - Prințul reporterilor:F.Brunea-Fox

Revista mea, anul XXXVI,Nr.1848, 2 octombrie 1998, (מריוס מירקו - מקצוע שאין דומה לו - נסיך הרפורטרים:פ. ברוניה-פוקס, 1998 בכתב העת הישראלי בשפה הרומנית "רוויסטה מיה")

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיליפ ברוניה-פוקס בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33224003פיליפ ברוניה-פוקס