פיונה ואט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. פיונה וואט ( באנגלית: Fiona watt; נולדה ב-28 במרץ 1956) היא מדענית בריטית, אשר ידועה בעולם בזכות גילוי מנגנונים ששולטים בהתחדשות תאי גזע אפידרמיילים. בנוסף, וואט גילתה כיצד כל אחד מן המנגנונים הללו מפסיק לפעול בתאים חולים. ב-2008 היא הפכה לאישה הראשונה שהייתה הנשיאה של האגודה הבין לאומית למחקרי תאי גזע ,[1] בנוסף לכך, בשנה זו זכתה בפרס לנשים בחקר התא (ASBC).[2] יו"ר מועצת המחקר הרפואי בבריטניה.[3]

ראשית חייה

וואט ידעה מגיל צעיר שהיא רוצה להיות מדענית. כבר בגיל קטן היה לה חלוק מעבדה משלה שאיתו התחזתה לכימאית ושיחקה עם ערכת הכימיה שלה. וואט, מלאת תשוקה לקריירה, צוטטה:

אני חושבת שלהיות מדענית זה קשוח במובן מסוים, וישנם אנשים שפשוט לא יכולים לחשוב על להיות משהו אחר.

לימודים

בשנת 1979 קיבלה וואט את תואר הדוקטורט בפילוסופיה מאוניברסיטת אוקספורד. ב-2003 היא הפכה לעמיתה בחברה המלכותית (FRS) ,[4] וכיהנה בתפקיד סגנית המנהל במרכז לחקר הסרטן שבמכון המחקר קיימברידג' בבריטניה ובמרכז לחקר תאי גזע.[5] ב-2013 וואט לקחה חלק ביוזמה HipSci, אשר חוקרת תאים המעובדים על ידי האדם.

המחקר על תאי הגזע

במעבדתה של וואט, התבסס המחקר על תאי עור בוגרים אצל יונקים. תאים בוגרים אלו מכונים אפידמיס והם השכבה החיצונית ביותר של העור. תאים אלו נשמרים לאורך כל החיים, זאת על ידי שילוב תאי הגזע בתוך שורש השערות ובלוטות החלב.[6]  בכלליות, תאי הגזע נשארים רדומים ולא מתחלקים, אבל התפשטות נגרמת על ידי נזק. פרופסורים במעבדתה של וואט וחוקרים נוספים גילו הרבה סמני תאי גזע, לדוגמת ביטוי גבוה של אינטגרין, אבל מטרתם העיקרית היא לקבוע האם סימני תאי גזע הם מקודדים או מבוטאים בשל גירויים סביבתיים בתלוי למיקומם.

במהלך תהליך זה, חוקרים במעבדתה של וואט מצאו שרוב סמני פני התא שולטים בהתנהגות תאי הגזע והקראטין משפיע על התנהגות זו. שני גורמים שמעבדתה של וואט חוקרת הם האנזימים Rho GTPase Rac1  ו- C-Myc, פרוטו אנוגן. וואט וקולגות מצאו ש Rac1  דרוש בשביל שמירת תאי גזע אפידרמיילים על ידי מחיקת Rac1  בתאי גזע אפידרמיילים בוגרים אשר גורמים עליה בהתפשטות וכתוצאה מכך גורמים להקדמת ההתמיינות הסופית.

נושא חקר נוסף שנבדק במעבדתה של וואט היא קאטנין בטא. רמות גבוהות של קאטנין בטא גורמות להתפתחות זקיקי שיער חוץ רחמיים בתאי אפידרמיל בוגרים. מעבדתה של וואט חוקרת קאטנין בטא על ידי הזרקתו למוטציה של הרצפטור אסטרוגן. במהלך תהליך זה, תזמון ומיקום פעילות הקאטנין בטא יכול להיות נשלט. החוקרים מצאו שזקיקי השערה החוץ רחמיים הושפעו על ידי קאטנין בטא שהשתלט על תאים אשר יש להם מאפייני תאי גזע.  המטרה העתידית של המעבדה היא לגלות את הפעילות של מסלולי איתות שונים ואת מנגנוני המשוב השונים בשביל לשלוט בפעילות המנגנונים.

בנוסף לכך, מעבדתה של וואט חוקרת גידולי אפידרמיס, לרבות את השוני במסלולי האיתות ומוטציות. החוקרים גילו שחלק מן הגידולים בבלוטות החלב מכילים מוטציות ב1 LEF, גורם שמוביל למעצור פורטיאין קאטנין בטא.[7]

פרסים

  • 1990 – מדליית המועצה הביולוגית (Biological Council Medal).
  • 1999 – פרס "ויליאם מונטנגה" (William Montagna) של האגודה האמריקאית לדמטולוגיה חקירתית.
  • 2001 – CE.R.I.E.S (המרכז למחקר האפידרמיס). פרס החוקרים על שם שאנל (Research Award of Chanel)
  • 2003 – פרס "פדרה" של האגודה ההולנדית למדע ורפואה ( FEDERA award)
  • 2006 – פרס "אבלין" (Ebling ) של האגודה האירופאית לחקר השיער.(  European Hair Research Society)
  • 2008 – פרס “ASBC”  לנשים בחקר התא.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32438772פיונה ואט