פיוטר ספיבק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פיוטר ספיבק
Пётр Ефимович Спивак

פיוטר ספיבקרוסית: Пётр Ефимович Спивак‏; 24 במרץ 1911 - 30 במרץ 1992) היה פיזיקאי סובייטי ממוצא יהודי. הוא היה מומחה בפיזיקה ניסויית.

קורות חיים

פיוטר ספיבק נולד בשנת 1911 בסנקט פטרבורג למשפחה יהודית. לאחר סיום בית ספר הוא למד במכון הפוליטכני בלנינגרד אותו סיים בשנת 1936.

לאחר סיום לימודים ספיבק התחיל לעבוד במכון לפיזיקה וטכנולוגיה על שם יופה. בתקופה זו הוא עשה מספר ניסויים בתחום חקר קרינה קוסמית. ביחד עם סגל המכון הוא הצליח לעזוב את לנינגרד הנצורה. הוא הגיע לאזור הקווקז והמשיך בחקר קרינה קוסמית.

בהזמנת איגור קורצ'טוב ספיבק הצטרף לצוות שעבד על פצצה גרעינית סובייטית בשנת 1943. בהמשך הוא עבד במכון קורצ'טוב. החל משנת 1949 הוא היה מנהל מעבדה במכון.

ספיבק היה אחראי על בניית והכנסה לניצול של כור גרעיני לייצור טריטיום. על עבודה זו בשנת 1953 הוא קיבל פרס ברית המועצות. בהמשך הוא עשה ניסויים בתחום חקר נייטרון ונייטרינו. על בסיס מכלול עבודות שהוא עשה בשנת 1962 הוענק לספיבק תואר "דוקטור למעדים" (שווה ערך לסיום עבודת פוסט-דוקטורט). בשנת 1962 לספיבק הוענקה מדליית זהב על שם קורצ'טוב (הענקה ראשונה של המדלייה). בשנת 1964 ספיבק התקבל כחבר בהתכתבות לאקדמיה למדעים של ברית המועצות. כמו כן הוענקו לו עיטורים נוספים.

לספיבק היו שתי אחיות (אחת מהן נפטרה במהלך מצור לנינגרד). הוא היה נשוי פעמיים והייתה לו בת מנישואים הראשונים.

ספיבק נפטר בשנת 1992 ונטמן בבית העלמין דונסקויה החדש.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39507884פיוטר ספיבק