פטיסיראן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פטיסיראן - patisiran
שמות מסחריים בישראל
אונפטרו - onpattro
נתונים כימיים
כתיב כימי C412H520N148O290P40 

פטיסיראן (patisiran) הוא החומר הפעיל בתרופה אונפטרו (onpattro).

שימושים רפואיים

פטיסיראן מיועדת לטיפול בפולינוירופתיה(אנ') במבוגרים עם עמילואידוזיס תורשתית המתווכת על ידי טרנסתירטין(אנ')‏ (transthyretin amyloidosis Hereditary hATTR).‏ hATTR היא מחלה נדירה ומסכנת חיים, הפוגעת בכ-50,000 אנשים ברחבי העולם[1].

המחלה

hATTR היא מחלה תורשתית, רב-מערכתית, מתקדמת ומסכנת חיים, הנגרמת על ידי מוטציות בגן המקודד לטרנסתירטין(אנ')‏ (TTR)‏[2]. הכבד הוא המקור העיקרי לחלבון הטרנסתירטין. ב-hATTR הן טרנסתירטין מוטנטי והן זן-הבר של טרנסתירטין, שוקעים כעמילואיד במערכת העצבים ההיקפית ובלב, בכליות ובמערכת העיכול וגורמים לפולינוירופתיה ולקרדיומיופתיה. שינויים נוירופתיים מביאים להפרעות סנסוריות-מוטוריות משמעותיות, עם הידרדרות בפעילויות יומיומיות ובהליכה. מעורבות של עצבים אוטונומיים גורמת לתת-לחץ דם, שלשול, אין-אונות והפרעות בשלפוחית השתן. ההתבטאויות הקרדיאליות כוללות אי ספיקת לב, הפרעות קצב, תת-לחץ דם תנוחתי או מוות פתאומי עקב בעיות הולכה[3].

מנגנון פעולה

פטיסיראן הוא RNA התערבותי קצר, בעל מבנה דו-גדילי, המכוון כלפי mRNA ‏(RNA שליח) המקודד הן לטרנסתירטין מוטנטי והן לזן-הבר של טרנסתירטין. השפעה זו, המשתיקה את ביטוי הגן, מפחיתה את רמות חלבון הטרנסתירטין במחזור הדם ומפחיתה את משקעי העמילואיד הקשורים עם עמילואידוזיס המתווכת על ידי טרנסתירטין[4].

ניסויים קליניים

היעילות של פטיסיראן הודגמה בניסוי קליני שכלל 225 חולים, אשר 148 מהם קיבלו עירוי של פטיסיראן כל שלושה שבועות, למשך 18 חודשים ו-77 חולים אשר קיבלו אינבו. החולים אשר קיבלו פטיסיראן היו בעלי תוצאים טובים יותר לגבי מדדים של פולינוירופתיה, בכללם, חוזק שרירים, תחושה (כאב, טמפרטורה, קהות), רפלקסים ותסמינים אוטונומיים (לחץ דם, קצב לב, ועיכול) בהשוואה לאלה שקיבלו עירויי אינבו. חולים שטופלו בפטיסיראן, אף קיבלו ניקוד טוב יותר, במסגרת ההערכות של הליכה, מצב תזונתי והיכולת לבצע פעילויות יומיומיות. דווחו תופעות לוואי של תגובות קלות או מתונות הקשורות לעירוי[3][5].

היסטוריה

פטיסיראן (אונפטרו) היא התרופה הראשונה המבוססת על RNA התערבותי קצר (siRNA) שאושרה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) והתרופה הראשונה שאושרה על ידי ה-FDA האמריקאי לטיפול במצב זה. פטיסיראן קיבל מעמד של תרופת יתום, הערכה במסלול מהיר(אנ'), זכות קדימה בהערכה(אנ'), ומעמד של תרופה פורצת דרך(אנ'), עקב מנגנון הפעולה החדשני שלו והנדירות של המצב בו הוא מטפל[5][6]. התרופה אושרה בארצות הברית ובאירופה באוגוסט 2018. פטיסיראן פותח ומשווק על ידי חברת אלנילאם פרמסוטיקלס(אנ')[1].

התרופה בישראל

התרופה אינה רשומה בישראל, אך מיובאת לישראל, על פי הצורך, תחת אישור מיוחד של משרד הבריאות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Peter Loftus New Kind of Drug, Silencing Genes, Gets FDA Approval
  2. ^ AMYLOIDOSIS, HEREDITARY, TRANSTHYRETIN-RELATED
  3. ^ 3.0 3.1 David Adams, Alejandra Gonzalez-Duarte, William D. O’Riordan, Chih-Chao Yang, Mitsuharu Ueda, Arnt V. Kristen, Ivailo Tournev, Hartmut H. Schmidt, Teresa Coelho, John L. Berk, Kon-Ping Lin, Giuseppe Vita, et al.Patisiran, an RNAi Therapeutic, for Hereditary Transthyretin Amyloidosis
  4. ^ Patisiran
  5. ^ 5.0 5.1 FDA approves first-of-its kind targeted RNA-based therapy to treat a rare disease
  6. ^ Megan Brooks FDA OKs Patisiran (Onpattro) for Polyneuropathy in hAATR


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27332493פטיסיראן