פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/גלריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מערכת הפעלה נבחרת

ראו: קטגוריה:מערכות הפעלה לעריכת רשימת המדענים לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".

1

התפתחות מערכות יוניקס ודומיהן

יוניקס (סימן מסחרי רשמי UNIX®) היא מערכת הפעלה מרובת משימות ומרובת משתמשים הנחשבת ליעילה ואמינה. דרישות המערכת הנמוכות מאפשרות להפעילה גם על מחשבים חלשים יחסית. יוניקס שוכתבה ושימשה השראה למשפחה גדולה של מערכות הפעלה, ביניהן לינוקס המהווה את הליבה של רוב שרתי האינטרנט ומרבית הציוד לניהול רשתות והעברת מידע. שיכתובים וגרסאות של יוניקס משמשים אף כשכבת הליבה של מערכת ההפעלה הנפוצה לטלפונים החכמים, ה-iOS. יוניקס נכתבה ברובה בשפת תכנות עילית - שפת C, מה שאפשר לה להיות מוסבת לארכיטקטורות שונות של מעבדים, ולשרוד עם הזמן. זאת בעוד שמערכות הפעלה מזמנה שנכתבו ברובן בשפת סף (אסמבלי) בדרך כלל לא שרדו את המעברים לארכיטקטורות מחשבים חדשות.

2

בתמונת מסך של דוס, מופעלת הפקודה Dir להצגה של רשימת ספריות וקבצים במיקום הנוכחי

DOS, קיצור של Disk Operating System, היא מערכת הפעלה למחשב אישי.

מערכת הפעלה זו מתבססת על ממשק משתמש טקסטואלי, בניגוד לממשק הגרפי המקובל במערכות הפעלה מודרניות למחשבים אישיים כמו Windows.

המגבלה הבולטת של מערכת ההפעלה DOS היא בכך שהיא מאפשרת בכל רגע נתון רק תהליך אחד, ואינה תומכת בהפעלת מספר תוכניות במקביל (ריבוי תהליכים). פתרון חלקי ומוגבל ביותר לבעיית ריבוי-המשימות היה שימוש בטכניקה הקרויה TSR. מגבלות נוספות, הנובעות מכך ש-DOS אינה יודעת לנצל תכונות של מעבדים מתקדמים יחסית (80386, 80486 ופנטיום), הן העדר תמיכה בזיכרון וירטואלי והעדר הגנה על מערכת ההפעלה מפני קריסה כאשר תהליך אחד במערכת קורס.

שורשיה של דוס הם במערכת הפעלה קודמת שנקראה CP/M שפותחה על ידי גארי קילדל ושווקה על ידי חברת Intergalactic Digital Research בבעלותו.
CP/M יועדה לאחד מראשוני המיקרו-מעבדים בעולם, אינטל 8080. כשחברת אינטל יצאה עם מעבד חדש יותר בשם 8086 בשנת 1978, התעכבה דיגיטל ריסרץ' בהוצאת גרסה של CP/M למעבד זה, וגרסאות שונות של מערכות "דמויות CP/M" עבור ה־8086 החלו להופיע בשוק.

אחת ממערכות אלו שנקראה 86DOS וזכתה לכינוי ("QDOS ("Quick and Dirty Operating System, פותחה בידי טים פטרסון. כשחברת IBM חתמה חוזה עם חברת מיקרוסופט לספק מערכת הפעלה עבור המחשב האישי IBM PC, מיקרוסופט קנתה מפטרסון את התכנה (ובנוסף שכרה אותו כמהנדס), וזו שמשה בסיס לגרסה הראשונה של DOS. הגרסאות הראשונות של דוס הוצאו על ידי חברת מיקרוסופט לפי חוזה בינה לבין חברת IBM. לפי חוזה זה, קיבלה מיקרוסופט בלעדיות באספקת מערכות הפעלה למחשבי IBM וקיבלה סכום קבוע עבור כל עותק של DOS שהופץ. יש הרואים בחוזה זה את הגורם העיקרי להתבססותה של חברת מיקרוסופט כחברת התכנה המובילה בעולם.

במרוצת השנים פיתחו חברות וארגונים שונים גרסאות משלהם למערכת ההפעלה DOS, ביניהם IBM, DR-DOS, ExDOS ועוד. גרסה בולטת נוספת של DOS היא FreeDOS שייחודה הוא בכך שהיא תכנה חופשית אשר עדיין מפותחת בימים אלה.

המהדורה העצמאית האחרונה של MS-DOS היא 6.22. מערכות ההפעלה Windows 95, 98 ו- ME מכילות בבסיסן גרסאות חדשות אך מוגבלות יותר של MS-DOS אשר מוגדרות גם כ-MS-DOS 7.

3

Xinu היא מערכת הפעלה המשמשת לצורכי לימוד. השם Xinu הוא גם ראשי תיבות של "Xinu Is Not Unix" (זינו היא לא יוניקס) וגם היפוך סדר האותיות בשם Unix.

Xinu פותחה על ידי דאגלס קומר מאוניברסיטת Purdue ב-1980.

מטרתה של Xinu הייתה לשמש לצרכים לימודיים, אך היא שימשה במספר מוצרים מסחריים. Xinu משמשת עד היום בקורסים של מערכות הפעלה באוניברסיטאות ומכללות ברחבי העולם וגם בישראל.

Xinu כתובה ברובה בשפת C, אך פונקציות מסוימות שלה, בעיקר כאלו הדורשות גישה לסגמנטים השונים מסגמנט קוד וגישה ישירה למחסנית של תהליך כתובות בשפת סף.

המערכת מופעלת, לפחות בגרסה עבור PC, תחת מערכת הפעלה אחרת, למשל Windows. כמו כן, היא אינה מורצת באופן עצמאי אלא חייבת להריץ קוד C שרץ כתוכנית במערכת המארחת וכולל את Xinu עצמה ואת התוכניות שרצות בתוכה.

4

לוגו אנדרואיד

אנדרואיד (באנגלית: Android) היא מערכת הפעלה המיועדת למכשירים ניידים ומבוססת על ליבת לינוקס. מערכת הפעלה זו מאפשרת למפתחים לתכנת בגרסה של שפת Java בעלת מחלקות מיוחדות לעבודה עם המכשיר.

מערכת ההפעלה פותחה בתחילה על ידי חברת הזנק קטנה אשר נרכשה בשנת 2005 על ידי תאגיד גוגל. הגרסה הראשונה של מערכת ההפעלה הוכרזה ב-5 בנובמבר 2007. נכון לסוף שנת 2010, אנדרואיד היא מערכת ההפעלה הנמכרת ביותר בתחום הטלפונים החכמים.

ביולי 2005 רכשה גוגל את חברת אנדרואיד (.Android inc), חברת הזנק קטנה שנוסדה ב-2003 ופעלה בפאלו אלטו, קליפורניה. מייסדי החברה, אנדי רובין, ריץ' מינר, ניק סירס (סמנכ"ל T-Mobile לשעבר) וכריס וויט, עברו לעבוד בגוגל. באותה תקופה, מעטים הכירו את פעילות החברה, חוץ מאלו שפיתחו תוכנות לטלפונים סלולריים. מכיוון שכך, החלו שמועות כי גוגל הולכת להיכנס לשוק הטלפונים הסלולריים.

בגוגל, צוות בראשות אנדי רובין פיתח פלטפורמה לטלפונים ניידים המבוסס על ליבת לינוקס ושיווק את הפלטפורמה ליצרני טלפונים סלולריים וספקיות, מתוך הנחה שהם יפתחו מערכת הפעלה גמישה וניתנת לשדרוג. דווח, כי לגוגל כבר הייתה סדרת שותפים לייצור מכשירים מבוססי אנדרואיד ותוכנות למערכת ההפעלה, וגוגל מסרה למשווקות טלפונים סלולריים תוך שהם מוכנים לדרגות שונות של שיתוף פעולה מצדם.

ראיה נוספת כי גוגל הולכת להיכנס לשוק הטלפונים הסלולריים, הגיעה בדצמבר 2006 - בדיווח של BBC והוול סטריט ג'ורנל לפיו גוגל מעוניינת בהנגשת שירות החיפוש שלה ואפליקציות נוספות שלה לטלפונים סלולריים. זמן קצר לאחר מכן, כלי תקשורת דיווחו כי גוגל מפתחת מכשיר סלולרי תחת המותג גוגל. השמועות המשיכו כאשר דווח כי גוגל מנסחת דרישות סף ומפרטי חומרה למכשירים סלולריים ומציגה לחברות תקשורת אבות-טיפוס אפשריים.

בספטמבר 2007 דיווח מגזין אמריקאי כי גוגל הגישה בקשות לפטנטים בתחום התקשורת הסלולרית.

ב-5 בנובמבר 2007 הוקמה ברית Open Handset Alliance שכללה חברות בולטות בתחומי האלקטרוניקה והתקשורת הסלולרית. מטרת הברית הייתה לפתח סטנדרטים פתוחים עבור התקנים ניידים, ויחד עם הקמתה, חשפה את המוצר הראשון שלהם, אנדרואיד, הבנוי על בסיס ליבת לינוקס.

5

לוגו המערכת

iOS היא מערכת הפעלה מבית אפל, המשמשת את מוצרי החברה, כגון iPod, iPad, iPhone, Apple TV. המערכת מבוססת על ליבת מערכת ההפעלה Mac OS X. המערכת הוצגה לראשונה ב-9 בינואר 2007 כמערכת ההפעלה של ה-iPhone, ונקראה iPhone OS, כלומר מערכת ההפעלה של ה-iPhone. בחודש יוני 2010, בעקבות הצלחתם המסחרית של מספר מכשירים שהכילו את מערכת ההפעלה, הכריזה אפל על שינוי שמה ל-iOS.

6

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/6

7

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/7

8

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/8

9

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/9

10

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/10

11

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/11

12

פורטל:תוכנה/מערכת הפעלה נבחרת/12