פופקורן
פופקורן | |
מאכלים | |
---|---|
מוצא | אמריקה המרכזית |
אופן הגשה | חטיף |
מרכיבים עיקריים | תירס קלוי |
ברכתו | בורא פרי האדמה ויש אומרים שהכל |
פּוֹפּקוֹרְן (בעברית: פִּצְפּוּצֵי תִּירָס, תירס קלוי או תִּירְסָה) הוא מאכל בצבע לבן העשוי מגרגירי תירס שחוממו עד להתפקעותם. פירוש השם הוא קיצור באנגלית של המילים popped corn[1] כלומר "תירס מבוקע".
הכנה
הכנת הפופקורן נעשית על ידי חימום גרגירי תירס והפיכת תוכנו העמילני לנוזל, עד אשר מעטפת הגרגיר מתפקעת תחת לחץ הקיטור הנוצר בתוכו. לשם כך פותחו זנים מיוחדים של תירס שעובר יבוש בעודו על הקלח, גרעיני תירס "רגילים" שקליפתם אינה עמידה מספיק יפיקו את תוכנם כנוזל ללא ה"פיצוץ" היוצר את הפופקורן[2]. התפקעותו של הגרגיר ושחרור לחץ הקיטור שבו מפיחה את תוכן הגרגיר ויוצרת מרקם אוורירי בצורה אופיינית. חימום הגרגירים נעשה באמצעות חימום בסיר בישול, תנור מיקרוגל, מחבת או בעזרת מכשירים מיוחדים לייצור פופקורן. בדרך כלל מוסיפים לגרגרי התירס לפני חימומם מלח ושמן או חמאה.
קיימות דרכים שונות כדי לגרום לפקיעת גרעיני הפופקורן. קיימות גם שקיות פופקורן מוכנות מראש, המכילות כבר מלח וחומרים נוספים. בפופקורן (ללא תוספת שמן ומלח) אחוז גבוה של סיבים תזונתיים והוא אינו מכיל נתרן, שומן וסוכר.
בעולם המערבי יש המלצה שלא לתת פופקורן לתינוקות, מחשש לחנק מגרעין התירס.
צורת הכנה אחרת של פופקורן היא בתוספת סוכר או דבשה, והפיכתו לפופקורן קרמל מתוק.
היסטוריה
פופקורן היה מאכל מקובל אצל האינדיאנים של אמריקה המרכזית (לרוב באזור פרו של היום) אשר שימש גם כתכשיט. הפופקורן הקדום ביותר שנמצא הוא בניו מקסיקו. המתיישבים האירופאים למדו מהאינדיאנים להכין את הפופקורן.
במאה ה-19, הפופקורן נמכר על ידי רוכלי רחוב ברחובות, בפארקים ובירידים. בשנת 1893 יוצרה מכונת פופקורן ניידת שיועדה לרוכלי הפופקורן, על ידי חברה משיקגו[3]. החל מ־1912 התחילו במכירת פופקורן באולמות קולנוע ועם הזמן נוצר קשר אסוציאטיבי בין פופקורן לקולנוע.
בימי השפל הגדול היה הפופקורן אחד החטיפים היחידים שאנשים יכלו להרשות לעצמם, ועסקי הפופקורן פרחו ושגשגו. זמן קצר אחר כך, פרצה מלחמת העולם השנייה. ארצות הברית שלחה את כל מלאי הסוכר שלה לחייליה מעבר לים, ואזרחיה נשארו ללא חטיפים מתוקים. הדבר סייע עוד יותר למכירות המוצר.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פופקורן |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פופקורן |
- בלדד השוחי, פופקורן, באתר ערוץ עשר
- בלדד השוחי, למה בקולנוע אוכלים דווקא פופקורן?, כלכליסט, 8 בדצמבר 2011
- רותי קינן, הבאתי מהבית: פופקורן, המדריך השלם, באתר ynet, 12 ביולי 2012
- שרה בר אשר, פופקורן: משמין או לא משמין?, באתר nrg, 30 במאי 2013
- מתכון לפופקורן בטעם פפרוני באתר הכל טעים
הערות שוליים
- ^ popcorn, באתר Dictionary
- ^ http://www.bashaar.org.il/files/6047.doc
- ^ Popcorn History, באתר Buzzle