פוסילייר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פוסיליירים פרוסים, סוף המאה ה-18.

פוסילייריםצרפתית: Fusilier - "פוזילייה" או "פיזילייה") הם חיילים רגליים שבאופן היסטורי נשאו רובה מסוג פוסיל או מוסקט בעל מצת חלמיש.

כאשר הוקמו יחידות הפוסיליירים הראשונות בתחילת המאה ה-17, הרובה הנפוץ בחיילות הרגלים היה מוסקט בעל בריח פתיל, פיתוח מצת החלמיש שבא לידי ביטוי ברובה הפוסיל הביא ליצירת חיילי רגלים המאומנים בשימוש בנשק החדש והם נקראו על שמו פוסיליירים. במהלך המאה ה-18 הלכה ופחתה המשמעות המקורית של הפוסיליירים, שכן מוסקטים בעלי מצת חלמיש הפכו לרובה הסדיר של הצבאות המודרניים. החל מהמאה-18 השימוש בכינוי "פוסילייר" קיבל משמעות שונה ממדינה למדינה, החל מכינוי כללי לחייל רגלי סדיר, עד לכינוי לנחתים ימיים וכוחות מיוחדים.

פוסיליירים במדינות שונות

בלגיה

בעוד שבכוחות המזוינים של בלגיה אין כיום יחידת פוסיליירים, הכינוי הניתן לחיילי הרגלים הבלגים הוא "פוסיליירי סער" (בצרפתית: fusilier d'assaut, בהולנדית: stormfuselier). עד לשנות ה-90, חיל הים הבלגי כלל יחידת רגלים להגנה על מתקני החיל אשר נקראה "פוסיליירים נחתים".

ברזיל ופורטוגל

"פוסיליירים ימיים" (נחתים) של חיל הים הפורטוגלי.

במאות ה-18 וה-19, חיילי הרגלים הפורטוגלים כונו "פוסיליירים" בכדי להבדילם מגרנדירים ומחיילי רגלים קלים (קאזדורס ואטילדורס), כינוי זה נפסק ב-1860 בפורטוגל, אך עודנו בשימוש בצבא הברזילאי אשר משמר הרבה מהמסורות ההיסטוריות של הכוחות הפורטוגלים. חיל הנחתים הפוטוגלי והברזילאי נקראים שניהם "פוסיליירים ימיים" (בפורטוגזית: Fuzileiros Navais).

גרמניה

ברחבי ממלכות וניסיכויות גרמניה ובעיקרן פרוסיה השימוש בכינוי "פוסילייר" השתנה לאורך השנים. "פוסילייר" היה בשימוש נרחב לכינוי יחידות משמר הרגלים (Leibgarde zu Fuss) החל מ-1705 בפרוסיה, לאחר מכן לציון יחידות רגלים באיכות נמוכה בתחילת המאה ה-19 ולקראת סוף המאה ה-19 פוסיליירים היו יחידות עילית עם מאפיינים של חיל רגלים קל. עם סופו של צבא האימפריה הגרמנית ב-1918, היו 15 רגימנטים פוסיליירים:

  • רג' משמר הפוסיליירים
  • רג' הפוסיליירים ה-33 "הרוזן רון" (מזרח פרוסיה)
  • רג' הפוסיליירים ה-34 "המלכה ויקטוריה משוודיה" (פומרניה)
  • רג' הפוסיליירים ה-35 "הנסיך הנרי מפרוסיה" (ברנדנבורג)
  • רג' הפוסיליירים ה-36 "הרוזן בלומנטל" (מגדנברג)
  • רג' הפוסיליירים ה-37 "וון שטיינמץ" (מערב פרוסיה)
  • רג' הפוסיליירים ה-38 "הרוזן מולטקה" (שלזיה)
  • רג' דרום ריינלנד הפוסיליירים ה-39
  • רג' הפוסיליירים ה-40 "הנסיך צ'ארלס אנטון"
  • רג' הפוסיליירים ה-73 "הנסיך אלברט מפרוסיה" (הנובר)
  • רג' הפוסיליירים ה-80 "וון גרדסדורף" (הסן)
  • רג' הפוסיליירים ה-86 "מלכה" (שלזביג-הולשטיין)
  • רג' הפוסיליירים דוכסות מקלנברג ה-90
  • רג' הפוסיליירים ה-122 "הקיסר פרנץ יוזף מאוסטריה" (וורטמברג)
  • רג' הקלעים המלכותי הסקסוני (פוסיליירים) ה-108 "הנסיך ג'ורג'"

כיום בבונדסוור הגרמני אין יחידות פוסיליירים אך במלחמת העולם השנייה, דיוויזיית גרוסדויטשלנד כללה רגימנט "פאנצרפוסיליירים" - שווה ערך ליחידות הפאנצרגרנדירים, כחלק משימור המסורת של יחידות העילית הפרוסיות.

הולנד

אחד משני רגימנטי המשמר הרגליים של הולנד הוא "רגימנט המשמר פוסיליירים הנסיכה איירין" (בהולנדית: Garderegiment Fuseliers Prinses Irene; על שם איירין, נסיכת הולנד).

הממלכה המאוחדת

פוסיליירים בריטים עם סמל הכובע ונוצת המצנפת האופייניים.

בצבא הבריטי במהלך סוף המאה ה-17 הוקמו שלושה רגימנטים, רגימנט הרגלים ה-7 הפוסלירים המלכותי - כיום רגימנט הפוסיליירים המלכותי; רגימנט הרגלים ה-21 הסקוטי - כיום הרגימנט המלכותי של סקוטלנד; ורגימנט הרגלים ה-23 הוולשי - כיום הרגימנט הוולשי המלכותי. תפקידם ההיסטורי של יחידות הפוסיליירים בצבא הבריטי היה אבטחה של יחידות התותחנים, מתוך מחשבה שמצתי החלמיש בטוחים יותר לשימוש בסמוך לאבק השריפה ששימש את תותחי השדה.

המסורות ואופן הלבוש של הפוסיליירים הבריטים היה דומה לזה של הגרנדירים, עם כובע ברסקין וסמל הרימון המאפיין את הגרנדירים, מה שהקנה להם סטטוס של יחידות עילית במהלך המאות ה-18 וה-19. מאפיין נוסף של הפוסיליירים הוא ענידת נוצת מצנפת בכובע או בכומתה. כיום רגימנט הפוסיליירים המלכותי הוא היחיד בצבא שמשמר את הכינוי "פוסילייר" מבין תשעה רגימנטים פוסיליירים היסטוריים שנוצרו לאורך השנים, רובם במהלך המאה ה-19.

רגימנטים פוסיליירים היסטוריים:

צרפת

"קומנדו הפוסיליירים של האוויר" הכוחות המיוחדים של חיל האוויר הצרפתי

במאה ה-18 השימוש בכינוי פוסילייר בצבא הצרפתי התפתח לכדי השם הניתן לחיל הרגלים הסדיר, בכך להבדילם מהיחידות המיוחדות בהם הגרנדירים, הוולטיגרים, השאסורים והקרבינרים. כיום אין יחידות פוסיליירים בצבא הצרפתי, אך בחיל האוויר והצי הצרפתי יחידות ההגנה על מתקנים יבשתיים "קומנדו פוסיליירים"; "קומנדו הפוסיליירים של האוויר" ו-"כוח קומנדו הפוסיליירים הימי" בהתאמה.

מקסיקו

בשנת 1969 נוסדה "חטיבת הפוסיליירים המוצנחים" (בספרדית: Brigada de Fusileros Paracaidistas) הכוללת שני גדודים מוצנחים וגדוד אימון, החטיבה משמשת עתודה אסטרטגית והיא יושבת במקסיקו סיטי.

קנדה

הצבא הקנדי נוצר כחלק מצבא האימפריה הבריטית וכן חולק הרבה מהמסורות הצבאיות הבריטיות, כאשר רוב היחידות (בהן גם יחידות הפוסיליירים) נוסדו תחת שלטון בריטי ומשרתות כיום כחלק מהצבא הקנדי. בקנדה ישנם חמישה רגימנטים פוסיליירים:

  • רגימנט ההיילנד פוסיליירים של קנדה
  • רגימנט הפוסיליירים סנט לורן
  • רגימנט הפוסיליירים מונט רויאל
  • רגימנט הפוסיליירים של הנסיכה לואיס
  • רגימנט הפוסיליירים שרברוק

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוסילייר בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28703806פוסילייר