פוליקולטורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערוגת פוליקולטורה בה נעשה שימוש בשיטת 'נטיעה במקביל'

פּוֹלִיקוֹלְטוּרָהלטינית: Poly=מרובה, cultura = עיבוד, גידול. בעברית נקראת לעיתים רב-זניות או רב-חקלאות) היא שיטת עיבוד חקלאית בה משק חקלאי מתבסס על שתילה מעורבת של צמחים ממשפחות שונות לאותה חלקת אדמה, תוך חיקוי המערכת האקולוגית הטבעית.

פוליקולטורה היא היפוכה של גישת המונוקולטורה, שמהותה גידול חקלאי מסוג אחד על חלקת האדמה. יתרונותיה של השיטה הם רבים: שמירת פוריות הקרקע לטווח הארוך, עמידות גדולה יותר למחלות, ומזיקים, וכן הלאה.

דוגמאות: בוסתן עצי פרי משולב מראה עמידות גבוהה למחלות ומניב כל השנה מגוון פירות לפי העונה. כמו כן ניתן להוסיף עוד נדבך לרבגוניות הבוסתן, בגידול צמחים עונתיים או מטפסים מתחת לעצים נשירים, ובכך לנצל את הקרקע בצורה יעילה יותר.

חסרונה העיקרי של הפוליקולטורה על פני המונוקולטורה הוא הצורך להשקיע יותר זמן עבודה בהשגת היבול, וכן הצורך בידיים עובדות לעומת המיכון הרב שמאפיין את המונוקלטורה.

שיטות פוליקולטורה

  • מחזור הזרעים - שיטה חקלאית, בה זורעים גידולים מתחלפים על שדה אחד במחזור, על מנת לשמור על פוריות הקרקע.
  • מולטיפל קרופינג (נטיעה במקביל) - שיטה חקלאית בה מגדלים שני גידולים או יותר באופן סימולטני על אותה חלקת קרקע.
    • שתילת חברים- (companion planting) - שתילה זה לצד זה של צמחים שונים בעלי תכונות משלימות, המפרים הדדית האחד את משנהו, למשל שתילת קטניות להן יש פקעיות חנקן המדשנות באופן טבעי את הקרקע יחד עם צמחים אחרים.
    • גידול בשכבות, מקרה בו מגדלים במספר 'קומות', למשל ירקות שורש בשכבה שמתחת לאדמה וירק בעל שורשים מועטים שעלוותו גבוהה מעל הקרקע.
    • גידולי-סמטאות (Alley cropping) מקרה בו מגדלים בשתי שכבות, למשל גידול ירקות בין עצי זית.
  • פוליקולטורה משמשת גם בגידול בעלי חיים, כדוגמת דגים, כאשר באותה בריכה יגדלו זנים שונים של דגי מאכל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוליקולטורה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22364265פוליקולטורה