פוליטיקה של סקוטלנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל סקוטלנד
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של סקוטלנד

סקוטלנד מהווה חלק מארבע אומות הבית של הממלכה המאוחדת, לצד אנגליה, וויילס וצפון אירלנד. לפיכך, כפופה סקוטלנד בראש ובראשונה להסדרים הפוליטיים ולמוסדות השלטון של הממלכה כולה. בראש המדינה עומד בית המלוכה הבריטי, שבראשו עומדת כיום המלכה אליזבת השנייה. לבית המלוכה תפקיד ייצוגי בעיקרו, ולמעשה הכוח המרכזי מצוי בפרלמנט הבריטי, המהווה את השדרה המרכזית של המשטר הבריטי. מהפרלמנט נובעת ממשלת בריטניה המהווה את הכוח ביצועי של הממלכה, כאשר כוח מרכזי נוסף הוא מערכת המשפט הבריטית.

סקוטלנד נכנסה לאיחוד פוליטי עם אנגליה בשנת 1707 ומאז שלחה נציגים לפרלמנט בלונדון. כיום ישנם 59 חברי פרלמנט המייצגים את סקוטלנד בפרלמנט הבריטי. בשנת 1999 הוקם באדינבורו הפרלמנט הסקוטי, אשר נהנה מסמכויות חקיקה נרחבות בנושאי פנים. סקוטלנד מיוצגת בממשלת בריטניה בידי מזכיר המדינה לענייני סקוטלנד והשר הראשון של סקוטלנד. ראש המדינה בסקוטלנד הוא המונרך הבריטי, כיום אליזבת השנייה.

הפרלמנט הסקוטי

ערך מורחב – הפרלמנט הסקוטי
מליאת הפרלמנט הסקוטי

בעקבות עליית ממשלת הלייבור בבריטניה בשנת 1997, נערך משאל עם בנושא הקמת פרלמנט סקוטי אוטונומי. 63.5% מהציבור הסקוטי תמך בהקמת הפרלמנט. הפרלמנט נוצר מכוח חוק סקוטלנד (1998) של הפרלמנט הבריטי. בחוק נקבעו "עניינים שמורים", אשר לפרלמנט הסקוטי אין סמכויות בהם, כגון:ביטחון, יחסים בינלאומיים, תקציב ומדיניות כלכלית.

חברי הפרלמנט

חברי הפרלמנט הסקוטי נבחרים מדי 5 שנים, 73 מהם במחוזות בחירה ו-56 מהם ברשימות ארציות. חברי הפרלמנט נקראים בקיצור MSP.

ממשלת סקוטלנד

במסגרת חוק סקוטלנד (1998), הועברו סמכויות המשרד הסקוטי לממשלת סקוטלנד, שבראשה עומד השר הראשון של סקוטלנד. כיום המשרד הממונה על סקוטלנד בממשלת בריטניה הוא משרד סקוטלנד, שבראשו עומד מזכיר המדינה לענייני סקוטלנד.

השרים הראשונים של סקוטלנד

ייצוג סקוטלנד בפרלמנט הבריטי

סקוטלנד מיוצגת בבית הנבחרים הבריטי על ידי 59 חברי פרלמנט. באופן מסורתי, מזכיר המדינה לענייני סקוטלנד הוא אחד מהם. כיום (2015), חברי הפרלמנט מסקוטלנד שייכים לארבע מפלגות:

ייצוג סקוטלנד בפרלמנט האירופי

סקוטלנד מהווה מחוז בחירה לפרלמנט האירופי. המחוז שולח כיום שישה נציגים לפרלמנט.

שלטון מקומי

השלטון המקומי בסקוטלנד מאורגן ב-32 רשויות מקומיות. כל רשות מקומית נשלטת על ידי מועצה המורכבת מחברי מועצה הנבחרים מדי ארבע שנים. כיום הרשות המקומית הגדולה ביותר היא העיר גלאזגו (593,200 תושבים) והרשות המקומית הקטנה ביותר היא איי אורקני (21,400 תושבים).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32031420פוליטיקה של סקוטלנד