עצמאות ברזיל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עצמאות או מוות! ציור המוכר גם בשם זעקת איפירנגה. צויר בשנת 1888 בידי פדרו אמריקו. מוצג ב-O Museu Paulista da Universidade de São Paulo

עצמאות ברזיל היא התהליך שבמהלכו ברזיל התנתקה פוליטית מהאימפריה הפורטוגזית בתחילת המאה ה-19. באופן רשמי, בברזיל חוגגים את עצמאות המדינה ב-7 בספטמבר, התאריך בו אירעה בשנת 1822 הכרזת העצמאות על ידי דום פדרו הראשון- אירוע המוכר גם כזעקת איפירנגה (על שם הנהר שעל גדותיו התחולל האירוע)[1].

נסיבות

בתחילת שנות העשרים של המאה ה-19, עם סיום הכיבוש הנפוליאוני של חצי האי האיברי, חזר ז'ואאו השישי, מלך פורטוגל, מגלותו הזמנית בממלכה[2] הברזילאית לפורטוגל. זכויות היתר מהן נהנתה ברזיל בזמן ששהתה בה משפחת המלוכה הפורטוגלית בוטלו, וביטולן עורר את זעמם של לאומנים מקומיים. דום פדרו, יורש העצר הפורטוגלי שנשאר במצוות אביו כעוצר של ברזיל, צידד בלאומנים, תמך במורדים ואף סירב לשוב לפורטוגל. על שום כך הודח דום פדרו מתפקידו כעוצר ומונה כנציגה של משפחת המלוכה בברזיל.

זעקת איפירנגה

החדשות אודות הדחתו הגיעו לדום פדרו ב-7 בספטמבר 1822, עת הגיע לסאו פאולו מביקור בנמל העיר סנטוס. על גדות נהר האיפירנגה שלף דום פדרו את חרבו וקרא "עצמאות או מוות!" והכריז על עצמאותה של ברזיל מפורטוגל. ב-12 באוקטובר הוכרז דום פדרו כקיסר של האימפריה הברזילאית, והוכתר רשמית ב-1 בדצמבר. בכך הפך מ"פדרו הרביעי מפורטוגל" ל"פדרו הראשון".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עצמאות ברזיל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ נהר האיפירנגה (Ipiranga) נמצא כיום בשכונה בשם זה בעיר סאו פאולו. משמעות השם איפירנגה בשפת הטופי-גוואראני הוא "נהר אדום".
  2. ^ בשנת 1807, עם פלישת נפוליון לשטח פורטוגל, הועלתה ברזיל ממעמד של מושבה פורטוגלית מעבר לים, למעמד של ממלכה מאוחדת עם ממלכת האם, פורטוגל
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
עצמאות ברזיל25194602