עמנואל בן סבו
עמנואל בן סבו (נולד ב-15 בנובמבר 1964) הוא סופר, פובליציסט, איש חינוך ועיתונאי ישראלי תושב עפולה.
קורות חייו
עמנואל בן סבו נולד בישראל. אביו יליד מיורקה ואמו ילידת מקנס. גדל בבית שאן, בה למד בבית ספר ממלכתי דתי. מגיל 12 למד שש שנים בישיבת בני עקיבא במושב שדה יעקב שבעמק יזרעאל. בשנת 1982, בהיותו תלמיד בכיתה י"ב, הוציא את ספר שיריו הראשון "ברעום התותח" שהוקדש לחלל צה"ל תושב בית שאן שנפל במלחמת לבנון הראשונה שנערכה באותה שנה.
מהישיבה התיכונית המשיך לישיבת ההסדר "ברכת משה" במעלה אדומים. בתקופת לימודיו בישיבת ההסדר, בשנת 1987, פרסם תחת שם העט "חמיס טוטנג'י"[1] שירים במוספי הספרות של העיתונים "ידיעות אחרונות", "מעריב", ו"כותרת ראשית".[2] התגייס במסגרת ההסדר לחטיבת גבעתי, ובמקביל למד הוראה בסמינר למורים בירושלים.
מאז שנת 1992 הוא משמש כסגן מנהל בפנימייה טיפולית. הוא עורך ראשי של מקומונים בצפון הארץ וחבר באגודת הסופרים העברים במדינת ישראל. בחודש מאי 2015 נתמנה עמנואל בן סבו לכהן כיושב ראש סניף גליל והעמקים של אגודת הסופרים העברים, ובחודש יולי נתקבל כחבר ב"סומליון" - אגודת סופרים ומשוררים לילדים ונוער המונה למעלה ממאה וחמישים סופרים ומשוררים לילדים ולנוער בישראל.
לצד עבודתו העיתונאית והספרותית שימש במשך שלוש שנים מנהל בפועל של הפורום הארצי של מרכזי פנימיות טיפוליות-שיקומיות. כן הופיע בבתי ספר בכל רחבי הארץ מטעם משרד החינוך כ"סופר אורח". בנוסף לכך לימד כתיבה יוצרת ועיתונאות בבית הספר לנוער שוחר דעת בבית שאן. הוא העביר קורס בצה"ל להתמודדות עם נוער שוליים.
ב-14 בנובמבר 2015 הוענק לעמנואל בן סבו "אות קסת הזהב" של אגודת הסופרים, שהינו אות הוקרה על היצירה הספרותית והנגשתה לילדי ישראל.
עמנואל בן סבו היה הראשון שפרסם את דבר קיומו בישראל של פורום העדה הארמית-נוצרית בראשותו של גבריאל נדאף, שנוסד כאשר שר הפנים גדעון סער הכיר בעדה הארמית-נוצרית בישראל כלאום רשמי במרשם האוכלוסין. עמנואל בן סבו הרחיב לתאר בעיתונו את פעילותם של נדאף ושל הפורום שקרא לגיוס צעירי העדה הנוצרית לצה"ל. בדצמבר 2017 העניק לו הפורום את תואר יקיר העדה, בטקס שנערך בנוכחות שרת המשפטים איילת שקד.
יצירתו
מאז שנת 1982 פרסם עמנואל בן סבו עשרות ספרים למבוגרים ולילדים, חלקם ספרים בפרוזה וחלקם ספרי שירה. עמנואל בן סבו זכה בפרס רחל לשירה, פרס שופמן לספרות מקורית ופרס קרן עמו"ס (עידוד מלומדים וסופרים) שהוענק מידי נשיא המדינה עזר ויצמן. שיריו תורגמו לשפה הערבית והופיעו בכתבי עת ספרותיים ובמוספי הספרות של העיתונים העבריים.
בשנת 2017 ראו אור שני ספרי ילדים חדשים פרי עטו של עמנואל בן סבו, "גרגורי פועל הבניין משלים מניין" ו"חולצה לבנה להכניס זה מכעיס" בספר הראשון מסופר סיפורו של פועל זר בשם גרגורי שהשתלב במניין של בית כנסת. בספר השני מתואר הווי של מסורת.
מספריו
- ברעום התותח, הוצאת מודן 1982.
- ברחובות האתמול, הוצאת מודן 1988.
- תרופת הפלאים, הוצאת אופק 1994.
- אבא שלי עיתונאי, הוצאת אופק 1997.
- נריה האביר, הוצאת יהודה הפקות 2009.
- גרגורי פועל הבניין משלים מנין, הוצאה עצמית 2017.
- חולצה לבנה להכניס זה מכעיס, הוצאה עצמית 2017.
קישורים חיצוניים
- עמנואל בן סבו, ב"לקסיקון הספרות העברית החדשה"
- עמנואל בן סבו, ב"לקסיקון הסופרים העברים בהווה"
על ספריו:
- הרצל חקק, ספרות ילדים שחותרת אל המציאות האחרת, באתר News1 מחלקה ראשונה, 21 בפברואר 2012
- הרצל חקק, עמנואל בן סבו - על גרגורי הפועל הזר ועל חולצת השבת, באתר News1 מחלקה ראשונה, 30 ביולי 2017
- הרצל חקק, סיפוריו של עמנואל בן סבו, באתר News1 מחלקה ראשונה, 26 במרץ 2019
- בלפור חקק, "רוני שולם, רוני ברוגז" - חינוך לשלום, באתר News1 מחלקה ראשונה, 27 במרץ 2019
- ליאת שוקרון, ילדים של החיים, שבתון קדושים 920, 4 במאי 2019
- יוסי וקנין, ספרי הילדים בנושא השואה של הסופר העפולאי עמנואל בן סבו יחקרו ב'אוקספורד' וב'ייל', באתר mynet העמק, 2 במאי 2019
הערות שוליים
- ^ חמיס טוטנג'י היה נהג מונית ערבי שנרצח בשנת 1985 בידי טרוריסטים יהודים
- ^ חנוך ברטוב, חשיפה: "המשורר הערבי" מסילואן, הוא המחנך הדתי עמנואל בן סבו, מעריב, 12 במאי 1989, עמ' 5