עין חרדלית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מעיין ריקה. עין חרדלית הוא מעיין בגליל המערבי המזין את נחל כזיב. מקור שם המעיין לקוח מהמשנה.

היסטוריה

בעבר, נוצלו מימי המעיין אשר היו זורמים בתעלות ואמות, על ידי המקומיים לחקלאות והפעלת טחנת הקמח, תחנה לייצור סוכר מקני סוכר הנמצאת בחירבת מנות הנמצאת בסביבה. עד שנת 1948 הובילה תעלה נוספת מים עד לכפר הערבי א-זיב או בשמו העברי "אכזיב".

בסביבות המעיין והנחל גדלה צמחייה מעורבת: חורש ים-תיכוני הכולל בתוכו גם עצי קטלב, צמחיית נחלים כגון פטל קדוש והרדוף, עצי דולב מרשימים ושרכים. על המבצר הצלבני ועל גדות הנחל ומדרונותיו יש שיחי לענה שיחנית ("שיבה"), שכנראה הובאה לשם לפני מאות שנים כצמח מרפא על ידי הצלבנים.

מקור השם

מקור שם המעיין הוא במשנה, במסכת עדיות, שם מובאת מחלוקת בין בית שמאי לבין בית הלל: "מטבילין בחרדלית כדברי בית שמאי, ובית הלל אומרים: אין מטבילים".

בפירוש השם, נחלקו מפרשי המשנה: לדעת הרב עובדיה מברטנורא: חרדלית - הוא מלשון 'הר דלית' שפירושו זרם מים הבא מדליו של הר. רש"י מפרש: "זרם גשמים המקלח מן ההר". המחלוקת במשנה נסובה בשאלה האם מותר להטביל כלים בנחל איתן בו זורמים מי גשמים גם אם אין ארבעים סאה, שעומדים באותה הנקודה.[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עין חרדלית בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה ובנושא ישראל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36794994עין חרדלית