עברית בעברית
"עברית בעברית" היא שיטה בהוראת העברית שפותחה על ידי יצחק אפשטיין. עקרונותיה היו: לימוד טבעי הקרוב לאופן שבו נלמדת שפת אם; שיתוף כל החושים; לימוד על דרך האינדוקציה – מהפרט לכלל; ההוראה מדורגת בהיבטים מגוונים: קל מול כבד, קרוב מול רחוק, מוכר מול בלתי מוכר; התבססות על תחומי העניין של הילד; על קשר קרוב עם הסביבה הטבעית; שילוב שירה ומשחק; השפה שימשה כלי לאומי לצורך חידוש ההתיישבות בארץ.
עקרונות אלה התפרסמו במאמר "עברית בעברית", ב"השילוח" ב-1898 ופותחו במהלך השנים לשיטת ההוראה המרכזית בתקופת תחיית הלשון העברית. "זרם העובדים", שדגל בחינוך סוציאליסטי-פועלי, פעל לאורה עד שנות החמישים של המאה ה-20.
כמאה שנה לפני אפשטיין, מתאר שלמה מיימון באוטוביוגרפיה שלו "חיי שלמה מימון" את שיטת ההוראה בחדר שבו למד כלימוד של עברית ללא הנחיות דקדוקיות כלשהן (דבר הנראה בעיניו פגום מיסודו), ולמעשה כחיקוי של הדרך שבה אדם לומד את שפת אמו.
לקריאה נוספת
- שלמה הרמתי, המורים החלוצים, סדרת אוניברסיטה משודרת, בהוצאת משרד הביטחון – ההוצאה לאור, 2000
- שלמה הרמתי, שלושה מורים ראשונים, הוצאת יד בן צבי, תשמ"ה.
- שלמה הרמתי, '"עברית בעברית": בחינת מהותה, מקורה ודרך התהוותה', לשוננו לעם כב (תשל"א), 111–124, 161–171, 229–234; כג (תשל"ב), 18–30, 60–72, 135–141.
קישורים חיצוניים
- "עברית בעברית", יהודה דוד אייזנשטיין (עורך), אנציקלופדיה אוצר ישראל, ניו יורק: פרדס, תשי"ב, חלק ז, עמודים 318–320, באתר HebrewBooks
- יוסף לנג, אליעזר בן־יהודה מורה לעברית ב'התורה והמלאכה', ירושלים, קתדרה 56, תמוז תש"ן, יוני 1990
- תגובה: שלמה הרמתי, 'עברית בעברית', קתדרה ניסן תשנ"ב, אפריל 1992 (עמ' 166 ואילך) (גרסת HTML באתר סנונית)
- אותיות הפלא - תוכנה ללימוד השפה. משמשת בין השאר להוראת העברית בעברית בבתי ספר יהודיים בהם רוצים להנחיל את השפה הטבעית לילדים החל מגיל הגן. [1]
- "עד היום שבו יזכה לאח או לאחות שישוחחו איתו בשפת אמו, לא ישמע ולא ידע כי יש שפה אחרת בעולם!", בבלוג הספרייה הלאומית
21342893עברית בעברית