סקולברוד
סקוֹלבְּרוֹד (מילולית לחם בית ספר או לחמניית בית ספר; בנורווגית: בצפון ובמזרח נורווגיה skolebrød, או skolebolle במערב נורווגיה) הוא לחמנייה מתוקה בנורווגיה העשויה מבצק שמרים במילוי חביצה ומקושטת בציפוי טבול בקוקוס מגורר. הלחמנייה הוכנסה על פי רוב לארוחות הצהריים בבתי הספר כקינוח או נמכרת במאפיות, ומכאן שמה.
בנורווגיה הארקטית אוכלים לחמנייה דומה ללא ציפוי וקוקוס (המכונה סולבולה - solbolle) כדי לחגוג את שובה של השמש לאחר ליל הקוטב.
היסטוריה
סוג מאפה זה הופיע בשנות ה-50 של המאה ה-20. בשנות ה-70 התעוררה מחלוקת על שם המאפה.
כאשר התעורר הדיון לגבי ילדים ואנשים צעירים שאוכלים יותר מדי סוכר וממתקים, היו כמה אנשים שדגלו לקרוא ללחמנייה עתירת הקלוריות "לחם" ולתרום בכך שהיא תהפוך למשהו שאנשים אוכלים על בסיס יומי. Skolebolle הפך אפוא למילה חדשה באותו עשור.[1]
בשנת 2017 נטל משרד המידע ללחם ודגנים יוזמה, להנהיג "יום סקולברוד" נפרד. יום זה התווסף ליום שישי האחרון לפני חופשת הקיץ של בית הספר.[2]
הנורווגים חלוקים גם בשאלה איך לאכול סקולברוד. על פי סקר שנערך על ידי משרד המידע ללחם ודגנים בשנת 2021, 50% מהנורווגים אוכלים את הסקולברוד כמו מנה רגילה. 47% אוכלים תחילה את הלחם ושומרים את המילוי לסוף.[3]
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "Skolebrød, purke, skolebolle, tolvøres, pai, olabolle, eggemelisbolle, porke, skillings..." Opplysningskontoret for brød og korn (בנורווגית ספרותית). נבדק ב-2023-06-25.
- ^ "Skolebrødets dag". Opplysningskontoret for brød og korn (בנורווגית ספרותית). נבדק ב-2023-06-25.
- ^ "Hvordan man skal spise et skolebrød? Folket er delt". Opplysningskontoret for brød og korn (בנורווגית ספרותית). נבדק ב-2023-06-25.
37758948סקולברוד