ספרות הנאורות המאוחרת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נאורות מאוחרתגרמנית: Spätaufklärung) היא תקופה בספרות הגרמנית, שהשתרעה מהשליש האחרון של המאה ה-18 ועד השליש הראשון של המאה ה-19.

הבעייתיות שבחלוקת ספרות לתקופות

במהלך המאה ה-18, סיווג רצף התקופות הספרותיות הפכו לבעייתיות יותר ויותר. הכותבים, שכיום משויכים לתקופה זו או אחרת, לעיתים נדירות ראו בעצמם נציגים של כיוון מסוים, ושהמונחים המשמשים לחקר התקופה הרלוונטית מקורם בדרך כלל מאוחר יותר, בתקופת המחקר הספרותי של התקופה. חוקרי ספרות משייכים לרוב מחברים לתקופות ספרותיות שונות בשלבים שונים של עבודתם, או בהערכות סותרות של חוקרים שונים. אפילו סופרים מאוחרים יותר כמו גאורג ביכנר, שאת חלקם ניתן כבר לסווג כאנשי גרמניה הצעירה, עדיין מדגימים בבירור השפעות פוליטיות ואסתטיות של ספרת הנאורות; לעומת זאת, למשל, יצירות שונות של כריסטוף מרטין וילנד ניתן לסווג כחלק מספרות הנאורות המוקדמת, מהרוקוקו או מהספרות הקלאסית (אנ').

הגדרה

בהתחשב בכך, ניתן בכל זאת לומר כי תקופת הנאורות המאוחרת מתייחסת לאותם סופרים, או ליצירותיהם, שהופיעו במקביל להופעת, ולאחר הופעת, הרומנטיקה המוקדמת - המכונה בגרמניה בשם סער ופרץ ("Strum und Drang") - ובמסגרת תקופה זו עמדות פילוסופיות וצורות אסתטיות שמקורן בנאורות המשיכו להופיע, לאחר תקופת המהפכה הצרפתית ולתוך לראשית תקופת הרומנטיקה.

הנאורות המאוחרת מופיעה בצורות ספרותיות רבות. בניגוד ל"סער ופרץ" ולרומנטיקה, כמעט ולא נכתבו בסגנון זה דרמות, רומנים היסטוריים ימי־ביניימים, מעשיות, שירה אפית ופרגמנטים, אלא לרוב רומנים, כמו גם אפוריזמות, ספרי מסעות, אוטוביוגרפיות, מאמרים ושירים פוליטיים.

סופרים המזוהים עם הנאורות המאוחרת

(כמה מהכותבים הבאים מיוחסים גם לתקופות ספרותיות אחרות, בעוד שחלק מהדמויות החסרות כאן, למשל ז'אן פאול (אנ'), יכולים להופיע ברשימה בהתייחס לחלקים מסוימים ביצירתם. לבעיית מושג התקופה הספרותית ראו הפסקה הראשונה בערך זה).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ספרות הנאורות המאוחרת27080418Q2314744