סלינקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
סלינקי

סלינקי הוא סוג של קפיץ צעצוע שיכול להתקדם במישורים משופעים או מדרגות באמצעות התמתחות והתכווצות לסירוגין.

במהלך תנועתו נמתח הקפיץ ומתכווץ לסירוגין, ומאבד מגובהו תוך אבדן האנרגיה הפוטנציאלית והפיכתו לאנרגיה קינטית.

היסטוריה

בשנת 1943, ריצ'רד ג'יימס, מהנדס מכונות צעיר בצי האוניות של ארצות הברית וסגנו קולמן ברבר, ניסו לבדוק את יציבותם של חפצים שונים בעת תנודות האונייה על גלי הים. אחד הקפיצים ששימש לניסוי, נשמט מהשולחן, אולם, להפתעתו של ג'יימס, במקום ליפול ולהתגלגל כצפוי, התקדם הקפיץ למרחק מסוים על הרצפה באמצעות התכווצות והתמתחות.

ג'יימס ורעייתו בטי העריכו כי למוצר פוטנציאל שיווקי, ובמשך שנתיים ערכו ניסויים בקפיצים שונים העשויים משילובים שונים של מתכות, כדי למצוא קפיץ שינוע בצורה המוצלחת ביותר. בשנת 1947 רשמו בני הזוג שילוב זה כפטנט. בטי ג'יימס חיפשה במילון שם קליט שישקף את תכונות המשחק, ומצאה את המילה "סלינקי", שפירושה: מפותל, חמקני, ובעל תנועה חיננית.

ייצור הסלינקי החל בשנת 1945. בני הזוג נטלו הלוואה של $500 וייסדו את "חברת ג'יימס לקפיצים ולתיל". ג'יימס בנה מכונה שמלפת והופכת עשרים וארבעה מטרים של סרט מתכת, לסלינקי, בתוך כ-10 שניות. המתכת ששימשה לייצור הגיעה משוודיה. הייצור הראשון היה של 400 יחידות.

הנסיונות הראשונים למכור את הסלינקי לחנויות לא צלחו ולא התעורר עניין רב. בדצמבר 1945 הורשו בני הזוג ג'יימס להדגים כיצד הצעצוע נע על מדרגות שהוצבו בקצה שולחן מכירות במחלקת המשחקים של חנות הכל-בו גימבל'ס שבפילדלפיה. כה רב היה חששם כי לא יצליחו למכור את הקפיץ עד כי בטי צלצלה לחברתה והציעה לתת לה דולר על מנת שתקנה את הסלינקי הראשון. כשהגיעו בטי ובעלה לדוכן, מצאו עשרות אנשים מתגודדים סביב השולחן ומנופפים בשטרות של דולר. תוך 90 דקות נמכרו כל 400 היחידות שהיו ברשותם.

העסק של משפחת ג'יימס גדל במהירות. ב-1948 הם בנו מפעל שהעסיק עשרים עובדים בפרברי פילדלפיה. ב-1956 הם שינו את שם החברה ל "ג'יימס תעשיות" לייצור צעצועים. בסוף שנות החמישים נקלע המפעל לקשיים כלכליים. בתקופה זו נעשה ריצ'רד ג'יימס חבר בכת נוצרית אונגליקלית והוא העביר את רוב ההכנסות של המפעל לידיה של הכת. בפברואר 1960, עזב את משפחתו ועקר לבוליביה על מנת להצטרף לכת. ריצ'רד השאיר אחריו מפעל שקוע בחובות ענק. בטי ג'יימס נטלה לידיה את המושכות. כחלק מהבראת המפעל היא העבירה אותו ב-1960 להולידייסברג, פנסילבניה, ארצות הברית לאחר שהרשות המקומית הציעה לה הטבות ניכרות אם תיאות להעביר את המפעל על ציוד הייצור שלו לשם.

הסלינקי מיוצרים עד היום באותו אופן שיוצרו ב-1956 ובאמצעות אותן מכונות. השינוי היחיד שהוכנס בסלינקי הוא כיפוף הקצוות לתוספת בטיחות. במקביל, מיוצרים כיום גם סלינקי מפלסטיק צבעוני, לעיתים במגוון צבעי הקשת; אלו נחשבים גמישים יותר וצורתם נוטה להישמר לאורך זמן.

עד שנת 2007 נמכרו בעולם למעלה מ-350,000,000 יחידות סלינקי בגדלים שונים.

סלינקי בשירות המדע

מלבד היותו אחד מעשרת המשחקים הנמכרים ביותר במאה האחרונה, שימש הסלינקי במשך השנים לצרכים מדעיים שונים. הסלינקי משמש כאמצעי להבנת מושגים מדעיים והא משולב בתוכניות לימודי הפיזיקה של בתי ספר רבים בעולם ואף בארץ. החזקת שתי קצות הסלינקי ונענועו בעוצמות שונות מדגים מעבר של גלים במרחב. ניתן להמחיש דרכו יצירה של גלים מסוגים שונים כמו גל רוחב וגל אורך. הסלינקי שימושי במיוחד בלימודי סייסמולוגיה.

ציר הזמן

  • 1943 - ריצ'רד ג'יימס מזהה בקפיץ פוטנציאל לצעצוע.
  • 1945 - ריצ'רד ובטי ג'יימס מייסדים את "חברת ג'יימס לקפיצים ולתיל".
  • 1945 - יוצרו 400 הסלינקי הראשונים.
  • 1947 - הסלינקי נרשם כפטנט.
  • 1956 - החברה משנה את שמה ל"ג'יימס תעשיות".
  • 1960 - ריצ'רד ג'יימס עובר לבוליביה ומשאיר את אשתו בטי וששת ילדיו לנהל את המפעל לבדם.
  • 1960 - בטי ג'יימס מעבירה את המפעל להולידייסברג, פנסילבניה.
  • 1995 - כלב הצעצוע של חברת סלינקי היה לדמות בסרט צעצוע של סיפור.
  • 1998 - המותג סלינקי נמכר לחברת פוף. החברה נקראת מעתה פוף-סלינקי.
  • 1999 - כלב הסלינקי חוזר לשחק בצעצוע של סיפור 2.
  • 1999 - רשות הדואר האמריקאית הנפיקה בול מיוחד לכבוד הסלינקי.
  • 2001 - סלינקי נבחר להיכנס להיכל התהילה הלאומי של הצעצועים.

סלינקי בתרבות העממית

סלינקי שיחק וכיכב במופעים ובסרטים שונים ואף היה למקור השראה למשחקי מחשב שונים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סלינקי בוויקישיתוף