סינתיה קניון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סינתיה קניוןאנגלית: Cynthia Jane Kenyon, נולדה ב-21 בפברואר 1954) היא גנטיקאית אמריקאית, פרופסור לביולוגיה (ביוכימיה וביופיזיקה) באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, הידועה בעיקר בכך שהצליחה להכפיל פי שישה ויותר את משך חייה של נמטודה - תולעת נימית זעירה, בעזרת מניפולציות גנטיות, עם השלכות אפשריות למניפולציות דומות בעתיד גם על האדם. כיהנה כנשיאת האגודה האמריקאית לגנטיקה. זכתה בפרס דן דוד לשנת 2011 בגין מחקריה על ההזדקנות.

ביוגרפיה

קניון נולדה ב-1954 בשיקגו, אך גדלה בעיר אתונה שבמדינת ג'ורג'יה בדרום ארצות הברית, שם עבד אביה, שהיה פרופסור לגאוגרפיה באוניברסיטת ג'ורג'יה. למדה בבית הספר היסודי "אלפס" ובבית הספר התיכון "קלרק", שניהם באותה עיר קטנה אתונה שבג'ורג'יה[1]. לאחר מכן למדה באוניברסיטה של אביה ביוכימיה וסיימה בהצטיינות תואר ראשון ב-1976. המשיכה לדוקטורט בגנטיקה ב-MIT וקיבלה את התואר ב-1981. את מחקר הפוסט דוקטורט היא עשתה במעבדתו של סידני ברנר זוכה פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה, בקיימברידג', אנגליה, שם היא גם עשתה את ההיכרות הראשונה שלה עם הנמטודה Caenorhabditis elegans, תולעת זעירה באורך 1 מ"מ, שתככב לאחר מכן במרבית מחקריה.

החל מ-1986 היא מכהנת כפרופסור לביולוגיה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, שם היא גם עורכת את מחקריה על ההזדקנות, תוך שימוש בעיקר בנמטודה כאורגניזם מודל. היא משמשת כיום כמנהלת של מרכז הילבלום לחקר הביולוגיה של ההזדקנות, באוניברסיטה זו.

ב-2003 נבחרה קניון לכהן במשך שנה כנשיאת האגודה האמריקאית לגנטיקה - Genetics Society of America וכמו כן היא חברה, הן באקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית והן באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים. קניון גם קיבלה בזכות תגליותיה מספר רב של פרסים, לרבות ב-2011 את פרס דן דוד, שמחלקת אוניברסיטת ת"א.

חקר הארכת החיים

Caenorhabditis elegans

ב-1993 הצליחה קניון לבטל או לנטרל את פעילותו של גן בשם DAF-2, המצוי בנמטודה, ולגרום על ידי שינוי בודד זה להכפלת משך חייה של התולעת הזעירה[2][3]. הפרט החשוב הנוסף בהקשר זה הוא שגן זה או דומה לו מאוד מצוי גם בבעלי חיים מפותחים יותר, לרבות ב-DNA האנושי. לאחר מכן, היא גילתה גנים נוספים שניתן לשנותם והצליחה להאריך את משך חייה של התולעת עד פי שישה ויותר ממשך החיים הטבעי שלה[4] ועד למקסימום של 144 יום במקום משך החיים הטבעי הממוצע של הנמטודה - 20 יום, כאשר התולעת הזעירה שומרת על נעוריה במשך חלק ניכר מתוספת החיים הזו שניתנה לה. כמו כן, היא גילתה שביטול או ניטרול פעילותו של גן אחר, DAF-16, שגם לו יש מקבילה אנושית, יכול לחולל את התהליך ההפוך ולקצר בחצי את משך חייה של אותה נמטודה.

בהמשך מחקריה גילתה קניון, שאותו שינוי בודד בגן השני, הגורם לצמצום משך החיים, יכול להיגרם על ידי תוספת של אפילו 2% בלבד, לדיאטת הגלוקוז שמקבלת אותה תולעת זעירה[5]. תגלית זו גרמה לכך שקניון עצמה נכנסה מאותו יום ואילך לדיאטה מעוטת סוכרים[6].

קניון ייסדה ב-1999, יחד עם פרופסור לאונרד גוארנטה ואחרים, חברה בשם Elixir Pharmaceuticals ("סם החיים"), המנסה כיום לייצר תרופה שתאיט את קצב ההזדקנות האנושית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סינתיה קניון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ As The Worms Turn, באתר אוניברסיטת ג'ורג'יה
  2. ^ Jennie B. Dorman, Bella Albinder, Terry Shroyer & Cynthia Kenyon, The age-1 and daf-2 genes function in a common pathway to control the lifespan of Caenorhabditis elegans, Genetics, volume 141, number 4, pages 1399-1406 (1995); and Javier Apfeld & Cynthia Kenyon, Cell non-autonomy of C. elegans daf-2 function in the regulation of diapause and lifespan, Cell, v. 95, n.2, pp.199-210 ,1998
  3. ^ התגלית פורסמה לראשונה בגיליון דצמבר 1993 של Nature
  4. ^ In Methuselah's Mould,‏ 20 בינואר 2004 - PLOSBiology
  5. ^ Lee, S.-J., Murphy, C. & Kenyon, C. Glucose shortens the lifespan of C. elegans by downregulating DAF-16/FOXO activity and aquaporin gene expression, Cell Metab., volume 10, pages 379–391, 2009
  6. ^ "אני רוצה לחיות לנצח", New Scientist,‏ 18 באוקטובר 2003


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0