סינכרופטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסוק HH-43B בתרגיל כיבוי אש, המסוק הצטיין בדחף אוויר משמעותי ששימש במשימות כיבוי אש.

סינכרופטר הוא סוג של מסוק המשתמש בשני רוטורים המותקנים בצמוד צד בצד עם הטיה מתונה החוצה. סוג מסוק זה מתאפיין בשיכוך הפרעות ואי איזונים אופייניים למסוקים טהורים, בדחף גדול ביכולת נשיאת משקל, אבל גם בביצועים נחותים בשיוט ושליטה בעייתית בסבסוב.

מאפיינים

הפלטנר Fl 282 קליברי, המסוק הסדרתי הראשון.

היסטוריה

ערך מורחב – התפתחות המסוק

הקונספט של מסוק סינכרופטר פותח על ידי אנטון פלטנר הגרמני במהלך שנות ה-30 המאוחרות, המסוק שיוצר בעקבות הקונספט, הפלטנר Fl 282 קליברי היה למסוק הסדרתי המבצעי הראשון בעולם, הוא יוצר במספרים מצומצמים ושימש כמסוק קל ללוחמה בצוללות במהלך מלחמת העולם השנייה.

אף על פי שתצורה זאת לא הייתה פופולרית בקרב יצרני מסוקים לאחר המלחמה, חברת קאמאן אימצה תצורה זאת ויצרה מספר מסוקים מוצלחים החל משנות ה-50.

מאפיינים טכניים

סינכרופטר משתמש בתמסורת סבוכות, כלומר משתלבות יחד וסובבות בכיוונים שונים המפעילים שני רוטורים נפרדים המותקנים צד בצד המוטים בזווית מתונה החוצה, זה מאפשר סיבוב מסונכרן של להבי הרוטורים הסובבים במופע של 90 מעלות יחסית אחד לשני כאשר הלהבים עולים מעל לראש הרוטור הצמוד. הרוטורים הם לרוב דו-להביים. תצורה זאת מתאפיינת בביטול הפיתול האופייני למסוקים טהורים על ידי שני הרוטורים הסובבים בכיוונים הפוכים בצורה מסונכרנת ומכאן שמו של סוג המסוק. בשל שיש שני רוטורים, שטח הדיסקה גדול יותר ועומס דיסקה נמוך יותר ממסוק טהור בעל מוטת להבים דומה. המסוק מצטיין ביכולת נשיאת משקל וביצועים טובים בגבהים רמים. הסיבוב המסונכרן מאפשר שיכוך וביטול של אי איזונים האופיינים למרבית סוגי המסוקים ולכן סינכרופטרים הם יציבים ופשוטים יחסית להטסה. השליטה בסבסוב מושגת, בדומה לרוטור קואקסיאלי, על ידי יצירת הבדל פיתול - כלומר רוטור אחד מעלה זווית פסיעה כאשר הרוטור השני מוריד זווית פסיעה. במספר מסוקי קאמאן שכוללים הפרדה גדולה יחסית בין הרוטורים שליטה נוספת מוקנה על ידי פקודה מחזורית הפרשית בעלרוד, כאשר רוטור אחד נותן פקודה קדימה והרוטור השני אחורה.

לרוב סיבוב הרוטור מתוכנן בשביל שהלהב המתקדם יהיה מעל לגוף, זה מאפשר שיכוך מסוים של הנטייה של המסוק להרים אף בשיוט שכן מרבית העילוי בשלב זה נוצר על ידי הלהב המתקדם ושטף האוויר שלו לוחץ על המבנה הקדמי של גוף המסוק.

החסרונות של המסוק הם שהתקנה צד-בצד עם שני פיילונים ארוכים יוצרים גרר רב ולכן זה מקטין משמעותית את ביצועי המהירות. סינכרופטר סובל מיכולת פיקוד מוגבלת מאד בסבסוב מה שדורש משטחי מייצב כיוון והגה כיוון גדולים יחסית. כמו כן, הרוטורים המוטים לצדדים מתקרבים לקרקע ומהווים סכנה לאנשים סביב ודורש גישה מקדימה או מאחורי המסוק[1], וזה לרוב דורש העלאת נוסעים או אלונקות בחלק האחורי של המסוק בלבד.

רשימת סינכרופטרים

ראו גם

לקריאה נוספת

  • The Art of the Helicopter by John Watkinson, Butterworth-Heinemann, 2003. ISBN 9780080472034.

הערות שוליים

  1. ^ כאשר במרבית המסוקים אזור הגישה הבטוח הוא דווקא מהצדדים
ערך זה הוא קצרמר בנושא תעופה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25336555סינכרופטר