דולוקסטין
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: נדרש פישוט הערך שיהיה מובן גם למי שלא עוסק בתחום.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: נדרש פישוט הערך שיהיה מובן גם למי שלא עוסק בתחום. |
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית תרופה ריקה. דולוקסטין (באנגלית: Duloxetine), היא תרופה נוגדת דיכאון מקבוצת SNRI (חוסמי קליטה חוזרת של סרוטונין ונוראדרנלין). דולוקסטין משווקת על ידי חברת התרופות "אלי לילי" בשמה המסחרי סימבאלתה (Cymbalta, ולעיתים נכתב סימבלטה) ובארץ גם על ידי חברת התרופות טבע בשם המסחרי דולוקסטין DR טבע). התרופה מאושרת לטיפול בדיכאון חמור וכן לטיפול בכאב כרוני שמקורו במערכת העצבים (כולל בחולי סוכרת הסובלים מפגיעה עצבית). דולוקסטין משמשת גם לשיכוך כאבים הנובעים מדאבת (פִיבְּרוֹמיַאלְגִיָה) אצל נשים. התרופה קיבלה ב-2007 אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בחרדה כללית (GAD). חברת "אלי לילי" משווקת בישראל את התרופה גם במינון מופחת (20 מ"ג), בשם המסחרי יינטריב, כטיפול נגד דליפת שתן במאמץ בנשים.
דולוקסטין פועלת על שני מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) בשם סרוטונין ונוראדרנלין. דולוקסטין מעכב את הקליטה החוזרת (Reuptake, סילוק מאזור הפעולה) של שני הנוירוטרנסמיטרים הללו בסינפסות. כך נגרמת עליה של רמות סרוטונין ונוראדרנלין ועליה בהשפעתם. לסרוטונין ולנוראדרנלין קשר הדוק עם דיכאון ומצב הרוח ובנוסף הם קשורים בוויסות לחץ דם, דופק, ערנות, תחושת כאב, הפרשת רוק ועוד.
תופעות הלוואי השכיחות מאוד של הדולוקסטין (שדווחו אצל יותר מ-10% מהמטופלים) הן בחילה, נמנום, כאב ראש ויובש בפה. תופעות לוואי אחרות, המופיעות לעיתים קרובות, כוללות חוסר תיאבון, הפרעות בשינה, נדודי שינה, אי שקט, חרדה, חלומות משונים, סחרחורת, צמרמורת, נימול (דקירות או עקצוץ בעור), ראייה מטושטשת, פעמת, עלייה בלחץ הדם, גלי חום, נטייה מוגברת לפהק, עצירות, גזים, שלשול, כאב בטן, הקאות, הפרעה במערכת העיכול, הזעה מוגברת, פריחה (מגרדת), כאב שרירים, התכווצות שרירים, כאב גב, תכיפות במתן שתן, עייפות, ירידה או עליה במשקל, כאב בלוע, שינויים בחוש הטעם, תחושה של סחרחורת או "ראש מסתובב" (ורטיגו) וחוסר מנוחה. השימוש בתרופה זו עלול לפגום בערנות ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, בהפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת ערנות. תופעת לואי מסוכנות של התרופה כוללות אלרגיה, תסמונת הסרוטונין, דלקת כבד ונפילת-לחץ-דם בעמידה (עלפון אורתוסטטי).
קישורים חיצוניים
- דולוקסטין, באתר InfoMed
- האתר הרשמי של סימבלטה
- סימבלטה באתר דירוג תרופות נגד דיכאון וחרדה
- עלון לצרכן של סימבאלתה
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
31689910דולוקסטין