סידן גלוקונאט
Calcium gluconate ball-and-stick.png | |
שם IUPAC | |
---|---|
calcium (2R,3S,4R,5R)- 2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanoate |
סידן גלוקונאט (באנגלית: Calcium gluconate) הוא תוסף מינרלים ותרופות[1]. כתרופה משתמשים בו בהזרקה לווריד לטיפול בסידן נמוך בדם, אשלגן גבוה בדם ורמות רעילות של מגנזיום[2]. תוספת סידן בדרך כלל נדרש רק כאשר אין די סידן בתזונה. ניתן להוסיף תוספת לטיפול או למניעת אוסטאופורוזיס או רככת. ניתן ליטול אותו גם דרך הפה ולא מומלץ להזרקה לשריר. במינונים רגילים השימוש נחשב בטוח בעת היריון והנקה. סידן גלוקונאט מיוצר על ידי ערבוב של חומצה גלוקונית עם סידן פחמתי או סידן הידרוקסיד. סידן גלוקונאט נכנס לשימוש רפואי בשנות העשרים. הוא מופיע ברשימת תרופות חיוניות של ארגון הבריאות העולמי, התרופות הבטוחות והיעילות ביותר הדרושות במערכת הבריאות. זמינותו של סידן גלוקונאט גבוהה.
שימושים רפואיים
סידן נמוך בדם
תמיסת 10% סידן גלוקונאט (הניתנת דרך הווריד) היא השיטה הנפוצה ביותר לטיפול בסידן נמוך בדם[3]. צורה זו של סידן לא נספגת כמו סידן לקטט, והיא מכילה רק 0.93% יון סידן. לכן, במקרה של היפוקלצמיה חריפה וחמורה, ניתן לטפל בה עם סידן כלוריד.
אשלגן גבוה בדם
סידן גלוקונאט משמש כחומר הגנה מונע מחלות לב בקרב אנשים עם רמות אשלגן גבוהות בדם, כאשר אלטרנטיבה אחת היא שימוש בסידן כלוריד[4]. אלטרנטיבה זו מומלצת כאשר רמות האשלגן גבוהות (> 6.5 מ"מ/ליטר) או כאשר הא.ק.ג. מראה שינויים כתוצאה מאשלגן גבוה בדם.
מנת יתר של מגנזיום סולפט
זה משמש גם לטיפול נגד מנת יתר של מלחי אפסום, אשר ניתנת לרוב לנשים שנמצאות בהיריון והנקה[5] על מנת למנוע התקפים. מגנזיום סולפט[6] כבר לא ניתן לנשים בהריון שחוות צירים מוקדמים על מנת להאט או להפסיק את התכווצויותיהן (כיום משתמשים בטוקוליטיקה במקום בגלל יעילות טובה יותר ופרופילי תופעות לוואי). עודף מגנזיום סולפט עלול להוביל לרמות רעילות של מגנזיום סולפט בדם. רעילות זו, מביאה לדיכוי דרכי הנשימה וגם לאובדן רפלקסים בגידים עמוקים (היפרפלקסיה).
כוויות מחומצה הידרופלואורית
תכשירי ג'ל של סידן גלוקונאט משמשים לטיפול בכוויות שנגרמו מחומצה הידרופלואורית[7][8]. הסיבה לכך היא שסידן גלוקונאט מגיב עם חומצה הידרפלואורית ליצירת סידן פלואורי בלתי מסיס ובלתי רעיל.
דום לב
על אף שנעשה שימוש בסידן תוך ורידי בדום לב, השימוש בו אינו מומלץ. מקרים של דום לב בהם עדיין מומלץ לכלול אשלגן גבוה בדם הם סידן נמוך בדם כמו שעשוי להופיע בעקבות עירוי דם ומנת יתר של חוסם תעלות סידן. יש סיכוי ששימוש כללי יכול להחמיר את התוצאות. אם משתמשים בסידן באופן יומיומי הסידן הכלורי הוא הצורה המומלצת.
תופעות לוואי
תופעות לוואי של סידן גלוקונאט כוללות בחילה, עצירות ובטן כועסת. הזרקות תוך ורידיות מהירות של סידן גלוקונאט עלולות לגרום להיפרקלצמיה, מה שעלול לגרום להפרעות קצב לב וירידה בלחץ הדם. זריקות תוך שריריות עלולות להוביל לנמק מקומי ולהיווצרות מורסה[9].
חברה ותרבות
דווח על מחסור בסידן גלוקונאט רפואי בנובמבר 2012 ונובמבר 2015 בארצות הברית[10].
ראו גם
לקריאה נוספת
- "מלחי סידן". האגודה האמריקאית לרוקחי מערכת הבריאות. נשמר בארכיון מהמקור ב־18 בינואר 2017. הוחלף 8 בינואר 2017.
- מלר, י., קסטנבאום, ר. ש., גלינסקי, ד., & שני, ש. (1984). השינויים ברמות ההורמונים המווסתים סידן בסרום של זקנים, בזמן ריפוי שבר. Gerontology/גרונטולוגיה, (29/30), 77-77.
- יעל זילברמן (רוקחות), & Zilberman, Y. (1985). האינטראקציה של חמרים ותרופות המשפיעים על תנועת סידן בתא עם שחרור סרוטונין מתרומבוציטים. מוציא לאור לא ידוע.
- Martin, T. J., Kang, Y., Robertson, K. M., Virji, M. A., & Marquez, J. M. (1990). Ionization and hemodynamic effects of calcium chloride and calcium gluconate in the absence of hepatic function. Anesthesiology, 73(1), 62-65.
קישורים חיצוניים
Severe Hyperkalemia Emergency, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 4:40) - סרטון המראה כיצד מתן סידן עוזר לטפל בהיפרקלמיה (מצב של יתר אשלגן בדם)
הערות שוליים
- ^ The American Society of Health-System Pharmacists, calcium salt, 8 בינואר , 2017
- ^ British national formulary: BNF 69, British Medical Association, 2015, מסת"ב 9780857111562
- ^ Spencer, H.; Scheck, J.; Lewin, I.; Samachson, J., Comparative absorption of calcium from calcium gluconate and calcium lactate in man, The Journal of Nutrition
- ^ Faine; Miller, The Calcium Quandary, Emergency Physicians Monthly
- ^ Calcium gluconate Pregnancy And Breastfeeding Warnings, calcium salts, 18 בינואר 2017
- ^ Omu AE, Al-Harmi J, Vedi HL, Mlechkova L, Sayed AF, Al-Ragum NS, Magnesium sulphate therapy in women with pre-eclampsia and eclampsia in Kuwait, Med Princ Pract
- ^ Roblin I, Urban M, Flicoteau D, Martin C, Pradeau D, Topical treatment of experimental hydrofluoric acid skin burns by 2.5% calcium gluconate, J Burn Care Res
- ^ el Saadi MS, Hall AH, Hall PK, Riggs BS, Augenstein WL, Rumack BH, Hydrofluoric acid dermal exposure, Vet Hum Toxicol
- ^ Yui-Ming Lam; Hung-Fat Tse; Chu-Pak Lau, Continuous Calcium Chloride Infusion for Massive Nifedipine Overdose, Chest
- ^ FDA Drug Shortages, 21 בנובמבר 2015
28108351סידן גלוקונאט