סיגמונד ברייטבארט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סיגמונד ברייטבארט
זישע באחד ממופעיו ב-1923
זישע באחד ממופעיו ב-1923

סיגמונד ברייטבארט (22 לפברואר 1893 - 12 באוקטובר 1925),  הידוע גם בשם הכינוי זישע, היה אמן קרקס, גברתן וגיבור פולקלור יהודי-פולני[1]. התפרסם בשל הכוח העצום שלו אשר זיכה אותו בתואר "האדם החזק ביותר בעולם" ו-"מלך הברזל" (בגרמנית: Eisenkönig) במהלך שנות ה-20. מבין יכולתיו היה יכול סיגמונד לעקם קורות ברזל עבות, לנשוך דרך שרשרות פלדה, למשוך עגלות כבדות בעזרת השיניים ולנעוץ מסמרים עם הידיים בלבד. סיגמונד היה נוהג להופיע בפני קהלים יהודים עטוף בגלימה כחולה-לבנה בעיטור מגן-דוד ופעם הכריז כי מטרת חייו הוא להגן על כבוד היהודים[2] .

חייו המוקדמים

ברייטבארט נולד למשפחה יהודית מסורתית של נפחים בעיירה סטריקוב שליד לודז' בעשרים ושתיים לפברואר, 1893. ברייאטבארט סיפר כי כבר בגיל ארבע נהג ליצוק ברזל בבית הנפחייה של אביו. בהגיעו לגיל מבוגר הצטרף לקרקס בתור אקרובט וגברתן.

קריירה

ברייטבארט הופיע בכל רחבי אירופה ואמריקה בתור גברתן בקרקס "בוטש". אחד האקטים המפורסמים שלו היה הרמה של מכונית עם עשרה אנשים בתוכה. באקט נוסף הוא היה מרים פילון חי, ותוך כדי החזקתו עלה על סולם והחזיק באמצעות השיניים חבל שעליה התנשא גלגל ענק שעליה עמדו שלושה אנשים. פעם הניח קרש על החזה שלו ונתן לחיות כבדות כמו פילונים ושורים לעלות עליה מבלי שיפגע. במקרה אחר הניח על החזה שלו פלטפורמה שעליה רכבו שני אנשים באופנועים. ברייטבארט עשה חלק גדול מהכנסותיו במכירת ספרים וקורסים בדואר על פיתוח שריר. הקורסים התבססו על אימוני שריר והדרכות איך לעקם קורות ברזל. ברייאטברט היה ידוע בנדיבות שלו ובזה שהיה תורם את מרבית הכנסותיו.

גלויה ביידיש שמראה את זישה במופע האחרון שלו

מותו

ברייטבארט מת שמונה שבועות לאחר שבטעות פגע בעצמו במהלך מופע בגרמניה. הוא נדקר ברגל על ידי קצה של יתד ברזל בעת שדחף אותו לתוך קרשי עץ בעובי שתים עשרה וחצי ס"מ. הפצע הזדהם וגרם להרעלת דם. למרות שנעשו עליו מעל עשרה ניתוחים ונכרתו שתי רגליו, הוא נפטר מפצעיו ב-12 באוקטובר 1925.

גיבור יהודי

ברייטבארט הפך לסמל ומקור לגאווה עבור יהודי פולין ובכלל יהודי תפוצות. כשהיה מגיע לעיירות יהודיות היו מתאספים כל אנשי העיירה בכיכר לכבדו. בריאיון לעיתון סיפר ילד יהודי כי ברייטבארט, "נתן לנו אומץ חדש (מול האנטישמיות)" בעוד פולני אחר התלונן כי היהודים "התחילו להיות יותר נועזים מאז שברייטבארט הגיע לעיירה". ברייטבארט נתן איומים לשונאי היהודים: "אם אני רואה אנטישמי, אני נותן לו אזהרה, ואם הוא ממשיך אז אני שובר אותו לחצי- כמו גפרור". ברייטבארט רצה לעשות סדרת מופעות בארץ ישראל שבא תכנן לשחזר את חייו של שמשון הגיבור כדי לתת השראה ואומץ ליהודים בארץ, אך הוא נפטר לפני שהספיק לעשות זאת[3].

קברו של זישע בברלין

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיגמונד ברייטבארט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ http://www.yivoencyclopedia.org/article.aspx/Breitbart_Zishe
  2. ^ The Nazi Seance. pg 61
  3. ^ The Nazi Seance. pg 62
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סיגמונד ברייטבארט32573319Q320330