סטרוסטה (יהודים)
סטרוסטה (staroste) היה תואר המנהיג של העדה היהודית במדינות מסוימות במזרח אירופה.
בנסיכויות הרומניות. התואר התייחס רק לענייני חולין ואדמיניסטרציה ובנושאי דת היה תפקיד אחר, החכם באשי. במקרים מסוימים הוטלו שני התפקידים בו זמנית על אותו אדם, אך במקרים אחרים התפקידים הוטלו על אנשים שונים.
הסטרוסטה מונה על ידי השלטון החילוני של הנסיכות, בדרך כלל בהסכמת העדה היהודית, אך לא תמיד, ושימש כסוכן של אוצר המדינה בה ישבה העדה.
החכם באשי של יהדות מולדובה, שישב ביאשי, נחשב גם לראש הדת היהודית בוולאכיה, אך במהלך הזמן הסטרוסטה של ולאכיה הפך ל-vechil, מנהל ממלא מקום. הסטרוסטה כונה בעברית (נכתב על המצבות) בשמות "ראש", "מנהיג", "ראש מדינה" או ביחד "האלוף הראש המנהיג מדינה", כמו שנכתב על המצבה של צבי בן קלונימוס שנפטר כמרטיר ב-1715. תעודת אשרור התפקיד הקדומה ביותר ששרדה, היא מ-1764 ובה מאשר השליט החדש, שטפאן רקוביצה, את מינויו של איסאק השוחט, בנו של בצלאל השוחט, כסטרוסטה וממלא מקום של החכם באשי.
הסטרוסטה, כמו החכם באשי, זכה להטבות בתשלום המיסים שלו ושל בני ביתו.
ב-1811, בוולאכיה, בעקבות סכסוך בין היהודים המקומיים ובין הסודיטים, עצרו שלטונות הכיבוש האוסטרים את הסטרוסטה דוד ושמו על היהודים כסטרוסטה נוצרי גרמני, שקיבל את משכורתו ממיסי הקהילה. גם לאחר שחרור דוד, לפי בקשת שני הפלגים היהודים, התעקשו השלטונות להשאיר את הנוצרי בתפקידו ולחייב את הקהילה לשלם את משכורתו (100 טאלרים לחודש). רק לאחר שנחתם הסכם השלום בבוקרשט, ב-1813, הסתיימה פרשה זו והשליט החדש, יואן גאורגה קאראג'אה, מינה לסטרוסטה יהודי אחר, חיים הרש.
לקריאה נוספת
- Evreii din România în texte istoriografice (יהודי רומניה בטקסטים היסטוריוגרפיים) אנטולוגיה בהוצאת הספר - בוקרשט 2004.
24965270סטרוסטה (יהודים)