סטאטיאלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הסטאטיאלילטינית: Statielli) היו בני שבט ליגורי קטן שאכלס אזור מדרום לנהר פאדוס (היום נהר הפו). העיירה הראשית שלהם הייתה Aquae Statiellae (Acqui Terme), על הכביש מ-Vada Sabatia, ליד Savona ל-Dertona (כיום טורטונה) ופיאצ'נמה.[1] הסטאטיאלי התיישבו בשטח הגובל במערב ובצפון בתוואי נהר טנרו, במזרח באורבה ובדרום בקו פרשת המים הליגורי האלפיני - הרי האפנינים, אזור שנכלל כיום בין הנפות הנוכחיות של אלסנדריה, סאבונה, אסטי וקונאו.

מוצא

בתקופת הברזל המוקדמת, נראה שהאזור המקביל היום לדרום פיימונטה היה מיושב על ידי קבוצה אתנית אחרת ללא גיוון אתני ברור. רק מהמאה הרביעית לפני הספירה ניתן לזהות את אוכלוסיית הסטאטיאלי. השם האתני מכיל את הסיומת הליגורית האופיינית - ello-. מקור השם ניתן לשורש ההודו-אירופי של "להישאר", ולכן פירושו "הילידים, אלו הכובשים טריטוריה", כנראה בניגוד לקבוצות שכנות אחרות להן מיוחסת תנועה.

בירתם הייתה "קאריסטום", אופידום שלימים ייקרא בפי העם הרומי Aquae Statiellae ושכן באזור בו שוכנת כיום העיירה אקווי טרמה. האוכלוסייה כבשה שטח עצום, שכן הסטאטיאלי לא התגורר רק באזור זה, אלא גם באופידה, קסטלרי וכפרים שונים אחרים.

כיבוש רומי

קרב קאריסטום
תאריך 173 BC
מקום קריסטום, ייתכן שארווה טרמה המודרני
תוצאה ניצחון רומאי
הצדדים הלוחמים
ברפובליקה הרומית סטאטיאלי
מפקדים
מרקוס פופיליאוס לאנאס
הכוחות
? 20,000
הרוגים ואבידות
3000 10,000

הסטאטיאלי הוכפפו על ידי הרומאים למרותם בסביבות אמצע המאה ה-2 לפני הספירה. בשנת 173 לפנה"ס תקפו הלגיונות הרומיים בראשות הקונסול מרקוס פופיליוס לַאֶנאס את מרכז קאריסטום. הסטאטיאלי לא עמדו מנגד להתנגדות; עם זאת, בניגוד לחוק המלחמה הרומי, הקונסול הפך את הסטאטיאלי לעבדים והחל לארגן מכירת עבדים מאוכלוסייה זו. שנה לאחר מכן, עקב התערבות של הסנאט הרומי, הופסק הטיפול הקשה הזה, והסטאטיאלי, לאחר שקיבלו בחזרה את חירותם, עברו רומניזציה בהדרגה. העיר Aquae Statiellae נוסדה ובשנת 89 לפני הספירה, ה-Lex Pompeia הוארך עם הזיכיון של Ius Latii.

הערות שוליים

  1. ^ Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898). Article available online here/
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סטאטיאלי38953670Q3968551