סוכנות נסיעות
סוכנות נסיעות (או משרד נסיעות) היא ארגון העוסק במכירת שירותי נסיעות ובהזמנתם של שירותים או מוצרים הקשורים ותומכים בענף הנסיעות והתיירות באופן רחב. הזמנת המוצר מתבצעת מהחברה המספקת את השירות הספציפי (כחברת תעופה) והמוצר הסופי נמכר ללקוח-הקצה על-פי רוב בתוספת גביית עמלה, כשבמקביל מקבלת הסוכנות עמלה גם מחברת התעופה בגין מכירת כרטיס הטיסה.
עבודת הסוכנות
סוכנויות הנסיעות מרכזות מגוון של שירותים וידע בתחום הנסיעות והכרוך בהן, והן משמשות מתווך ראשי בין ספקי התיירות וחברות התעופה לבין הלקוחות. תפקידה של הסוכנות לתת ללקוח את המענה המלא והמדויק בכל הנוגע לתיירות ונופש בארצו (תיירות פנים) ומחוצה לה (תיירות חוץ), ולהקל על הטרחה הכרוכה בארגון נסיעה בהיקף שעבורו נדרש בדרך כלל מכלול לוגיסטי שאינו מצוי בידי אדם סביר, כשילוב בין טיסה (או מספר טיסות), לינה בבית מלון בעיר זרה או מרוחקת, הסעות מנמל התעופה אל המלון ובחזרה והפלגה במעבורת. סוכנות הנסיעות מבצעת הזמנה וכירטוס (הנפקת כרטיס טיסה) ויכולה להזמין ולספק כרטיסי נסיעה משולבים ברכבות, אוטובוסים וספינות, כמו גם לדאוג להזמנת רכב שכור, לינה ושהייה במקומות שונים, לצד סיוע במידע מקומי ותרבותי, והתאמה לקהילות-יעד כנכים, צעירים ואנשי עסקים. לקוחותיהן של סוכנויות נסיעות יכולים להיות נוסעים פרטיים, קבוצות או ארגונים, המבקשים לערוך נסיעה בהיקף גדול יחסית, ולהימנע מהתקשרות עם ספקי שירות מרובים.
סוכן הנסיעות הוא איש מקצוע המנוסה בעולם התעופה והמלונאות, והוא נדרש להכיר את יעדי התיירות שאותם הוא משווק. ספקי תיירות רבים מטיסים סוכנים לחו"ל כחלק ממהלך שיווקי, ש"יצ'פר" את הסוכנים ויגרום להם למכור יותר מוצרים של אותו ספק (רשת בתי מלון, חברת טיולים מאורגנים, ספק המתמחה במכירת כרטיסים לפארקי-שעשועים וכדומה). הסוכן משמש כאיש הקשר עבור הנוסע היוצא לחופשה או לנסיעה עסקית, הוא מלווה אותו לאורך שלבי הזמנת המוצרים השונים ועד לעלותו לכבש המטוס ולעיתים נותן לו מענה אף במהלך החופשה.
לא בכל המקרים מקבל הסוכן עמלה מחברות התעופה, וגם לא תמיד נגבית עמלה מהלקוח. הדבר תלוי בנסיבות שעומדות בפני הסוכן או הסוכנת, ויש שהם יעדיפו אף לתת הנחה לנוסע (במקרים שהם מקבלים עמלת-יתר מחברת התעופה) על מנת שיקנה אצלם ולא אצל אחרים, וכך הם גם חוסכים לו כסף וגם מרוויחים בעצמם.
מבחינה טכנולוגית רוב סוכנויות הנסיעות עובדות כיום עם מערכות הפצה הנקראות GDS (ראשי תבות של "מערכת הזמנות ממוחשבת"), שאליהן מחוברות גם חברות התעופה, רשתות בתי המלון, חברות השכרת הרכב ועוד ענפים.
ענף התעופה
- ערך מורחב – תעופה אזרחית
סוכנות נסיעות העוסקת בתעופה זקוקה לרישיון - שאותו היא מקבלת לאחר שעברה הסמכה מיאט"א, ארגון חברות התעופה הבינלאומי. בכל מטוס יש כמה וכמה סוגי כרטיסים בטיסה אחת, המתומחרים באופן שונה ונמכרים בהסדרים שונים. יאט"א מאפשר למשרדים החברים בו למכור טיסות סדירות מול חברות התעופה, בעוד שהשאר - שאינם חברים ביאט"א - יכולים למכור עסקאות-שכר (צ'רטר), כלומר מספר מקומות בטיסה כלשהי שלמעשה תוזמנו ונמכרו לסוכנים מִסַפקי התעופה ונמכרים לנוסע על בסיס מקום פנוי; עסקאות אלו על-פי רוב אינן מחויבות לזמנים ולרמת שירות ואף כפופות לרשימת המתנה. מקובל לשווק מקומות בטיסות שכר עבור נופשונים בחו"ל.
גוף שהוסמך לפעול כמשלח אווירי, ורשאי להוציא שטרי מטען אווירי ללקוחות בשם חברות התעופה, יכול לתפקד כ"סוכן מורשה".
מקומן של סוכנויות הנסיעות המסורתיות בעידן האינטרנט נמצא תחת איום, היות שעוד ועוד חברות תעופה מוכרות את כרטיסיהן באופן ישיר ללקוחות דרך המדיום המקוון, מה שמאפשר להן להוזיל מחירים ומייתר את התיווך של הסוכן.
סוכנות נסיעות בישראל
כמה מן הסוכנויות הגדולות מפעילות סניפים ברחבי הארץ, ומהן שמתפקדות כרשת או כ"קבוצה", שלה חברות-בנות.
שני תאגידים מחזיקים תחתם כיום את רוב סוכנויות הנסיעות בארץ, במטרה להשיג יתרון תחרותי בר-קיימא לסוכנויות החברות בתאגיד וזאת באמצעות מגוון רחב של מנופים עסקיים כגון בלעדיות בהסכמים, טכנולוגיות חדשניות או עדיפוֹת, שיתופי פעולה גלובליים, ליווי עסקי וייעוץ.
ההתאחדות, בשיתוף משרד החוץ, שגרירויות בעולם ולעיתים משרד התיירות, שולחים מְקַדמי תיירות - לרוב צעירים דוברי-שפות - למקומות שונים על מנת לעודד תיירות לישראל.
עם סוכנויות נסיעות הגדולות בארץ נמנות איסתא, אמסלם תיירות ונופש, אשת טורס, דיזנהאוז ונאזרין טורס.
עם פיתוח מסחר אלקטרוני באינטרנט הלך וגדל נתח של עסקאות תיירות שבוצעו לא בסוכנות נסיעות המסורתית. כיום לרוב החברות שבבעלותם סוכנויות נסיעות קיים גם אתר אינטרנט[1]. בנוסף לכך קמו חברות תיירות חדשות שמוכרות את השירותים באינטרנט בלבד. החל משנת 2012 פועלת אפליקציה חוליו המציעה טיסות מוזלות בהתראה של מספר שעות.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: סוכן נסיעות |
- יוסי פישר, מותו של סוכן (הנסיעות), באתר וואלה!, 13 באפריל 2014
- משה גלעד, איך המצב הביטחוני הוכיח את נחיצותם של סוכני הנסיעות?, באתר הארץ, 30 ביולי 2014
- שירי הדר ועמית קוטלר, טיול לעבר: משרדי הנסיעות הנטושים של ת"א, באתר ynet, 25 באוגוסט 2017
- אלעד שילד, אחריותן המשפטית של סוכנויות הנסיעות כלפי לקוחותיהן – הסדר האחריות הרצוי, דין ודברים טו/2, תשפ"ב
- אלעד שילד, מותו של סוכן? על אחריותן המשפטית של סוכנויות הנסיעות כלפי לקוחותיהן בדין הישראלי, המשפט, כה, תש"ף
הערות שוליים
סוכנות נסיעות36019369Q217107