סוחה בסקידזקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סוחה בסקידזקה היא עיירה בהרי רכס בסיד זייביצקי שבדרום פולין על נהר הסקאווה. היהודים התיישבו בסוחה מהקמתה בשנת 1405. בתקופת השואה נרצחו יהודי העיירה במחנה אושוויץ.

לפני השואה

לפני השואה, חיו בסוחה בסקידזקה כ-330 יהודים שהיו כשישה אחוזים מאוכלוסייתה. רובם התפרנסו ממסחר זעיר ומרוכלות ומעטים מפקידות. נהר הסקאווה היה מקור ההכנסה הגדול של תושבי סוחה שממנו רוב התושבים התפרנסו מדייג ומסחר בנהר.

יהודי סוחה חוו אפליה ואנטישמיות קשה מצד הפולנים בסוחה עוד לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, הגזענות הובילה לפוגרומים קשים וציורים על חנויות של יהודים.

מהעירייה הגיע במאי יהודי מפורסם בשם בילי ווילדר אשר ברח מהמלחמה עם משפחתו.[1]

בזמן השואה

האנטישמיות בסוחה ובאירופה התחילה בתחילת המאה ה-20 והתגברה בשנת 1933 עם עלייתו של היטלר לשלטון בגרמניה. הגרמנים כבשו את סוחה בסקידזקה ב-4 בספטמבר 1939, והעיירה סופחה לרייך השלישי, למחוז שלזיה עילית המזרחית.

בסוף 1939 הוקם בסוחה בסקידזקה יודנראט, וזה היה כפוף ל"צנטרלה", היודנרט המרכזי של האזור, בראשותו של משה מרין. במרס 1941 היו בסוחה בסקידזקה 480 יהודים. בסוף 1941 הוקמה בעיירה מרפאה חינמית עבור היהודים.

לאחר סלקציה גורשו כ-220 מיהודי המקום לאושוויץ. משה מרין, שהיה נוכח באקציה, הצליח למנוע את גירושם של עוד 50 יהודים לאושוויץ וכן את שילוחם של 50 יהודים נוספים למחנה המעבר בסוסנובייץ.[2]

סוחה בסקידזקה כיום

כיום סוחה היא עיירה מפותחת ושרוב הכנסותיה מתיירות, בזכות נהר הסקאווה השוכן על ידה, סוחה היא עיירה שגם מאד מוכרת בזכות הישגי הספורט הרבים שלה.[3]

הערות שוליים

  1. ^ סוחה בסקידזקה (Sucha Beskidzka), באתר www.yadvashem.org
  2. ^ סוחה בסקידזקה (Sucha Beskidzka), באתר www.yadvashem.org
  3. ^ Sucha Beskidzka. Zapraszamy serdecznie, Sucha Beskidzka (בפולנית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25745123סוחה בסקידזקה