תסמונת סוואנט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סוואנט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "סוואנט" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו סוואנט (פירושונים).

תסמונת סוואנטאנגלית: Savant syndrome) היא מצב רפואי נדיר, שבו אדם בעל שונות נוירולוגית מבטא יכולות מנטליות יוצאות מגדר הרגיל בקרב בני אנוש[1]. תסמונת סוואנט יכולה להיות מולדת, אך גם נרכשת כאשר השוני הנוירולוגי נגרם בעקבות מחלה או תאונה.

הלוקים בתסמונת לרוב יתאפיינו בתחום צר וספציפי בו יכולותיהם יוצאות מגדר הרגיל. תחומים אלו יכולים להיות ביצוע חישוב בתחום המתמטיקה, זיכרון עילאי, ולעיתים בכישרונות הקשורים באמנות, כגון ציור ומוזיקה.

תסמונת סוואנט היא מצב בו רוב תפקודיו המנטליים של אדם מסוים נמוכים מהנורמה עד כדי נכות, וחלק מסוים מתפקודיו המנטליים גבוה מהנורמה עד כדי גאונות[2].

שמה של התסמונת נטבע ב-1887 על ידי ג'ון לנגדון דאון (אנ') שגם תיאר לראשונה את תסמונת דאון. הוא קרא לתסמונת idiot savant שפירושו אידיוט מלומד. השם הוחלף לסוואנט[3].

תסמונת סוואנט היא נדירה במיוחד ולפי ההערכות היא מתרחשת באחד למיליון אנשים, והיא נדירה עוד יותר בקרב נשים. התיעוד הרפואי הראשון של התסמונת צוין ב-1783.

יכולות וכישורים ללוקים בתסמונת

תסמונת סוואנט מתגלה בדרך כלל בשנות הילדות, ונמצאת אצל ילדים אוטיסטים מסוימים.

לרוב הלוקים בתסמונת יש יכולות מנטליות נרחבות, הקרויות כישורים נלווים. הם זוכרים בעל פה עובדות, מספרים, לוחיות רישוי, מפות ורשימות ארוכות של תוצאות ספורט ומזג אוויר. גאונים מסוימים יכולים לזכור ולשחזר קטעים ארוכים של מוזיקה, מספרים או מלל. מתועד היטב מקרה של זוג תאומים אוטיסטים שתוך דקות ספורות ידעו אם מספר בן 7 ספרות הוא ראשוני[4].

כישורים נוספים אפשריים בלוקים בתסמונת כוללים:

  • הערכת מרחק מדויקת באמצעות התבוננות
  • חישוב היום בשבוע בהינתן תאריך מסוים בטווח של עשרות אלפי שנים
  • הערכה מדויקת של חלוף הזמן, ללא התבוננות בשעון

הסיבה ליכולותיהם הגבוהות של בעלי התסמונת אינה ידועה. לחלקם יש שוני עצבי מובהק, אבל המוחות של רובם הם נורמליים מבחינה אנטומית ופיזיולוגית.

קיימת גם "תסמונת הסוואנט הנרכשת" שבה אדם מפתח יכולות פנומנליות בתחום הציור, הנגינה או חישוב וכדומה, לאחר פגיעה מוחית הנוצרת במקרים כגון שיטיון, זעזוע מוח או שבץ. תופעה זו נדירה ביותר בספרות הרפואית. גם גירוי חשמלי או מגנטי שמעורר או מדכא אזורים מסוימים במוח יכול ליצור באנשים מסוימים כישורים שכליים או אמנותיים יוצאי דופן. השערה מקובלת היא כי דווקא בהתקף אפילפסיה עשויים להשתנות קשרים וחיבורים בין חלקי המוח.

בעלי תסמונת סוואנט מפורסמים

דניאל טאמט, המצטיין בחישוב מתמטי, זיכרון סדרתי ולמידת שפות, אוטיסט

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ד"ר עידן גורן, נפלאות הגוף: האנשים שחטפו מכה בראש והפכו גאונים, באתר וואלה! בריאות, ‏17 בינואר 2016
  2. ^ המונח "שוטה עילוי" לקוח מתרגום ספרו של אוליבר סאקס, האיש שחשב שאשתו היא כובע.
  3. ^ The savant syndrome: an extraordinary condition. A synopsis: past, present, future
  4. ^ סאקס, האיש שחשב שאשתו היא כובע
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36821345תסמונת סוואנט