נכס דיגיטלי
נכס דיגיטלי (נקרא גם: נכס וירטואלי) הוא כל סוג של פורמט בינארי המכיל מידע, שנמצא ברשת האינטרנטית או במרחב הדיגיטלי ויש עליו זכות בעלות לאדם מסוים, לעשות בו כל שימוש חוקי רצוי (מסחרי או פרטי). סוג מידע שכזה ללא זכות בעלים, אינו יכול להיחשב נכס. נכסים דיגיטליים הם בין היתר, מסמך דיגיטלי, קובצי אודיו, תמונות או כל סוג מידע דיגיטלי רלוונטי אחר שנמצא ברשת או יאוחסן בהתקנים דיגיטליים כמו מחשבים, נגני מוזיקה, סמארטפונים, כוננים קשיחים, אמצעי תקשורת או כל מכשיר אחר שיכול לאחסן מידע דיגיטלי.
סוגים
נכסים דיגיטליים מתחלקים למגוון תצורות ומתקיימים בפורמטים ותצורות שונים, נוכח ההתקדמות הטכנולוגית בעולם ואמצעי המדיה המתקדמים.
ישנם מספר סוגי נכסים דיגיטליים:
- נכסים דיגיטליים בשליטה מלאה - אתר אינטרנט, אפליקציה, ספר דיגיטלי, קורס דיגיטלי, פודקאסט, מוזיקה וקובצי אודיו, אנימציות, מצגות, תמונות וכיוצ'. אלו נכסים דיגיטליים שנוצרו על ידי אדם מסוים ובשליטתו המלאה.
- נכסים דיגיטליים ברשת החברתית - עמוד פייסבוק, קבוצת פייסבוק, ערוץ יוטיוב, פרופיל אינסטגרם. אלו נכסים שנבנו בתוך רשת חברתית ונהנים מחשיפה בפני משתמשי הרשת, אך זכות הבעלות בהם מתחלקת עם הבעלים של הרשת החברתית.
- נכסים בבעלות משותפת - חנות מקוונת באתרי מסחר גדולים כגון איביי או אמזון. אלו נכסים שנבנו בתוך אתר מסחר גדול ונהנים מחשיפה בסיסית של גולשי האתר, אך זכות הבעלות בהם על כל מרכיביה, מתחלקת עם בעלי אתר המסחר.
הגנות על נכסים דיגיטליים
מפאת העובדה שנכסים דיגיטליים קיימים וזמינים ברשת האינטרנטית לכל אחד, ישנה תופעה נפוצה של העתקות, שכפולים, שימוש בלתי מורשה ועוד על ידי מעוולים למטרות רווח אישי. כך לדוגמה העתקת תוכן של אתר אינטרנט והפצתו על ידי המעוול למטרות רווח. רוב הנכסים דיגיטליים הם קניין רוחני לפי חוק זכויות יוצרים, מאחר שמהווים יצירה הנותנת ביטוי לא מוחשי ומקורי לרעיון שהוא פרי יצירתו של האדם[1]. לכן, שכפול והעתקה של נכס דיגיטלי, מהווה הפרה של זכות היוצר בנכס, ומזכה את הבעלים בפיצויים מן המעוול, על פי חוק[2].
שיטה נוספת להגנה על נכסים דיגיטליים, היא הטבעת סימן היכר או סימן מים, כל עוד תצורת הנכס מאפשרת זאת. כך, על תמונה דיגיטלית ניתן להטביע סימן מים עם פרטי התמונה והצלם, כך בעל הזכויות יישאר מקושר אליו.
קנייה ומכירה של נכסים דיגיטליים
עם התפתחות הנכסים הדיגיטליים, צמחה תעשייה של מסחר קנייה ומכירה של נכסים דיגיטליים. ניתן לרכוש נכסים דיגיטליים בקבוצות ייעודיות בפייסבוק ובאתרים ייעודיים. האתר הגדול בעולם למסחר בנכסים דיגיטליים הוא Flippa[דרוש מקור]. נכסים דיגיטליים עד כמה עשרות אלפי שקלים נמכרים לרוב בצורה עצמאיית בשוק הפרטי, בסכומים יותר גבוהים מומלץ להיעזר בשירותי ברוקר מקצועי, עמלת מכירה בתחום נעה בין 7%–15% תלוי שווי של הנכס[דרוש מקור].
הערות שוליים
34575194נכס דיגיטלי