נטיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נימוסי האינטרנט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נטיקה (הלחם של "נט" (=רשת) והמילה הצרפתית "Etiquette"; גם: נימוסי אינטרנט; בצרפתית: Nétiquette) היא אתיקה ברשת האינטרנט היוצרת כללי נימוס ונורמות התנהגותיות שהפכו חלק אינטגרלי מתרבות האינטרנט, ומשמשים לצורך תקשורת נכונה וחיובית באינטרנט. נטיקה היא התשובה לשאלה מהן אמות המידה להתנהגות במרחב האינטרנטי.

אמנם אין כללי נימוס אחידים, מוכתבים או כאלה הנאכפים באינטרנט באופן כללי, אולם מי שגולש באינטרנט מחויב לכללי נימוס מקובלים אוניברסליים, המשמשים לו לגלישה בטוחה באינטרנט ולתקשורת נכונה עם משתמשים אחרים. ישנם אתרי אינטרנט המכתיבים כללי נימוס להתנהגות בתוך האתר עצמו, ומשתמשים עלולים להיחסם מגלישה לאתר על הפרת כללים אלה. סמלי ההבעה, הנפוצים בשפת האינטרנט ומורכבים מצירופי תווים, נחשבים ככללי נימוס ייחודיים לאינטרנט, ומשמשים להבעת רגשות.

אתיקה ברשת באינטרנט אף מגדירה מהם טוב ורע ברשת האינטרנט, עשיית טוב באמצעות רשת האינטרנט, והימנעות מרע באמצעות רשת האינטרנט.

הצורך באתיקה ייחודית

ישנן מספר תהיות ושאלות שהתעוררו כתוצאה מהתקשורת האינטרנטית:

  • האם מותר בשם עקרון חופש הביטוי לפרסם באינטרנט כל מידע, בין אם הוא נכון ובין אם אינו נכון?
  • האם קיים הבדל בין הפצת רכילות בעל פה לבין פרסומה באינטרנט?
  • האם בתחום חופש הביטוי צריך לשפוט את האינטרנט כמו אמצעי תקשורת אחרים? האם יש להטיל עליו מגבלות מיוחדות ונוספות?

רוזאן סטון[1] הגדירה את המרחב הקיברנטי כ"מרחב חברתי שבו אנשים נפגשים פנים מול פנים, אך עם הגדרות חדשות של 'פנים' ושל 'מפגשים' ".

הנחיצות המודגשת של נימוס באינטרנט, באה כצורך של הייחודיות שבתקשורת וירטואלית, בכך שהיא מאפשרת אנונימיות. בבסיס צורך זה קיימת התובנה שבניגוד לצורות תקשורת אחרות שאינן וירטואליות, התקשורת האינטרנטית מתבצעת באנונימיות ודרך אמצעי (המחשב); מה שמשרה על הגולש תחושת 'לבד' הגורמת לעיתים להתדרדרות בנורמות ההתנהגות, ולתחושה שנמצאים במסגרת ללא גבולות, שהכל אפשרי ומותר בה. בשביל הגולשים האינטרנט הוא מצד אחד מקום בו לא מתקיים אף אחד מן החוקים של העולם האמיתי, תחושה של פריצת הגבולות, שהכול אפשרי, ושניתן לעבור על חוקים מבלי להיענש. מצד שני רוב משתמשי האינטרנט רואים בעולם הווירטואלי דמוקרטיה, ומצפים שהסכמים, חוקים ואמנות הקיימים בדמוקרטיה הפוליטית יחולו גם על המרחב החדש, תהיה הדרכה לגולשים כיצד ראוי להתנהג, ובכך יימנע שימוש לרעה באינטרנט. הגולש באינטרנט 'שוכח' שגם בתקשורת האינטרנטית הוא מתקשר עם אנשים, דבר המצריך אותם כללי נימוס שיש בתקשורת הבלתי אמצעית ושאיננה אנונימית. בנוסף, תקפים לגבי התכתובת באינטרנט כל כללי ההתכתבות המקובלים, כשמבחינים בשוני שבין תקשורת של דיבור ושל שמיעה לבין תקשורת בכתיבה, המצריכה כללי נימוס הייחודיים לה. התכתובת האלקטרונית גם גלויה, בדרך כלל, לכלל הגולשים באינטרנט, מלבד הנמען, ולכן דורשת רגישות וזהירות יתר בכל הנוגע לנימוס. גם חוסר היכולת לבטל ולהחזיר את מה שנכתב מוסיף פן מיוחד לתקשורת האלקטרונית. תכתובת באינטרנט שימשה כבר במקרים רבים כראייה מפלילה הקבילה בבית משפט, דוגמת ההתכתבות הדואר אלקטרונית של ביל גייטס ששימשה נגדו במשפט המונופול.

סוגיות אתיות ברשת האינטרנט

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Allucquère Rosanne Stone
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22600494נטיקה