נייר אפייה
נייר אפייה הוא נייר המבוסס על תאית, לרוב נייר פרגמנט, המשמש באפייה כמשטח מונע הידבקות לשימוש חד פעמי.
נייר פרגמנט
נייר הפרגמנט המקורי הומצא בפרגמון ומכאן מקור שמו. נייר הפרגמנט המודרני מיוצר על ידי הזרמת גיליונות העשויים מעיסת נייר דרך אמבט של חומצה גופרתית[1] (בשיטה הדומה להכנת נייר העתקה), ולעיתים משתמשים באבץ כלורי. תהליך זה ממוסס באופן חלקי או הופך את הנייר לעיסה ג'לטינית, תהליך שניתן לבטלו על ידי שטיפתם של הכימיקלים החוצה וייבוש הנייר. תהליך זה מייצר נייר המאופיין בצפיפות ויציבות גבוהים. עם עמידות גבוהה בחום, ואנרגיה נמוכה על פני המשטח שהופכת אותו לבלתי דביק וקל לשחרר ממנו מאפים. נייר אפייה מזכיר במראהו קלף.
המאפיינים המעניקים לנייר את היכולת להיות בלתי דביק, יכולים להיעשות על ידי נייר המצופה בחומרים משמרי לחות שיכולים לעמוד בטמפרטורות הגבוהות בהן משתמשים בתהליך האפייה או הצלייה, לעיתים משתמשים בנייר העשוי משכבת סיליקון דקה.
אופן השימוש
ניתן להניח את הנייר על גבי תבנית אפייה, אך נהוג להצמידו בעזרת מעט מאד מים המונחים על גבי התבנית ומשמשים כחומר "מדביק" בין הנייר לתחתית ודפנות תבנית האפייה, מה שמונע מהנייר מלהתרומם ומקל על העבודה איתו.
הנייר גם משמש כמעטפת לאידוי מוצרי מזון בעזרת סגירתו לצורת שקית, ובישול המזון בתוך סביבה אטומה, המונעת את התייבשותו ונחשבת לבריאה בשל העדר הצורך בשמן.
נייר האפייה יכול להוות תחליף בכל מקום בו נדרש נייר שעווה כבסיס שאינו נדבק, אולם נייר השעווה אינו יכול להוות תחליף של נייר האפייה בתנור, היות שמרכיביו יגרמו ליצירת עשן במהלך האפייה.
קישורים חיצוניים
- תמיר מואב, כרוניקה של נייר, באתר הספרייה הווירטואלית של מט"ח, נובמבר - דצמבר 2005
- סמדר ולטר, איך מצמידים נייר אפייה לתבנית?, באתר וואלה!, 9 במאי 2006
הערות שוליים
- ^ Mayer, Ferdinand F (במאי 1860). "Technical Intelligence–Vegetable Parchment–Papyrene". The American Journal of Science and Arts. XXIX (LXXXVI): 278.
{{cite journal}}
: (עזרה)