נופדיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Nupedia logo
Nupedia logo

נופדיהאנגלית: Nupedia) הייתה אנציקלופדיית אינטרנט בה פורסמו מאמרים בפורמט תוכן חופשי. היא הוקמה בשנת 2000 ונסגרה בשנת 2003, וידועה כיום כקודמתה של ויקיפדיה. נופדיה הוקמה על ידי ג'ימי ויילס ונתמכה על ידי בומיס - עורכה הראשי היה לארי סאנגר. בניגוד לוויקיפדיה, נופדיה נכתבה על ידי מומחים בלבד ואופיינה בביקורת עמיתים נוקשה, אשר נועדה להביא את מאמריה לרמתן של אנציקלופדיות מקצועיות. לפני סגירתה ב-2003 התפרסמו בנופדיה 25 מאמרים, ו-74 נוספים היו בשלבי עריכה[1].

היסטוריה

נופדיה פרסמה את מאמריה תחת רישיון חופשי. בשנתה הראשונה השתמשה האנציקלופדיה ברישיון מיוחד - Nupedia Open Content License, אולם בינואר 2001, לאחר לחץ מצד ריצ'רד סטלמן וארגון התוכנה החופשית, החליפה האנציקלופדיה את רישיונה לרישיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו, אותו הרישיון שבו השתמשה ויקיפדיה לפני שעברה ל-CC. ריצ'רד סטלמן ייסד באותו זמן את GNUפדיה, פרויקט שהיה אמור להתחרות בנופדיה. אחת הטענות הראשיות של תומכי GNUפדיה כנגד נופדיה הייתה שביקורת העמיתים הנוקשה של נופדיה נוגדת את רוחו של ארגון התוכנה החופשית.

במהלך תקופה זו, יצרה נופדיה את ויקיפדיה כפרויקט צדדי, שמטרתו לאסוף מאמרים לפני שהם עוברים את ביקורת העמיתים. פרויקט זה משך עניין משני הצדדים, שכן הוא הסיר את המחסום הבירוקרטי ואיפשר לציבור הרחב לתרום. כתוצאה מכך GNUפדיה מעולם לא התפתחה באמת, והאיום לתחרות בין שתי האנציקלופדיות נמנע. ויקיפדיה, שגדלה בינתיים בקצב מהיר יחסית ומשכה תרומות רבות, פיתחה עד מהרה חיים משלה, והחלה לפעול בנפרד מנופדיה.

חוץ מלהוביל לסופו של פרויקט GNUפדיה, ויקיפדיה אף הובילה לקריסתה ההדרגתית של נופדיה. בפברואר 2002 החליטה בומיס שאין עוד צורך בעורך ראשי בתשלום, ועד מהרה פרש סנג'ר משני הפרויקטים. עם גדילתה של ויקיפדיה הצטמקה נופדיה, וב-26 בספטמבר 2003 היא נסגרה סופית, כאשר כ-21 ממאמריה הועתקו אל ויקיפדיה.

תהליך כתיבת המאמרים

כדי לכתוב מאמרים בנופדיה היה דרוש, חוץ מבמקרים נדירים, דוקטורט, אולם מבקרי המאמר - שכן נופדיה התבססה על ביקורת עמיתים - היו לרוב חסרי ידע מיוחד, שכן הם הזדהו בשם מסך בלבד. למרות שהייתה למבקרים אפשרות להוסיף ביוגרפיה, רבים בחרו שלא לעשות זאת, מה שהוביל למצב בו אנשים בעלי דוקטורט נאלצו לשנות את מאמריהם בהסתמך על ביקורתם של משתמשים אנונימיים ללא ידע בנושא. תהליך הכתיבה בנופדיה היה שונה מזה שבוויקיפדיה בכך שהבודקים לא היו יכולים לשנות את המאמר, אלא רק להעלות ביקורת.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30143167נופדיה