נוח'בה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נוחבה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית יחידה צבאית ריקה.

א-נוח'בהערבית: النخبة - "המובחרת"; ידועה יותר בשם נוח'בה) היא יחידת העילית של גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של ארגון הטרור חמאס, ובה 5,000 מחבלים[1].

מטרת היחידה היא לבצע תקיפות בשטח ישראל דרך המנהרות ההתקפיות אך היא מתאמנת גם בפעולות הגנה בשטח הרצועה. הם מתמקדים בחדירה לשטח ישראל, בהסתערות על מוצבים וסיורים, וניסיון לרצוח ולחטוף חיילים ובהשמדת אמצעי לחימה[1]. כמו כן הם מתאמנים על נסיגה דרך המנהרות עם שבויים או עם גופות חיילים, כדי שישמשו קלפי מיקוח לשחרור אסירים ביטחוניים[1][2]. מחבליה מתאמנים באינטנסיביות והם מצוידים באמצעי לחימה מתקדמים ומדויקים[1]. אנשי הנוח'בה מתמחים בקרבות גרילה, בירי נ"ט מתקדם, בצליפה, בניווט, בחבלה, בהסוואה, בלחימה במנהרות ובמבצעים מיוחדים. הם נחשבים כנשק יום הדין של חמאס בביצוע פיגועים מורכבים[3]. היחידה מחולקת לפלוגות ולכיתות, והן מפוזרות בין הגדודים שונים, המוצבים לפי חלוקה גאוגרפית. רמת המידור של היחידה היא מהגבוהות שיש בארגון.

היסטוריה

הנוח'בה הוקמה כשנה לאחר סיום מבצע עופרת יצוקה, ב-2010, על מנת לסייע לחמאס במאבקו המזוין נגד ישראל.

ב-8 ביולי 2014, יומו הראשון של מבצע צוק איתן, חדרו ארבעה-חמישה מחבלים מהיחידה לחוף זיקים. החדירה נכשלה, וכל המחבלים חוסלו. במהלך המבצע ניסו מחבלים מהיחידה לחדור לשטח ישראל באמצעות מנהרות חוצות גבול. במהלך המבצע נהרגו 11 חיילים ישראלים בשלושה מקרי חדירה לשטח ישראל.

ב-2015 עברו חברי הנוח'בה אימונים באיראן[4]. חלק מחבריה עזבו את היחידה כדי להצטרף לדאעש ב-2017. עד 2018 היו 1,500 מחבלים חברים ביחידה[5].

הנוח'בה הובילה ב-7 באוקטובר 2023 את מתקפת הפתע על ישראל, שבמהלכה השתלטו אנשיה על מוצבי צה"ל בעוטף עזה, רצחו, חטפו, עינו ואנסו ישראלים רבים, בהם זקנים, נשים, תינוקות וילדים. בבלימת הפלישה הרגו כוחות צה"ל למעלה מ־1,500 מהמחבלים[6]. ב-14 באוקטובר נהרג עלי קאדי, מפקד כוח בנוח'בה, על ידי כלי טיס של צה"ל, במהלך מלחמת חרבות ברזל[7].

על פי הדיווחים, כ-70 מחבלים מהנוח'בה היו בכוח הפשיטה הראשוני על גדר המערכת סביב רצועת עזה[8][9].

ראו גם

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0