נגישות ישראל
נגישות ישראל היא עמותה ישראלית לקידום הנגישות בישראל. העמותה הוקמה בשנת 1999 על מנת לאפשר לאנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם להשתלב בחברה, בשוויון, בזכות, בכבוד ועצמאות מרבית. העמותה הוקמה על ידי יובל וגנר.
דרך קידום הנגישות, העמותה מקדמת את השתלבות אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים (עבודה, לימודים, טיפול עצמי, תרבות, תיירות ופנאי). העמותה אינה מגבילה את עצמה לקידום ענייניהן של תת-אוכלוסיות ספציפיות עם מוגבלויות אלא שואפת לקדם את הנגישות לכלל אוכלוסייה זו, לרבות אנשים עם מוגבלות חושית, פיזית (ניידות), קוגניטיבית ונפשית. תפיסת העמותה היא ש"י יצירת הסדרי נגישות ניתן לייצר מצב בו אנשים עם מוגבלות יחיו בישראל בדרך משולבת, שוויונית, מכובדת ועצמאית.
היסטוריה
ב-18 במרץ 1987 נפצע הטייס יובל וגנר, כאשר מסוק AH-1 קוברה של טייסת 160, אותו הטיס יחד עם סא"ל ציון בר אור, התרסק בשל תקלה טכנית. סא"ל בר אור נהרג בהתרסקות, ווגנר נפצע קשה ונותר נכה לצמיתות, על כיסא גלגלים. בשל היותו של יובל בן לנכה צה"ל היושב על כיסא גלגלים (דני וגנר) נושא הנכות והנגישות היו מוכרים לו וסייעו בשיקומו. יובל נשאר בצבא קבע למרות נכותו והגיע לדרגת סגן אלוף בחיל האוויר הישראלי.[1]
במהלך חייו נתקל וגנר במקומות שלא היו נגישים עבורו כנכה. הוא כתב לנשיא המדינה, עזר ויצמן, והתלונן על כך שכאב לילדים, הוא אינו יכול לחנך את ילדיו לערך החשוב - אהבת מולדת, משום שישראל כל-כך לא נגישה לנכים. ויצמן הציע לווגנר להקים עמותה שתקדם את נושא הנגישות.
העמותה הוקמה בשנת 1999 והושקה רשמית בקיץ 2000 בטקס בבית הנשיא. בין התומכים בעמותה: יד הנדיב, קרן תד אריסון, הקרן המשפחתית רודרמן יש לעמותה גם הכנסות מייעוץ נגישות. צוות הארגון מונה 30 עובדים, חלקם אנשים עם מוגבלות, ובנוסף עליהם כ-100 מתנדבים, בהם יו"ר העמותה וכל חברי הוועד המנהל.
פעילות
- העמותה עוסקת בקידום המודעות של מקבלי ההחלטות, בתחום העסקי, במגזר הממשלתי ובמגזר הציבורי.
- אתר האינטרנט של העמותה מספק לציבור הרחב מידע חיוני בנושאי נגישות, כגון הוראות לנגישות אתרי אינטרנט, עדכונים בענייני תיירות נגישה למשתמשי כיסאות גלגלים, פיתוחי טכנולוגיה מסייעת ומידע על קורסים בנושא ועוד.
- נגישות ישראל מפעילה מאגר מידע אינטרנטי בשם "לדעת מראש" שנותן מידע על רמת הנגישות של מקומות שונים, בהם משרדי ממשלה, קניונים ומוסדות תרבות ופנאי, כולל מקומות בהם מתקיימים אירועים המוניים.
- העמותה מייעצת ומלווה ארגונים גדולים בהטמעת הנגישות, במסגרת 'פורום עסקים מקדמי נגישות בישראל'. כחלק מפעילותה בתחום הנגישות בודקת העמותה מבני ציבור שונים. כל מקום שנבדק ונגישותו מתאימה לאנשים מוגבלות ועומדת בדרישות החוק ותקנות הנגישות זוכה ל-"אות נגישות ישראל".
- העמותה פועלת בכנסת ויוזמת הצעות חוק וקידום תקנות נגישות.
- העמותה פועלת רבות במסגרות חינוכיות במטרה לקדם את המודעות לאנשים עם מוגבלות ולנגישות בקרב הילדים בישראל.
- העמותה הקימה מרכז הכשרה ללימודי נגישות בישראל.
- העמותה הקימה מרכז להנגשת מידע - דרכו ניתן להמיר מידע טקסטואלי למידע בפורמטים נגישים כגון: כתב ברייל, כתב מוגדל, קובץ קולי ועוד.
- העמותה פועלת לקידום הנגשת אתרי אינטרנט ומכשירים אוטומטיים.
- העמותה החלה לפעול להעסקתם ושילובם של עובדים עם מוגבלות תוך הנגשת מקום העבודה פיזית וחברתית.
- עתירות לבג"ץ - נגישות ישראל עתרה לבג"ץ נגד משרד התחבורה[2] על מנת שיפסיק את הפגיעה בצנעת הפרט ויפסיק לדרוש מנכים להציג את פרטיהם האישיים על גבי תו הנכה. וכן הייתה אחת העותרות בבג"ץ[3] בבקשה להורות להתקין תקנות לצורך יישומו של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998. ובנוסף הגשת בג"ץ 6833/08 עמותת נגישות ישראל נגד משרדי הממשלה על מנת להביא לסיום התקנת תקנות נגישות של משרדי הממשלה השונים - כנדרש ומוגדר בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות - פרק הנגישות 2005.
הוקרה
העמותה ומייסדה זכו בפרסים הבאים:
- 2004 - פרס מועדון העסקים "כנפי הזהב" – למיזם חברתי.
- 2006 - פרס מוביל החדשנות החברתית – גלובס, קרן שוואב, הפורום הכלכלי העולמי.
- 2009 – אות הוקרה מרכז הבניה הישראלי.
- 2009 - פרס זוסמן-ג'וינט למצוינות בתחום פיתוח שירותים לאנשים נכים ולשילובם בחברה לשנת תש"ע, 2009, מטעם ג'וינט ישראל.
- 2010 – מאה המשפיעים לטובה של מגזין TheMarker.
- 2011 - אות הוקרה מאת קבוצת פישמן רשתות לעשור פעילות לקידום הנגישות
- 2011 - אות הוקרה מאת קרן ריק הנסן קנדה על "Diffrent Makers" על מצוינות גלובלית ביצירת נגישות.
- 2012 - אות הנשיא למתנדב יובל וגנר - על פועלו להנגשת מבנים ואתרים ופיתוחים טכנולוגיים למען אנשים עם מוגבלויות.
- 2014 - אות המופת על תרומה לביטחון חברתי- כנס שדרות לחברה לחברה וידידות,
קישורים חיצוניים
- אתר העמותה
- נגישות ישראל, ברשת החברתית פייסבוק
- נגישות ישראל ביוטיוב כולל סרטונים שהופקו על ידי או למען העמותה.
- אתר נגישות לאינטרנט בשיתוף איגוד האינטרנט הישראלי
- נגישות ישראל, באתר גיידסטאר ישראל
הערות שוליים
- ^ רן רוזנברג, מביט קידמה, באתר חיל האוויר הישראלי, אוקטובר 2001
- ^ בג"ץ 6260/07 - עמותת נגישות ישראל ואח' נ' שר התחבורה ואח'
- ^ בג"ץ 5833/08 - עמותת נגישות ישראל נ' שר התחבורה ואח'