נאום פוטין בפורום ולדאי (2014)
נאום ולדאי של פוטין הוא שם לנאום שנשא נשיא רוסיה,ולדימיר פוטין, במושב XI של מועדון הדיונים הבינלאומי של ולדאי -24 באוקטובר 2014 בעיר סוצ'י ברוסיה.
נושא המפגש הכללי היה "הסדר העולמי: כללים חדשים או משחק ללא כללים?"[1] הנאום השנוי במחלוקת התמקד בפוליטיקה העולמית המודרנית. אנליסטים רבים ראו זאת המשך לנאום ולדימיר פוטין בפני ועידת מינכן לביטחון מ-2007, שם החל להתוות את דעותיו לגבי הסדר העולמי.
הנאום הראשוני בן 40 הדקות היווה הקדמה למסיבת עיתונאים ממושכת, שבה פוטין ענה לשאלות והעיר הערות נוספות שמשכו תשומת לב תקשורתית כבדה.[2]
קטעים
אתר הנשיא Kremlin.ru פרסם את תמליל דבריו של פוטין והדגיש את הציטוטים הבאים:[3]
- "העולם מלא סתירות כיום. עלינו להיות גלויים לשאול אחד את השני אם יש לנו רשת ביטחון אמינה. למרבה הצער, אין כל ערובה ואין וודאות שמערכת הביטחון העולמית והאזורית הנוכחית מסוגלת להגן עלינו מפני תהפוכות. הארגונים הבינלאומיים והאזוריים לשיתופי פעולה פוליטיים, כלכליים ותרבותיים עוברים גם תקופות קשות."
- "המלחמה הקרה הסתיימה, אך היא לא הסתיימה בחתימת חוזה שלום עם הסכמים ברורים ושקופים על כיבוד הכללים הקיימים או יצירת כללים ותקנים חדשים. זה יצר את הרושם שמה שמכונה 'המנצחים' במלחמה הקרה החליטו ללחוץ על אירועים ולעצב מחדש את העולם כך שיתאים לצרכיהם ולאינטרסים שלהם."
- "במצב בו שולטת מדינה אחת ובעלות בריתה, או מדינות לווייניות, דווקא החיפוש אחר פתרונות גלובליים הפך לרוב לניסיון לכפות מתכונים אוניברסליים משלהם. שאיפותיה של קבוצה זו גדלו כל כך עד שהחלו להציג את המדיניות שהרכיבו במסדרונות הכוח שלהן כהשקפה של הקהילה הבינלאומית כולה. אבל זה לא המקרה."
- "דיקטט חד צדדי והטלת מודלים משלך מייצרים תוצאה הפוכה. במקום ליישב סכסוכים זה מוביל להסלמתם, במקום מדינות ריבוניות ויציבות אנו רואים התפשטות הולכת וגוברת של הכאוס, ובמקום דמוקרטיה יש תמיכה בציבור מפוקפק מאוד החל מנאו-פאשיסטים פתוחים וכלה ברדיקלים איסלאמיסטים."
- "היום אנו רואים מאמצים חדשים לפיצול העולם, לשרטט קווי הפרדה חדשים, להרכיב קואליציות שלא נבנו למשהו אלא מכוונות נגד מישהו, כל אחד, ליצור דימוי של אויב כפי שהיה במהלך שנות המלחמה הקרה ולהשיג זכות להנהגה זו, או דיקטט אם תרצה בכך."
- "הסנקציות כבר מערערות את יסודות הסחר העולמי, את כללי WTO ואת עקרון פגיעות הקניין הפרטי. הם פוגעים במודל הליברלי של גלובליזציה המבוסס על שווקים, חופש ותחרות, שהוא מודל שהועיל בעיקר למדינות המערב."
- "אתה לא יכול לערבב פוליטיקה וכלכלה, אבל זה מה שקורה עכשיו. תמיד חשבתי ואני חושב גם היום שסנקציות ממניעים פוליטיים היו טעות שתפגע בכולם."
- "רוסיה היא מדינה המספקת את עצמה. אנו נעבוד בסביבה הכלכלית הזרה שהתגבשה, נפתח ייצור וטכנולוגיה מקומית ונפעל בצורה נחרצת יותר לביצוע טרנספורמציה. לחץ מבחוץ, כפי שהיה במקרה באירועים קודמים, רק יגבש את החברה שלנו."
- "אין לנו שום כוונה להיסגר מאף אחד ולבחור דרך פיתוח סגורה כלשהי. אנחנו תמיד פתוחים לדיאלוג, כולל נורמליזציה של היחסים הכלכליים והפוליטיים שלנו. אנו סומכים כאן על הגישה הפרגמטית ועל עמדתן של קהילות עסקיות במדינות המובילות."
- "רוסיה כביכול מפנה עורף לאירופה - מילים כאלה נאמרו כנראה גם כאן במהלך הדיונים - ומחפשת שותפים עסקיים חדשים, בעיקר באסיה. תנו לי לומר שזה ממש לא המקרה. המדיניות הפעילה שלנו באזור אסיה-האוקיינוס השקט החלה לא רק אתמול ולא בתגובה לסנקציות, אלא היא מדיניות שאנו מקפידים עליה כבר שנים רבות. כמו מדינות רבות אחרות, כולל מדינות מערביות, ראינו שאסיה ממלאת תפקיד גדול יותר ויותר בעולם, בכלכלה."
- "אין ספק שגורמים הומניטריים כמו חינוך, מדע, בריאות ותרבות ממלאים תפקיד גדול יותר בתחרות העולמית. יש לכך השפעה רבה על היחסים הבינלאומיים, כולל משום שמשאב 'כוח רך' זה יהיה תלוי במידה רבה בהישגים אמיתיים בפיתוח ההון האנושי ולא בתרגילי תעמולה מתוחכמים."
- "אנו גולשים לזמנים שבהם במקום איזון האינטרסים והערבות ההדדית, הפחד ומאזן ההרס ההדדי הם שמונעים ממדינות לנהל עימות ישיר."
- "בהיעדר מכשירים משפטיים ופוליטיים, כלי נשק הופכים שוב למוקד סדר היום העולמי; הם משמשים בכל מקום ובכל זאת, ללא כל סנקציות של מועצת הביטחון. ואם מועצת הביטחון מסרבת לקבל החלטות כאלה, אז היא מוכרזת מיד ככלי מיושן ולא יעיל."
- "ברור שהצלחה ותוצאות אמיתיות אפשריות רק אם משתתפים מרכזיים בעניינים בינלאומיים יכולים להסכים על אינטרסים בסיסיים משותפים, על ריסון עצמי סביר ולהוות דוגמה למנהיגות חיובית ואחראית."
- "יחסים בינלאומיים חייבים להתבסס על החוק הבינלאומי, שבעצמו צריך להסתמך על עקרונות מוסריים כמו צדק, שוויון ואמת. אולי החשוב ביותר הוא כבוד לשותפים ולאינטרסים שלהם. זו נוסחה מובנת מאליה, אך רק לפעול אחריה יכול לשנות באופן קיצוני את המצב הגלובלי."
- "העבודה של עמותות משולבות, שיתוף הפעולה של מבנים אזוריים, צריכה להיבנות על בסיס שקוף וברור; תהליך ההקמה של האיחוד הכלכלי האירואסייאתי הוא דוגמה טובה לשקיפות כזו."
- "רוסיה בחרה. סדר העדיפויות שלנו הוא שיפור נוסף במוסדות הכלכלה הדמוקרטית והפתוחה שלנו, התפתחות פנימית מואצת, תוך התחשבות בכל המגמות המודרניות החיוביות בעולם, ואיחוד החברה על בסיס ערכים ופטריוטיות מסורתיים."
- "רוסיה אינה זקוקה לשום מקום מיוחד ובלעדי בעולם. בעודנו מכבדים את האינטרסים של אחרים, אנחנו פשוט רוצים שייקחו בחשבון את האינטרסים שלנו ויכבדו את עמדתנו."
- "בניית סדר עולמי יציב יותר היא משימה קשה. הצלחנו לפתח כללים לאינטראקציה לאחר מלחמת העולם השנייה, והצלחנו להגיע להסכם בהלסינקי בשנות השבעים. חובתנו המשותפת היא לפתור אתגר מהותי זה בשלב התפתחות חדש זה."
הערכות
הפייננשל טיימס כינה את הנאום "אחת ההצהרות החשובות ביותר בנושא מדיניות חוץ".[2] רויטרס כתב כי "פוטין מאשים את ארצות הברית בפגיעה בסדר העולמי".[4]
הערות שוליים
31675485נאום פוטין בפורום ולדאי (2014)