מתיחת פנים לרכב
בתעשיית הרכב, המונח מתיחת פנים משמש לתיאור שינויים שאינם מהותיים המבוצעים בדגם קיים. רכב שעבר מתיחת פנים נחשב לאותו דגם אשר היה לפניה.
מתיחת הפנים לרכב הניכרת ביותר נעשית בדרך כלל בעיצוב החיצוני - שינוי של פגושים, פנסים, גריל, גלגלים וצבע, מבלי לבצע שינוי בפלטפורמה של הדגם. בפנים הרכב עשויים להשתנות קישוטים וריפוד, פתחי אוורור, מערכת הבידור, לוח המחוונים ואיבזור.
לעיתים כוללת מתיחת הפנים פעולות שנועדו לענות על שינויי חקיקה בנושאים כמו פליטות גזים ובטיחות, וזו יכולה לכלול גם שינויים מכניים במנוע, במתלים או בתיבת ההילוכים.[1]
למתיחת הפנים עשוי להתלוות גם שינוי במיתוג הרכב - החלפת שם הדגם (על אף שהדגם עצמו לא השתנה, לדוגמה שינוי השם שעשתה חברת פורד ב-2008 מפורד חמש מאות לפורד טאורוס), ואפילו החלפת המותג עצמו (למשל דגמי סיטרואן DS ש"איבדו" את השם סיטרואן ומותגו מחדש כ-DS).
מטרה
המטרה העיקרית של מתיחת פנים לרכב היא שיווקית - יצירת רכב "חדש" באמצעות שורה של שינויים קטנים יחסית, שאינם דורשים תכנון מחדש או השקעות משמעותיות בשינוי פס הייצור.
תזמון
בעולם הרכב, בכל שנה מתעדכנת "שנת הדגם". עדכון שנת הדגם כולל הרבה פעמים שינויים מזעריים שאינם ניכרים לעין ולכן אינם נותנים הרגשה שמדובר במוצר "חדש".[2] מאידך, הזמן הנדרש ליצרני מכוניות לבנות דגם חדש נע בין 5–8 שנים. מתיחת הפנים, שבדרך כלל מתבצעת במרווחים של 2–4 שנים, מאפשרת ליצרני הרכב מרווח זמן נוסף בו הרוכשים מרגישים כי מדובר במוצר חדש אשר עדיין "באופנה". במקרים רבים, מתוזמנת מתיחת הפנים ביחד עם עדכון שנת הדגם.[1]
דגמים עם אורך חיים ארוך במיוחד עשויים לעבור כמה וכמה מתיחות פנים.[3]
ראו גם
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 https://www.carwow.co.uk/guides/glossary/car-facelift-explained-0658
- ^ Car Facelifts | Vehicle Updates & Model Years | MotaClarity, www.motaclarity.co.uk (באנגלית)
- ^ Life cycle of a car: Facelifts and updates, CarExpert (באנגלית)
32691401מתיחת פנים לרכב