בערך זה נעשה שימוש בסימנים מוסכמים מתחום המתמטיקה. להבהרת הסימנים ראו סימון מתמטי.
|
מערכת דינקין היא משפחה של קבוצות המקיימת תכונות סגירות מסוימות. מערכות אלו נקראות על שמו של המתמטיקאי הרוסי יוג'ין דינקין.
משפט π−λ קובע קשר בין מערכות דינקין לבין סיגמא-אלגברות, וקשר זה מאפשר להוכיח תכונות רבות בתורת המידה ובתורת ההסתברות, כדוגמת משפט המחלקה המונוטונית.
הגדרות
תהי קבוצה.
- משפחה של תת-קבוצות נקראת מערכת-π, אם לכל מתקיים .
- משפחה של תת-קבוצות נקראת מערכת-λ (או מערכת דינקין), אם מתקיימים שלושת התנאים הבאים:
- לכל המקיימות , מתקיים .
- לכל סדרה המקיימת , מתקיים כי .
יחד, התכונות האלה מרכיבות את המושג סיגמא אלגברה: משפחה של תת-קבוצות היא סיגמא-אלגברה, אם ורק אם היא גם מערכת-π וגם מערכת-λ.
תהי משפחה כלשהי של תתי-קבוצות.
- נסמן את הסיגמא-אלגברה הנוצרת על ידי להיות . זהו חיתוך כל הסיגמא-אלגבראות המכילות את .
- נסמן את המערכת-λ הנוצרת על ידי להיות . זהו חיתוך כל המערכות-λ המכילות את .
משפט π−λ
משפט: תהי קבוצה ותהי מערכת-π. אזי .
נשים לב שכל סיגמא-אלגברה היא בפרט גם מערכת-λ, ולכן ברור כי לכל משפחה של תתי-קבוצות מתקיים . משפט π−λ מוסיף כי אם היא מערכת-π, אז היא למעשה סיגמא-אלגברה.
הוכחה
- נראה כי סגורה לחיתוך.
- למה: לכל נגדיר . אזי היא מערכת-λ המכילה את .
- הוכחת הלמה: ברור כי . נראה כי היא מערכת-λ.
- ברור כי . יהיו המקיימות . מתקיים כי , וזהו הפרש של שתי קבוצות השייכות ל-, לכן . בהינתן סדרה העולה ביחס להכלה, אז ברור כי , לכן .
- מסקנה: סגורה לחיתוכים סופיים.
- הוכחת המסקנה: מהלמה נובע שלכל מתקיים כי היא מערכת-λ המכילה את , לכן נובע כי .
- יהיו . נגדיר . באופן דומה להוכחת הלמה ניתן להראות כי היא מערכת-λ המכילה את , ומכך נובע כמו קודם כי , כלומר לכל מתקיים .
- נסיק כי היא סיגמא-אלגברה.
- סגירות למשלים: תהי . מהיות מערכת-λ נובע כי , ולכן גם .
- סיגמא אדיטיביות: תהי . נציג , וברור כי הסדרה עולה ביחס להכלה, ולכן .
שימוש יסודי
משפט π−λ מספק כלי חזק לזיהוי של מידות ולאפיונן. מידה היא סיגמא-סופית אם המרחב מהווה איחוד בן-מניה של קבוצות בעלות מידה סופית.
טענה: תהי מערכת-π על מרחב X, ויהי המרחב המדיד הנוצר על-ידה. תהי מידה סיגמא-סופית על המרחב הזה כך שקיימת לפחות קבוצה אחת המקיימת . אזי המידה נקבעת ביחידות על כל , על-פי ערכיה על .
בפרט למשל עבור המרחב יחד עם סיגמא-אלגברת בורל שלו, מידה נקבעת באופן יחיד באמצעות ערכיה על התיבות. כלומר, קיימת מידה יחידה על שמקיימת:
לכל עבור .
הוכחה: יהיו זוג מידות המזדהות על המערכת-π . נקבע המקיימת . נסמן . ניתן להראות כי זו מערכת-λ המכילה את , ולכן ממשפט π−λ נובע כי היא מכילה את . כעת השוויון הכללי לקבוצה מדידה כלשהי נובע מסיגמא-אדיטיביות ומרציפות המידות, תוך שימוש בשרשרת המכסה את המרחב:
35953912מערכת דינקין