משולש חלאיב
מדינה / טריטוריה |
מצרים סודן |
---|---|
גובה | 251 מטרים |
אוכלוסייה | |
‑ באזור | 2,000 |
משולש חלאיב (בערבית: مُثَلَّث حلايب, תעתיק מדויק: מֻתַ'לַּת' חלאיב) הוא אזור בגבול בין מצרים וסודאן, על חוף ים סוף. הריבונות על האזור נמצאת במחלוקת בין שתי המדינות, מאז עצמאותה של סודאן ב-1956. החל מאמצע שנות התשעים, השליטה בפועל בידי מצרים. שטחו של המשולש 20,580 קמ"ר.
במשולש חלאיב נמצאים הכפרים אבו רמאד, חלאיב וראס חדרבה.
במשולש חלאיב גדל צמח אנדמי בשם Biscutella elbensis. (בו')
היסטוריה
עם הקמת סודאן המודרנית בשנת 1899 בכיבוש משותף של מצרים והאימפריה הבריטית נקבע הגבול בין מצרים לסודאן על קו הרוחב 22° צפון ומשולש חלאיב נכלל במצרים. אולם בשנת 1902 שינו הבריטים את הגבול וקבעו קו גבול שונה, המכונה "הגבול האדמיניסטרטיבי", על פיו משולש חלאיב נכלל בסודאן. משולש חלאיב, שהיה שטח המרעה של שבט הבג'ה (beja) הוכלל בתחום סודאן[1]. שני אזורים נוספים נמצאים בין הגבול של 1899 לגבול האדמיניסטרטיבי: שטח קטן יותר, ממערב למשולש חלאיב, בשם ביר טוויל, שהיה שטחו של שבט האבבדה, ורצועה צרה וקצרה לאורך הנילוס מצפון ליישוב ואדי חלפא, שכיום מוצפת ברובה על ידי אגם נאצר.
בעת שסודאן זכתה לעצמאותה בשנת 1956, נכלל משולש חלאיב במפות כחלק משטח סודאן[2], אולם מצרים טענה שמשולש חלאיב הוא שטח שלה והוא רק מנוהל מנהלית על ידי סודאן. בפברואר 1958 בעת משאל העם במצרים על הקמת הרפובליקה הערבית המאוחדת, שהתקיימו במקביל לבחירות בסודאן, שיגרה מצרים חיילים לאזור לפקח על המשאל וסודאן הגיבה בכניסת חיילים שלה למשולש. מצרים הציבה בפני סודאן אולטימטום לפנות את צבאה מהמשולש וסודאן הגיבה שלא תוותר על השטח העשיר במחצבי ברזל, זהב ומגנזיום[3]. ב-22 בפברואר 1958 דנה מועצת הביטחון בסכסוך, לבקשת סודאן, אך לא נתקבלה החלטה לאחר שמצרים הסכימה לדחות את הטיפול בנושא עד לאחר הבחירות הכלליות בסודאן בסוף פברואר[4], מתוך תקווה שבבחירות יזכו גורמים פרו-מצריים[5].
בינואר 1992 העניקה ממשלת סודאן לחברה קנדית זכויות לחיפוש נפט במים שלחופי משולש חלאיב. בעקבות זאת חידשה מצרים את דרישותיה למשולש והכניסה חיילים שלה למשולש[6]. בעקבות ניסיון התנקשות בחוסני מובארכ באדיס אבבה האשימה מצרים את סודאן בשותפות בניסיון והשלימה את השתלטותה על המשולש.
במאי 2011 דנו שרי החוץ של שתי המדינות באפשרות לריבונות משותפת במשולש[7]. במקביל האוכלוסייה המקומית של המקום שואפת לעצמאות רחבה יותר.[דרוש מקור]
משאבי טבע
בין מרץ לספטמבר 2019 מצרים הוציאה זיכיון לחיפוש משאבי טבע במים הכלכליים של משולש חלאיב.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- רועי קייס, אפקט האיים: סודן דורשת ממצרים את משולש חלאיב, באתר ynet, 12 באפריל 2016
הערות שוליים
- ^ ,Daniel J. Dzurek,Clive H. Schofield, Parting the Red Sea: Boundaries, Offshore Resources and Transit, 2001, page 4
- ^ ראו המפה ב: ישראל נוימן, סודאן מדינה עצמאית חדשה, דבר, 17 בפברואר 1956
- ^ אולטימאטום מצרי לסודאן לפנות את צבאה, חרות, 19 בפברואר 1958
- ^ מועצת הבטחון הפסיקה הדיון בפרשת סודאן, דבר, 23 בפברואר 1958; המשך
- ^ יחסי קאהיר חארטום אחרי הבחירות בסודן, דבר, 2 במרץ 1958
- ^ Michael Collins Dunn, Egypt, Algeria and Tunisia Accuse Sudan, as Halaib Dispute Flares Up, Washington Report on Middle East Affairs, February 1993, Page 33
- ^ תקציר ידיעות מהמזה"ת 20.5.2011 באתר ממרי
38371830משולש חלאיב