משה טריואקס
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות תקשורת ריקה. משה טריוַאקס (4 ביולי 1930 – 29 באפריל 2017) היה עיתונאי, איש יחסי ציבור ומוציא לאור.
ביוגרפיה
טריואקס נולד בתל אביב. בנם של יצחק טריואקס, עיתונאי וסופר יליד מזריטש שבפולין ואמו ציפורה ילידת ורשה. המשפחה מנתה ארבעה ילדים. האח בנימין טריואקס נפל במלחמת השחרור זמן קצר לאחר הקמת המדינה. להנצחת האח בנימין שהיה דבוראי בתחביבו, יזם והקים משה יחד עם בני המשפחה את המרכז לחקר דבורים, שנחנך ב־1976. המרכז פועל ברחובות, בתוך הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית בירושלים.[1]
בילדותו עזבה המשפחה את העיר ועברה לפרדס שבבעלותה, בבני ברק, שם בילה משה את מרבית ימיו כילד וכנער.
טריואקס עבד בפרדס משפחתו. למד חקלאות בבית הספר התיכון החקלאי פרדס חנה וסיים לימודיו בתיכון אהל שם. כשהסתיימה מלחמת השחרור וכמי שקיבל דחייה משירות צבאי בשל היותו אח שכול, החליט להגשים חלום וללמוד בארצות הברית. תוכניתו הייתה להצטרף עם תום הלימודים לשירות הדיפלומטי ולייצג את ישראל בחוץ לארץ. ב־1950 החל את לימודיו באוניברסיטת סירקיוז לתואר ביחסים בינלאומיים ועיתונאות וסיים אותם ב־1954. הוא שב לישראל בגיל 24 עם אנגלית רהוטה, אוסף עצום של תקליטים והתגייס ליחידת דובר צה"ל, ככתב צבאי בעיתון במחנה וכמלווה משלחות מחוץ לארץ.
בשנת 1955 נישא לאורה לבית כ"ץ ונולדו להם שתי בנות.
לאחר שחרורו מצה"ל, בשנים 1956–1959 עבד לפרנסתו ככתב ספורט בעיתונים "ספורט ישראל", "חדשות הספורט" ובעיתונים "הבקר", "דבר", "מעריב", ו"במחנה" בשם העט משה טרסי. במקביל היה מבקר הקולנוע של עיתון "הבוקר", בשם העט משה אלון. משנת 1955 עד 1957 ערך תוכניות מוזיקה בגלי צה"ל (בשם העט משה אלון), כגון "מועדון הג'אז" ו"אורות הבמה". כמי שהביא מארצות הברית אוסף עצום וייחודי של תקליטים, הוא יזם בשנים אלו את מצעד הפזמונים הראשון בישראל. בשנת 1957 יצא בשליחות העיתון "חדשות הספורט" למסע למשך 66 ימים עם קבוצת הכדורגל של הפועל פתח תקווה אותו תיעד בחוברת שהוציא לאור. ב־1959 החל לעבוד בעיתון ידיעות אחרונות למשך 3 שנים והיה לעורך עמודי הפנים. במקביל, החל לתת שירותי ייעוץ תקשורתי וקשרי עיתונות לארגונים ציבוריים.
בשנת 1962 הקים את משרד "משה טריואקס – יחסי ציבור בע"מ", שהיה אחד ממשרדי יחסי הציבור הראשונים בישראל, ונמנה עם מייסדי הענף תוך שהוא מעצב את הסגנון והטון של אותם הימים. טריואקס היה הראשון שזיהה את החשיבות של ייצוג חברות יחסי-ציבור מובילות ובינלאומיות בישראל, ובשנים 1979–1990 היה משרדו היחיד בארץ שייצג שש מהן באופן בלעדי. [2]בשנות ה-80 שימש כיושב ראש האיגוד הישראלי ליחסי ציבור ואף קיבל את אות יקיר האיגוד.[3] עם שגשוגו של המשרד, העביר את ניהולו לבתו הבכורה.
בשנת 1985 הקים את הוצאת מטר שאליה הצטרפו שני אחייניו. מטר רשמה לזכותה הוצאתם לאור בעברית של רבי מכר רבים. שם ההוצאה מורכב מראשי התיבות "משפחת טריואקס". משה טריואקס עבד בהוצאת מטר עד יומו האחרון.
להנצחתו הושקה בפברואר 2020 סדרת הרצאות בשם "שישי עדכני ע"ש משה טריואקס" – מבט חדש על עולם משתנה במרכז פרס לשלום ולחדשנות.[4]
פרסומים (כל הפרסומים נוצרו בשם העט משה טרסי)[5]
- המשחק ה-100 / מאת בילי רייט (תש"י) – תרגום
- פושקאש: קפטן נבחרת הונגריה / ערך יחיאל ארזי (1956) – תרגום
- סטנלי מאתיוס: הקוסם בנעלי הכדורגל / ערך יחיאל ארזי (1957) – תרגום
- המאבק הגדול על 44 הנקודות: ... סקירת הליגה הלאומית לכדורגל ומשחקי הגביע לעונת 58–1957 (תשי"ח) – כתיבה
- מנצ'סטר יונייטד / מאת באט באזבי (תש"ך) – תרגום ועריכה
- עם הפועל פתח־תקוה: סביב חצי העולם ב־66 יום (תש"ך) – כתיבה
- כוכבי הליגה הלאומית בכדורגל (תשכ"א) – עריכה
קישורים חיצוניים
- עיתונאי, יחצן ומו"ל: משה טריואקס הלך לעולמו בגיל 86 באתר אייס, 30 באפריל 2017
- מו"ל הוצאת "מטר", משה טריואקס, מת בגיל 87 באתר הארץ, 30 באפריל 2017
הערות שוליים
- ^ המרכז לחקר דבורים, באתר B. Triwaks Bee Research Center
- ^ Margalit Toledano, David McKie, Public Relations and Nation Building: Influencing Israel, Business & Economics, Sepember 2, 2013
- ^ יהודה קונפורטס, המו"ל ואיש יחסי הציבור הוותיק משה טריואקס הלך לעולמו בגיל 86, 1 במאי 2017
- ^ שישי עדכני ע"ש משה טריואקס –מבט חדש על עולם משתנה, באתר מרכז פרס לשלום ולחדשנות
- ^ משה טרסי, באתר הספרייה הלאומית
32014031משה טריואקס