מרכז נתוני האסטרונומיה בשטרסבורג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרכז נתוני האסטרונומיה בשטרסבורג
Centre de données astronomiques de Strasbourg
פעילות מרכז נתונים
שפה רשמית צרפתית, גרמנית ואנגלית
מדינה צרפתצרפת צרפת
מטה הארגון שטרסבורג
מקום פעילות עולמי
מנכ"ל מארק אלן
תקופת הפעילות 1972–הווה (כ־53 שנים)
CDS

מרכז נתוני האסטרונומיה בשטרסבורגצרפתית: Le Centre de données astronomiques de Strasbourg, בגרמנית: Das Astronomisches Datenzentrum von Straßburg, באנגלית: The Strasbourg Astronomical Data Center, בראשי תיבות: CDS) הוא מרכז נתונים הממוקם בשטרסבורג, צרפת, שאוסף, מקטלג ומפיץ מידע אסטרונומי ברחבי העולם, מכל תחומי החיים: מאמרים מדעיים, נתונים תצפיתיים ותמונות דיגיטציה. אסטרונומים ברחבי העולם משתמשים בשירותים המקוונים של מרכז הנתונים שחבר במערכת הנתונים העולמית של מועצת המדע הבין־לאומית (אנ'). משימת המרכז:

  • איסוף מידע שימושי אודות אובייקטים אסטרונומיים בצורה ממוחשבת
  • שדרוג נתונים אלה על ידי הערכות והשוואות קריטיות
  • הפצת מידע זה בקהילה האסטרונומית הבין־לאומית
  • עריכת מחקר באמצעות נתונים אלה

היסטוריה

מרכז הנתונים הוקם בשנת 1972 בשם "מרכז נתוני כוכבים" ושינה את שמו למרכז נתוני האסטרונומיה בשטרסבורג בשנת 1983. ה־CDS היה חלוץ להפצת נתונים מדעיים דיגיטליים בעלי ערך מוסף. אבני הדרך העיקריות כוללות את מהפכת טכנולוגיות האינטרנט בשנות ה־90 של המאה ה־20 ופיתוח מצפה וירטואלי בין־לאומי החל משנת 2000. ה־CDS יכול להסתמך על מעל ל־40 שנות הניסיון בתחום זה ולהשתתף ביעילות בפיתוח שירותים המאפשרים גישה ושימוש משותף בארכיונים מקוונים.

פעילות

שירותים מקוונים

השירותים המקוונים הניתנים נכון לשנת 2021 על ידי ה־CDS כוללים:

שירותים נוספים שהמרכז מספק הם: נומנקלטורה, SimPlay עבור SIMBAD, שירות שאילתה Sesame משמו של אובייקט אסטרונומי, יישום SimPlay וביבליוגרפיה. בנוסף שרותי שותפים: ADS, A&A ,TIPTOPbase.

חדשנות וקיימות

לצד איסוף הנתונים ואחריות תחזוקת השירות, ה־CDS מתחייב על פעילויות מחקר ופיתוח החיוניות להבטחת קיימות לטווח הארוך בתחום בו הטכנולוגיה מתפתחת במהירות רבה. תחומי מחקר ופיתוח כוללים אינפורמטיקה, נתוני עתק ופיתוח מצפה וירטואלי (אנ'). CDS הוא שחקן מרכזי במיצפים וירטואליים עם תפקידים מובילים בפרויקטים אירופיים, במצפה הווירטואלי הצרפתי ובברית המצפה הווירטואלי הבין־לאומי (אנ').

ה־CDS נקרא "תשתיות מחקר" באסטרטגיה הלאומית לתשתיות מחקר 2012–2020 שפורסם על ידי משרד ההשכלה הגבוהה והמחקר בשנת 2012. ה־CDS מהווה תשתית של המכון הלאומי למדעי היקום (צר') במרכז הלאומי למחקר מדעי. המצפה של שטרסבורג (אנ') הוא יחידת מחקר משותפת של המרכז הלאומי הצרפתי למחקר מדעי ושל אוניברסיטת שטרסבורג.

שיתופי פעולה

מרכז הנתונים משתף פעולה עם הארגונים הבאים: המרכז הצרפתי הלאומי לחקר החלל; סוכנות החלל האירופית; המצפה האירופי הדרומי; נאס"א (מערכת נתוני אסטרופיזיקה (אנ') ומסד נתונים חוץ־גלקטית של נאס"א (אנ')); כתבי עת אקדמיים אסטרונומיים ועם ספקי נתונים ושירותים אחרים ברחבי העולם כמו המרכז הבין־אוניברסיטאי לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה (אנ'); המצפה הלאומי לאסטרונומיה של סין (אנ'); המצפה האסטרונומי הלאומי של יפן (אנ'); המכון לאסטרונומיה של האקדמיה הרוסית למדעים (אנ'). בנוסף לעיל, מרכז הנתונים מארח גיבויים של נאס"א ADS ושל כתב העת הבין־לאומי לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה (A&A). מרכז הנתונים תורם למרכז הסקר המדעי של טלסקופ החלל ניוטון, בשיתוף צוות האנרגיה הגבוהה במצפה של שטרסבורג.

מספר ארגונים תומכים בעבודת מרכז הנתונים, במיוחד המרכז הצרפתי הלאומי לחקר החלל, סוכנות החלל האירופית והמצפה האירופי הדרומי.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מרכז נתוני האסטרונומיה בשטרסבורג30353819