מרדכי פריזיס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרדכי פְרִיזִיס
Μαρδοχαίος Φριζής
הקולונל מרדכי פריזיס
הקולונל מרדכי פריזיס
לידה 1 בינואר 1893
חלקידה, ממלכת יוון ממלכת יווןממלכת יוון
פטירה 5 בדצמבר 1940 (בגיל 47)
סמוך לפרמט, אלבניה
השתייכות ממלכת יווןממלכת יוון צבא יוון
תקופת הפעילות 19161940 (כ־24 שנים)
דרגה קולונל
תפקידים בשירות
מפקד באוגדת הרגלים ה-8 במהלך מלחמת איטליה-יוון
הנצחה
אנדרטה לזכרו בעיר כלקיס
רחוב באתונה נושא את שמו.
האנדרטה לזכרו של פריזיס בעיר כלקיס

מרדכי פְרִיזִיסיוונית: Μαρδοχαίος Φριζής;‏ 1 בינואר 1893, חלקידה, ממלכת יוון5 בדצמבר 1940, פרמט, אלבניה) היה קולונל יהודי בצבא היווני, מפקד באוגדת הרגלים ה-8, אשר נהרג בראש כוחותיו במהלך מלחמת איטליה-יוון. בנרטיב ההיסטורי היווני נתפש פריזיס כאחד מגיבוריה הבולטים של מלחמה זו.

ראשית הקריירה

פריזיס נולד למשפחה יהודית רומניוטית בת 15 נפשות בעיר חלקידה וכבר מגיל צעיר שאף לשרת כקצין בצבא. הוא החל את לימודיו באקדמיה הצבאית היוונית, אך לא סיימם ולפי חלק מהמקורות אירע הדבר על רקע יהדותו. בהמשך, למד בבית הספר הצבאי לקציני מילואים וב-1916 סיים בהצלחה את לימודיו והוצב כקצין רגלים בדרגת סגן משנה. פריזיס לחם בחזית המקדונית במלחמת העולם הראשונה ובהמשך לחם במסגרת המיליציה היוונית שהצטרפה לכוחות הצבא הלבן במהלך מלחמת האזרחים ברוסיה[1].

פריזיס לחם במלחמת יוון-טורקיה וב-1922 נפל עם מספר מחייליו בשבי הטורקים בגזרת איזמיר. בני הקהילה היהודית באיזמיר, אשר דבר שביו של הקצין היהודי נודע להם, ניסו לפדותו בתרומות שנאספו מבני הקהילה, אך הוא סירב להשתחרר משביו ללא חייליו. ב-1923 שוחררו פריזיס וחייליו משביים ושבו ליוון[2]. בהמשך נשלח לאקול מיליטר בפריז ולאחר שסיים בהצלחה את לימודיו הוצב בגיס היווני ה-3 בסלוניקי[3].

שיא הקריירה ואחריתו

ב-1936 הועבר לכרתים, שם שירת במנגנון ממשל החירום של הגנרל יואניס מֶטָאקְסָס. באוקטובר 1940, בפרוץ מלחמת איטליה-יוון, נמנה עם סגל הפיקוד הבכיר של אוגדת הרגלים ה-8 של הצבא היווני בדרגת קולונל והיה לקצין הבכיר ביותר מקרב בני הקהילה היהודית ביוון. פריזיס הוצב עם אוגדתו בגזרת אפירוס ולחם בראש כוחותיו נגד פלישת הכוחות האיטלקים. אוגדתו הצליחה לבלום את התקדמות האיטלקים לתוך שטחי יוון ובהמשך אף להדוף אותם לשטחי אלבניה, תוך שכוחותיו שובים מאות לוחמים איטלקים ומזנבים בצבא האיטלקי אל תוך אלבניה עצמה. ב-5 בדצמבר 1940 הופצצו הקווים הקדמיים של האוגדה ה-8 בידי מטוסי קרב איטלקיים ובהמשך החלה תקיפת כוחות רגלים איטלקיים. פריזיס שהיה מפקד הגזרה, הגיע לקווים הקדמיים של כוחותיו כשהוא רכוב על סוסו, ייצב את קו החזית ופעל להרגעת האנדרלמוסיה בקרב חייליו. בהמשך, הוביל את כוחותיו למתקפת נגד[3]. רכיבתו על סוסו הפכה אותו למטרה בולטת והוא נפצע פצעי מוות מאש מקלעי מטוס איטלקי. לפי אחת הגרסאות אמר פריזיס את פסוק שמע ישראל בטרם מת מפצעיו[4].

הנצחתו

פריזיס נקבר בבית עלמין צבאי מאולתר בשטח אלבניה. בצעד חריג שלח גאורגיוס השני, מלך יוון מכתב לאלמנתו ובו נכתב, שפריזיס מת מות גיבורים למען מדינתו. בהמשך הצטרפה גרמניה הנאצית למערכה וממלכת יוון נכבשה. המיקום המדויק של בית העלמין המאולתר אבד ובמשך שנים לא נודע מקום קבורתו. ב-2002[5] אותרו שרידי גופתו בשטחי אלבניה והוא הובא לקבורה בבית העלמין היהודי בסלוניקי בהלוויה צבאית בנוכחות נשיא יוון קוסטנטינוס סטפנופולוס ומאות מבני הקהילה היהודית שחלקו לו כבוד אחרון. בעיר כלקיס מוצבות מספר אנדרטאות לזכרו ובאתונה נושא רחוב את שמו. פרוטומה של מרדכי פריזיס מוצבת במוזיאוני המלחמה היווניים באתונה וקלפאקי. נכדו הנושא את שמו כיהן כרב הראשי ליהודי סלוניקי ובהמשך נמנה עם סגל הגרעין התורני "דביר אביה" בשכונת פסגת זאב שבצפון ירושלים[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרדכי פריזיס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מטסאס, מיכאל, מרדכי פריזיס והצבא האדום, באתר theopavlidis.com (באנגלית).
  2. ^ מרדכי פריזיס - ביוגרפיה, באתר servitoros.gr (ביוונית).
  3. ^ 3.0 3.1 שוורץ, מיכאל, Greece's finest soldier in Greece's finest hour, באתר sefarad.org (באנגלית).
  4. ^ ש.י., הטרגדיה של יהודי יוון, הד-המזרח, 1 באוקטובר 1944
  5. ^ מרדכי פריזיס, באתר mlahanas.de/Greece (באנגלית).
  6. ^ ‏ A Greek Maccabee, באתר mishpacha.com, ‏8 בדצמבר 2010 (באנגלית).
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0