מצב חירום (צרפת)
מצב חירום בצרפת (בצרפתית: état d'urgence) יכול להיות מוכרז כחוק על ידי נשיא צרפת או ממשלת צרפת במקרים של נסיבות חריגות. בעקבות הפיגועים בפריז בנובמבר 2015 הוכרז מצב חירום שנמשך כשנתיים.
הבסיס החוקי להכרזה על מצב חירום הוא בשני סעיפים בחוקת צרפת ובשני חוקים נוספים. סעיף 16 בחוקה מעניק לנשיא צרפת "סמכויות חריגות" במקרה בו פורץ משבר חריף, וסעיף 36 בחוקה מגדיר מהו מצב חירום. חוק משנת 1955 מאפשר לנשיא להכריז על מצב חירום, וחוק ממרץ 2020 מאפשר הכרזה על "מצב חירום תברואתי" בזמן מגפה.
משנת 1955 הוכרז מצב חירום מספר פעמים בצרפת.
הבסיס החוקי
הבסיס החוקי להכרזה על מצב חירום הוא בשני סעיפים בחוקת צרפת ובשני חוקים נוספים. סעיף 16 בחוקה מעניק לנשיא צרפת "סמכויות חריגות" במקרה בו פורץ משבר חריף, וסעיף 36 בחוקה מגדיר מהו מצב חירום. חוק משנת 1955 מאפשר לנשיא להכריז על "מצב חירום", וחוק ממרץ 2020 מאפשר הכרזה על "מצב חירום תברואתי" בזמן מגפה.
סעיף 16 בחוקת צרפת
סעיף 16 בחוקת צרפת מעניק לנשיא צרפת "סמכויות יוצאות דופן" במקרים חריגים:
כאשר מוסדות הרפובליקה, עצמאות האומה, שלמות שטחה או מילוי התחייבויותיה הבינלאומיות נמצאים תחת איום חמור ומיידי, וכאשר נפגעת פעולתן התקינה של הרשויות הממשלתיות, נשיא הרפובליקה ינקוט את האמצעים הנדרשים בנסיבות אלה, לאחר התייעצות רשמית עם ראש הממשלה, נשיאי האספות והמועצה החוקתית. צעדים אלה חייבים להיגרם מתוך כוונה לאפשר לרשויות השלטון למלא את חובותיהן בזמן הקצר ביותר.
אין לפזר את האספה הלאומית במהלך הפעלת סמכויות חירום.
בסעיף מפורט התהליך להארכת מצב החירום. במהלך השנים עלו הצעות לבטל את סעיף 16, אך הן לא נשאו פרי. היוזמה לביטול סעיף זה בגיעה בעיקר מצד מפלגות שמאל בצרפת וארגוני זכויות האדם, בהם הליגה הצרפתית לזכויות האדם ואמנסטי אינטרנשיונל.
סעיף 36 בחוקת צרפת
סעיף 36 בחוקת צרפת מגדיר מהו מצב חירום, ומאפשר הכרזה על מצב חירום בעת מלחמה או מרד.
הסעיף מאפשר, במצבי חירום, ביצוע פעולות משטרתיות על ידי צבא צרפת, אם יראו בכך צורך. מותר להגביל זכויות אדם בסיסיות, בהן חופש ההתאספות. כמו כן מותר לבצע חיפוש בבתי אזרחים ללא הגבלה, ולגרש מהמדינה מי שאינו תושב קבע.
חוק מצב חירום (1955)
חוק זה נחקק באפריל 1955 על רקע אירועי מלחמת העצמאות של אלג'יריה. החוק מאפשר לנשיא צרפת להכריז על מצב חירום למשך 12 יום, ולאחר מכן הפרלמנט יכול להאריכו. החוק מגדיר את סמכויות השלטון במצבי חירום.
החל משנות ה-80 של המאה ה-20 נחקקו בצרפת שורת חוקים למאבק בטרור, המעניקים למשטרה סמכויות נרחבות יותר מאלה המתוארות בחוק מ-1955.
מצב חירום תברואתי
עם פרוץ מגפת הקורונה בצרפת נחקק חוק המאפשר הכרזה על מצב חירום תברואתי (צר'), במטרה להגן על בריאות הציבור[1]. בין השאר, מצב זה מאפשר לרשויות להגביל או לאסור תנועת אנשים, כלי רכב ותחבורה ציבורית, להכריז על הסגר תברואתי, להגביל את הגישה למקומות ציבוריים ולמקומות עבודה, ולהגביל את חופש ההתאספות.
הכרזות על מצב חירום
מאז 1955 הוכרז מצב חירום בצרפת שבע פעמים:
- בשנת 1955 במהלך מלחמת העצמאות של אלג'יריה.
- בשנת 1958 עקב ניסיון להפיכה צבאית באלג'יריה.
- בשנת 1961 עקב מרד הגנרלים באלג'יריה.
- בשנת 1984 הוכרז מצב חירום בקלדוניה החדשה, על רקע התנגדות לצרפת וקריאות לעצמאות קלדוניה החדשה במערכת הבחירות באותה שנה.
- בזמן המהומות בצרפת (2005) הכריז הנשיא ז'אק שיראק על מצב חירום למשך שלושה חודשים.
- לאחר פיגועי נובמבר 2015 בפריז הוכרז מצב חירום[2], שהוארך מספר פעמים ובוטל רק בנובמבר 2017. בתקופה זו בוצעו חיפושים בכ-3,600 בתים, מעל ל-400 בני אדם נעצרו והוחרמו מעל ל-500 כלי נשק. במערכת הבחירות לנשיאות צרפת 2017 אמר עמנואל מקרון שאם ייבחר, הוא יבטל את מצב החירום, אך לאחר הפיגוע במנצ'סטר ארנה (2017) הוחלט להאריכו עד 1 בנובמבר 2017. בתקופה זו נחקקו שורת חוקים נגד טרור המקנים למשטרת צרפת סמכויות נרחבות.
- במאי 2024 הכריז נשיא צרפת עמנואל מקרון על מצב חירום בקלדוניה החדשה עקב הפרות הסדר בקלדוניה החדשה (2024)[3].
הערות שוליים
- ^ צרפת: מצב החירום שהוכרז בעקבות הקורונה צפוי להימשך עד 24 ביולי, באתר ynet, 2 במאי 2020
- ^ רויטרס, חשש בצרפת מטרור כימי או ביולוגי: שוטרים יישאו נשק גם כשאינם בתפקיד, באתר מעריב אונליין, 19 בנובמבר 2015
- ^ גיא אלסטר, "מלחמה של ממש": מהומות אנטי-צרפתיות בקלדוניה החדשה, פריז הטילה מצב חירום, באתר וואלה!, 16 במאי 2024
39053138מצב חירום (צרפת)